Robert van der Vossen

Maatschappij

Artikel

Werken als accountant, voor de rest van je leven of toch niet (deel 1)

Binnen de accountancy zijn er mensen die er lang blijven werken, maar ook mensen die na hun studie toch beslissen om buiten de accountancy te gaan werken. In deze mini serie zullen we naar verschillende meningen gaan kijken. Als eerste het artikel van iemand die na zijn studie buiten de accountancy is gaan werken.

Waarom had je in eerste instantie voor accountancy gekozen?

Ik ben pas in de accountancy gestart nadat ik al twee studies had afgerond. Voor die tijd had ik geen financiële achtergrond. Ik ervaarde het ontbreken van een financiële achtergrond als een gemis. Ik wilde namelijk een stevige financiële basis voor mijn verdere carrière. Die basis vond ik in de accountancy. Ik heb heel veel moeite moeten doen om op mijn 28e en zonder financiële achtergrond de accountancy in te komen. Maar als mensen riepen “dat kan je toch niet”, gaf mij dat mij alleen nog maar meer motivatie. Ik ben heel blij dat het mij gelukt is om ondanks alles registeraccountant te worden.

Wat is de reden dat je uit de accountancy bent gegaan?

Werken bij een accountantskantoor heb ik altijd voor mij gezien als iets tijdelijks. Ik zag mijzelf geen partner worden bij een accountantskantoor. Ook begon de werkdruk en de hectiek om stukken van klanten los te krijgen mij steeds meer tegen te staan. Dat tijdelijks duurde uiteindelijk ruim 7 jaar. Ik wist dat er ooit een dag zou komen dat ik wat anders zou gaan doen. Na 7 jaar in de accountancy en registeraccountant te zijn geworden was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging was het opzetten van mijn eigen bedrijf en mezelf te gaan verhuren als interim professional. Iets helemaal vanaf de grond toe opbouwen en steeds wisselende opdrachten heeft mij weer de uitdaging en het plezier gegeven wat ik zocht.

Wat heb je geleerd buiten de accountancy, wat je eigenlijk al binnen de accountancy zou willen weten (tips)?

De focus in de accountancy ligt in mijn optiek sterk op het afwikkelen van dossiers en het draaien van productie. De cultuur is daar ook sterk op gericht. Dienstverlenend zijn en overuren maken om het allemaal voor elkaar te krijgen hoort er in die cultuur bij. Van mijn eigen bedrijf hebben heb ik geleerd om meer balans tussen werk en privé te hebben. “Nee” is gewoon ook een antwoord. Als ik bij voorbaat al het gevoel krijg dat ik hoofdpijn krijg van een opdracht, dan neem ik die opdracht gewoon niet aan. Tips zijn daarom om goed voor jezelf te blijven zorgen, nee durven te zeggen en vooraf duidelijke verwachtingen te scheppen over wat wel kan en wat niet kan.

Wat zijn de grootste verschillen tussen accountancy en niet-accountancy?

Het mooie aan mijn rol als interim professional vind ik dat ik sparring partner kan zijn voor mijn klanten. Deze mogelijkheden zijn er ook doordat ik gedurende een aantal maanden een intensief traject doorloop met mijn klanten, waar dit in de accountancy maar een paar weken per jaar was. Hierdoor kan ik mij meer dan voorheen richten op datgene wat mijn klanten echt bezig houdt. Ook is mijn rol bij elke opdracht anders. De ene keer ondersteun ik een CFO bij het jaarrekeningtraject, dan zet ik voor een klant een nieuw kostenallocatiesysteem op of oefening ik een toezichthoudende rol uit. Die afwisseling maakt voor mij dat ik elke opdracht weer een nieuwe uitdaging heb en dat ik steeds weer nieuwe dingen leer.

Wat zie je jezelf de komende jaren doen?

Ik zie mezelf niet meer terug keren in de accountancy. Ook neem ik expres geen interim-opdrachten binnen de accountancy aan. Dat past namelijk niet meer bij de manier waarop ik mij als accountant in business en mijn bedrijf wil profileren. Ik wil de sparring partner kunnen zijn die echt met mijn klanten meedenkt en die maatwerk levert. Ik haal er elke dag enorm veel plezier uit om met mijn eigen bedrijf en mijn klanten aan de slag te zijn. De uitdaging die ik vind in mijn opdrachten geeft mij de voldoening waar ik naar opzoek was toen ik in de accountancy werkte.

De komende jaren zie ik mezelf verder ontwikkelen als interim-professional. Nieuwe rollen vervullen en nieuwe dienstverlening in de markt zetten, is wat ik mezelf de komende jaren zie doen. Ik ben trots op het bedrijf dat ik in korte tijd op heb weten te bouwen en ik zie het als mijn uitdaging om dit de komende jaren steeds verder uit te gaan bouwen. De manier waarop, daar kijk ik heel open tegenaan. Ik zie het avontuur in elk geval me heel veel plezier tegemoet. Elke dag ervaar ik weer de vrijheid die ondernemerschap met zich meebrengt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *