Natasja Bunt

Maatschappij

In goed overleg kan alles

Een goede balans tussen werk, studie, raadswerk en privé

Tijdens mijn mondeling BIV-IB van de Master Accountancy viel alles op zijn plaats. Mij werd gevraagd om een theoretisch model toe te passen op de jongerenvereniging waar ik actief was als secretaris. Het gesprek verliep natuurlijk en uiteindelijk kwamen we uit bij het model van Jeurissen en van de Ven waarin de begrippen waarden, deugden en morele normen centraal staan[1]. Hieruit volgde een analyse over mijn eigen identiteit aan de hand van deze begrippen. Uit deze analyse bleek dat ik het erg belangrijk vind om maatschappelijk actief te zijn, eerst als bestuurslid bij de jongerenvereniging, daarna als accountant en nu ook als raadslid voor de gemeente.

Sinds 30 mei 2022 ben ik raadslid voor het CDA in de Gemeente Eemnes. Nu hoor ik je denken, maar de gemeenteraadsverkiezingen waren toch in maart? Dat klopt! In maart bleek op de avond van de verkiezingen dat ik met voorkeursstemmen de gemeenteraad van Eemnes in mocht. Na lang wikken en wegen, overleg met mijn ouders, CDA bestuursvoorzitter en vrienden besloot ik toch om af te zien van deze eerzame plek. Overwegingen hierin waren vooral de tijd die mijn nieuwe functie zou in gaan nemen en het passeren van een medefractie lid. Hij was al een periode raadslid geweest, had al veel kennis op alle dossiers en heeft plezier in het raadswerk wat hij deed. En al met al wist ik dat hij veel meer tijd in het werk zou steken dan dat ik zou kunnen. Daarnaast had ik nog geen ervaring als raadslid en wist ik niet of deze functie mij energie ging geven.

De coalitieonderhandelingen begonnen en al snel bleek uit de onderhandelingen dat de kans groot was dat wij met het CDA in de coalitie zouden komen. Als dit zou lopen zoals wij wilden, dan zou één van onze raadsleden wethouder worden en was ik de volgende op de lijst die weer gevraagd zou worden om raadslid te worden.  Zo keerde het dilemma om raadslid te worden sneller terug dan verwacht. Nu was mijn tweede bezwaar om raadslid te worden weggevallen en bleef er nog maar één over, namelijk tijd. Nu heb ik van jongs af aan altijd geleerd dat in goed overleg alles mogelijk is en daarom ben ik in gesprek gegaan met mijn werkgever en de fractievoorzitter.

Beide partijen waren erg meewerkend, ik ging 4 uur minder werken in de week en als ik toch vastloop mag ik nog steeds aankloppen om samen naar een oplossing te zoeken. Daarnaast heb ik goede afspraken gemaakt met de fractie wat betreft druk met studie, rond een tentamen of mondeling ben ik wat minder actief. We zijn nu meer dan een jaar verder en ik merk dat deze afspraken voor een goede balans zorgen tussen werk, studie en de raad waarbij ik ook nog tijd heb om te sporten en met vrienden af te spreken. Ook haal ik veel energie uit mijn verschillende functies.

Als gemeenteraadslid ben je volksvertegenwoordiger, dien je kaders te stellen en heb je de taak het college van burgemeester en wethouders te controleren. Als raadslid ben je dus dienstbaar aan de maatschappij en heb je bij de besluiten die je neemt altijd de inwoners in je achterhoofd. Dit maatschappelijke sprak mij erg aan, maar daarnaast heb ik ook voor deze positie gekozen om mijzelf te kunnen ontwikkelen. Het leren spreken voor een grote zaal, leren hoe de processen in de gemeentelijke politiek werken en leren hoe je politiek moet denken. Allemaal onderdelen waar ik mij nog steeds elke dag in ontwikkel en die goed van pas kunnen komen tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden als accountant. Al met al ben ik blij dat mijn fractie mij het vertrouwen heeft gegeven om mezelf te ontwikkelen in deze positie.  Ook ben ik blij dat mijn werkgever mij de ruimte heeft gegeven om mij op dit gebied verder te ontwikkelen.  Maar vooral wil ik mensen motiveren om alle kansen te pakken om zichzelf te ontwikkelen en wil ik mensen adviseren de dingen te doen die ze energie geven.

[1] Jeurissen, R, & Ven, B. van de (2009). Waarden en morele normen in de onderneming, in: Jeurissen (red.), Bedrijfsethiek een goede zaak, Van Gorcum, 58-99.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *