Rico Brand

Maatschappij

Artikel

Rico over Nyenrode en Topsport, een goede combinatie?

De redactie van The Accountables sprak met Rico Brand, een student aan Nyenrode en tevens Europees kampioen Taekwondo. Enorm inspirerend en natuurlijk hopen wij ook dat Rico zijn doelen zal behalen in de toekomst.

Stel jezelf even voor (leeftijd, hobby’s, opleiding)

Hi, ik ben Rico, 20 jaar oud en in 2017 begonnen met het duale Nyenrode traject tot registeraccountant. Toen ik 6 jaar oud was, ben ik begonnen met Taekwondo. Naast Taekwondo doe ik ook aan Combat Hapkido, voor beide heb ik de zwarte band behaald. Wat veel mensen niet weten is dat wanneer je een zwarte band hebt, er verschillende dangraden zijn. In Taekwondo heb ik momenteel de derde dangraad en in Combat Hapkido de eerste dangraad. Meestal ben ik aan het trainen, werken of studeren. Maar wanneer ik tijd heb, vind ik het ook leuk om te gamen, een serie te kijken of met vrienden af te spreken.

Taekwondo… Even voor de onwetende lezers. Wat doe je precies?

Eigenlijk zijn er vier wedstrijdcategorieën binnen Taekwondo: sparren, tuls, breektesten en special techniques.  Sparren is vrij vechten, dit is de categorie die je ook ziet op de Olympische Spelen. Tuls zijn stijlpatronen, eigenlijk is Taekwondo in de basis een filosofie, waarbij voor elk uur van de dag één stijlpatroon bestaat. Breektesten spreekt een beetje voor zichzelf, hierbij is het de bedoeling dat je meerdere planken breekt met verschillende technieken. Bij special techniques voer je diverse gesprongen trappen uit om een plankje te raken, dit plankje hangt alleen wel op minimaal 2.40 m hoogte, dus het is moeilijker dan je denkt!

Bij wedstrijden doe ik vaak mee met alle onderdelen, maar tuls is mijn specialiteit. Afgelopen jaar ben ik  Europees kampioen geworden! Toen had ik nog de tweede dangraad. Daarnaast zijn we hier in teamverband ook tweede geworden met Tuls en derde met sparren en breektesten. Hier ben ik zeker trots op, maar ik ben nu druk bezig om mijzelf te plaatsen voor de wereldkampioenschappen. Deze zouden plaatsvinden in de zomer van 2021, maar zijn nu verplaatst naar de zomer van 2022 in verband met corona.

Hoe ben je in aanraking gekomen met accountancy en Nyenrode Business Universiteit?

Eigenlijk had ik in 6 VWO nog geen idee wat ik wilde worden. Een vriend vroeg of ik mee wilde naar de open dag van Nyenrode. Hier raakte ik gelijk enthousiast en tot de dag van vandaag heb ik geen spijt gehad van deze keuze.

Is de combinatie van werken, topsport en studeren lastig?

Ja en nee, met goed plannen en voldoende rust nemen is de combinatie voor mij goed te doen, maar dit vergt wel veel discipline. Ik train 5 keer per week en geef zelf ook training, eigenlijk is mijn enige vrije avond op woensdag, maar zelfs op deze avond volg ik eens in de maand een training Combat Hapkido. In de weekenden zijn er vaak selectietrainingen en wedstrijden. Ik zorg ervoor dat ik tijdens college goed oplet, en hiermee lukt het tot nu toe aardig.

Houden Nyenrode en je werkgever er rekening mee dat je topsport beoefent?

Ja absoluut,  met mijn werkgever heb ik duidelijke afspraken gemaakt, zo word ik bijvoorbeeld nagenoeg niet ingepland voor klanten met lange reistijden omdat ik anders te laat zou komen voor mijn trainingen. De studiecoaches van Nyenrode houden ook rekening met mijn situatie. Het komt regelmatig voor dat ik voor wedstrijden naar het buitenland toe moet. Wanneer ik hierdoor colleges mis is het tot nu toe altijd gelukt om afspraken te maken, maar natuurlijk wel zolang mijn studieresultaten en inzet goed blijven.

Heb je een gouden tip voor andere studenten om een goede balans te vinden?

Even denken…. Ja! Een goede planning maken en je aan deze planning houden. Duidelijk communiceren, afspraken maken en iemand erop durven aanspreken als afspraken niet nagekomen worden. Open communiceren met andere partijen is erg belangrijk en zorgt ervoor dat je een goede balans houdt.

Heb je eigenlijk nog wel tijd over voor een avondje stappen?

Niet zoveel eigenlijk… Een avondje stappen betekent bijna gelijk dat ik een training moet missen. Sociaal contact met mijn vrienden vind ik wel erg belangrijk, dus als mijn trainingen het toelaten ga ik wel graag mee. Gelukkig hebben mijn vrienden veel begrip voor mijn situatie, als ik even een appje stuur om te vragen hoe het gaat is het ook goed, al heeft direct contact natuurlijk wel de voorkeur.

In welke mate beïnvloedt Corona je toekomstplannen?

Op dit moment zorgt Corona met name voor onzekerheid. Het wedstrijdseizoen in het voorjaar loopt van januari t/m juli en mijn agenda stond vol met wedstrijden en selectietrainingen. Alle trainen en wedstrijden zijn vervallen, maar mijn doel blijft om het WK te halen. Nu ik vaak thuis ben heb ik een trainingsschema opgesteld voor mezelf, zo doe ik aan touwtje springen en heb ik een boksbal in de tuin staan. Maar dit is toch wel anders dan met echte tegenstanders. Ik mis het ‘uitgedaagd worden’. Toch heb ik er wel vertrouwen in dat het goed komt.

Hoe zou je jezelf in 3 woorden omschrijven?

Wat een lastige vraag…… Ik ga voor gedisciplineerd, doorzetter en behulpzaam.

Wat staat nu eigenlijk op de eerste plek: studie of sport?

Ik zou zeggen dat ze redelijk gelijk op gaan. Studie is belangrijk voor de toekomst. Maar sport is op dit moment heel belangrijk voor me, er zijn maar weinig dingen die ik belangrijker vind.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Minimaal één dangraad hoger, wereldkampioen en registeraccountant. Maar je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt, ik kan alleen hopen dat het allemaal goed uitpakt.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *