Ries Breijer

Zelfontwikkeling

Interview

Van Trainee naar PhD – interview met Ries

De redactie is in gesprek gegaan met Ries Breijer, PhD student aan Nyenrode. Na het afronden van de deeltijd Master Accountancy op Nyenrode heeft hij gekozen om dit traject te starten. Een route die niet voor de hand liggend is voor de meeste accountancy studenten en daarom erg interessant om zijn verhaal hierover te horen!

Vertel eens in het kort wie je bent en hoe je in aanraking bent gekomen met de mogelijkheid om met een PhD te beginnen.
Zo’n 7 jaar geleden ben ik begonnen aan het Nyenrode deeltijd-traject. Tot eind vorig jaar heb ik mij, naast mijn werk in de audit (en windsurfen), gefocust op het behalen van de RA-titel. Tijdens het schrijven van mijn masterscriptie kreeg ik de uitnodiging om een voltijd promotietraject aan Nyenrode te beginnen; iets waar ik nooit écht over had nagedacht. Het trok mij aan om ‘onderzoek’ te kunnen doen dat niet vast kwam te liggen in een gesloten dossier, maar door iedereen gelezen zou kunnen worden.

Kan je kort uitleggen waar jouw onderzoek over gaat en waarom jij dit traject leuk vindt om te doen?
In mijn onderzoek staat de bundeling van niet-financiële en (traditionele) financiële informatie in één rapport (Integrated Reporting) centraal. Ondanks het belang dat wordt gehecht aan de (negatieve) impact van bedrijven op mens en milieu, staat het rapporteren hierover nog in de kinderschoenen; bedrijven zijn verplicht te publiceren wat de accountantskosten zijn geweest, maar bijvoorbeeld niet hoeveel mensen zijn overleden als gevolg van een ongeluk in het productieproces of hoeveel (vermeende) corruptie-incidenten hebben plaatsgevonden. Ik richt mij op de vraag wat bedrijven motiveert om (vrijwillig) deze – essentiële – informatie openbaar te maken, welke raamwerken (of prestatiemaatstaven) zij hiervoor gebruiken én wat een kwalitatief goed Integrated Report nu precies inhoudt. Omdat ik deze niet-financiële aspecten fundamenteel belangrijk vind en geloof dat het afleggen van verantwoording (rapporteren) leidt tot betere prestaties op dit gebied, probeer ik een bijdrage te leveren door inzichtelijk te maken op welke wijze deze rapportage het beste plaats kan vinden.

Kan jij een inkijkje geven hoe een week als PhD student er uit ziet, en verschilt dit van de accountancy?
Mijn illusie was dat het werken in de accountancy intensiever zou zijn dan een promotieonderzoek. Nu denk ik dat het druk bezig zijn met je werk, of in mijn geval onderzoek, vooral te maken heeft met jezelf; de ‘werkdruk’ is voor mijn gevoel gelijk gebleven. Omdat ik kwantitatief onderzoek doe ben ik, net als in de accountancy, voor een groot deel bezig met het verzamelen en analyseren van data. Ook is voor specifieke analyses of theoretische onderbouwingen afstemming met deskundigen van andere – Nederlandse en buitenlandse – universiteiten nodig. Natuurlijk speel ik in mijn werkweek ook een rol voor (Master)studenten van Nyenrode: ik begeleid scriptanten, en voor de onderzoeksvakken ben ik onder andere verantwoordelijk voor de statistiekopdracht(en) en het ontwerpen alsook het begeleiden van de dataverzameling. Daarnaast geeft ik sommige vrijdagen college.

Je hoort het niet vaak dat accountancy studenten na hun Master starten met een PhD. Waarom zou je dit aanraden?
Dit traject is wellicht niet voor iedereen aan te raden! Een promotieonderzoek doe je voor een groot deel zelfstandig, daar moet je mee om kunnen gaan. Daarnaast krijg je weinig tussentijdse ‘feedback’, pas wanneer je een artikel – waar je zomaar een half jaar of jaar aan gewerkt kan hebben  –  instuurt naar een tijdschrift weet je écht of je de goede dingen hebt gedaan. Een directe afwijzing van een artikel heb ik nog niet gekregen, maar ik kan mij voorstellen dat dit hard kan aankomen. Voor mensen die enorm geïnteresseerd zijn in een wetenschappelijk relevant onderwerp, affiniteit hebben met onderzoek en statistiek, en dit graag overbrengen aan anderen (doceren) kan een promotietraject wel goed passen.

Heb jij als PhD student, als docent, of gewoon vanuit jezelf nog een belangrijke tip voor de huidige studenten in de Bachelor/Master/Post-Master?
Wees niet te gehaast om je titel(s) te halen. Wanneer je enkel gefocust bent op dit (lange termijn) doel, loop je het risico een unieke kans – ongezien – voorbij te laten gaan.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *