Pieter van den Heuvel
Zelfontwikkeling
Interview
“Vanaf dag één heb ik heel veel geleerd”
Interview met Pieter van den Heuvel
Pieter van den Heuvel wilde iets met cijfers en iets economisch gaan doen. En ook de combinatie werken en studeren sprak hem aan. Toen hij begon met de Bachelor Accountancy aan Nyenrode ging hij er ook meteen voor om die af te maken en RA te worden. Inmiddels komt hij daar al aardig in de buurt: hij studeert in de Post-Master en is ook bezig met de Praktijkopleiding. Mariëlle Pronk van The Accountables ging met hem in gesprek over zijn ontwikkeling in de afgelopen jaren.
Wat waren je verwachtingen toen je begon?
“Ik dacht dat ik in een duale studie mijn tijd goed zou kunnen benutten, omdat je wat je leert meteen kunt toepassen in de praktijk, en vice versa, omdat je wat je tegenkomt op je werk ook herkent in de vakken die je volgt. Dat blijkt wel te kloppen, maar het verschilt erg per vak. Bij sommige vakken is het verband heel duidelijk. Alles wat met verslaggeving en boekhouden te maken heeft kom je regelmatig tegen. Maar er is ook kennis die wel goed is om te hebben, maar die je niet iedere dag gebruikt.
Het werken in de accountancy leek me leuk omdat je bij veel verschillende bedrijven komt, en werkt in veel verschillende teams. En dat je over het algemeen werkt in een jonge organisatie.”
Zou je nu weer kiezen voor dit traject?
Ik zou die keuze wel opnieuw zo maken. De combinatie werken en leren is soms wel pittig. Naast je volledige werk week moet je ook nog studeren waardoor je minder vrije tijd in de avond en in het weekend hebt. Vanaf dag één heb ik heel veel geleerd, zowel inhoudelijk, vaktechnisch, als in de omgang met collega’s en klanten. Direct uit school ga je mee naar klanten, zit je bij gesprekken en doe je al vrij snel daaraan mee. Omdat je in verschillende teams werkt werk je samen met allerlei collega’s. Die hebben allemaal hun eigen manier van werken waar je van leert. Ik probeerde het beste daarvan te combineren.
Bij collega’s die nu starten probeer ik ze dingen uit te leggen, maar ze ook de kans te geven om zelf na te denken, en zich zo te ontwikkelen. Bijvoorbeeld in klantgesprekken.”
Kun je een voorbeeld geven van wat je hebt geleerd in de praktijk?
“Om van te voren structuur aan te brengen in een overleg. Zonder begeleiding ga je zo het gesprek in, en gaat de dialoog van de hak op de tak. Ik heb geleerd dat het voor mezelf in ieder geval heel handig is om een agenda te hebben, waar je op een gestructureerde manier doorheen loopt. Dat maakt het makkelijker om mensen mee te krijgen. Het gesprek loopt soepeler als ook je gesprekspartners vooraf weten waar ze aan toe zijn, is mijn ervaring.”
Je bent binnen een Big-4-organisatie overgestapt van een kleiner naar een groter kantoor. Hoe was dat?
“Op het kleine kantoor kende ik al op de eerste dag iedereen bij naam Op mijn huidige afdeling werken volgens mij meer dan 100 mensen waar ik een groot deel gelukkig goed van ken En ook de klanten zijn anders. Op het kleine kantoor was dat heel divers: stichtingen, scholen, overheid, semioverheid en MKB. Maar ook miljardenklanten. Nu, op het grotere kantoor, werk ik op de afdeling Listed & International, dus voornamelijk met internationale en beursgenoteerde klanten. Hierbij zijn er meer mogelijkheden tot specialisatie in een specifieke soort klanten.
Daarbij is bijvoorbeeld meer vastlegging in het Engels, en meer samenwerking met expats. Ook zijn er vaker groepscontroles, waardoor je in contact bent met accountants van onderdelen in andere landen. Ik ben overgestapt omdat ik in Amsterdam wilde wonen, maar ik heb toen wel bewust voor die afdeling gekozen.”
Leer je nu andere dingen?
“Dat hangt vooral af van het soort klant. Bij heel kleine klanten heb je al snel dat je veel verschillende dingen doet omdat de teams heel klein zijn. Als je net begint bij een grote klant kan een bepaalde post veel meer tijd kosten. Dan zie je maar een heel klein stukje van de jaarrekeningcontrole.
Je leert communiceren met internationale bedrijven, soms in andere werelddelen. Daarbij heb ik veel geleerd van mensen die dat al heel lang deden. Het Engels gaat me wel goed af, en af en toe helpt Google Translate.”
Wat waren lastige momenten in je werk of studie?
“Het vak BIV-IB vond ik lastig. Het staat ver van de controlepraktijk, ik vond het moeilijk om me daartoe te zetten. Na een paar keer te zijn gezakt voor dat vak heb ik besloten dat het toch echt moest gaan gebeuren. Toen heb ik extra vrij genomen en is het ook gelukt. De Bachelor heb ik versneld gedaan, in 3,5 jaar, dat beviel me heel goed. Maar in de Master ben ik weer een half jaar uitgelopen. En ik werd onlangs halverwege uit een online tentamen gegooid, dat was ook vervelend.”
En de mooie momenten?
“Dat zijn er best veel. Vooral de sociale activiteiten, zowel met het werk als met de VAS: skitrips, citytrips, borrels, etentjes. De summercourses op Nyenrode. En het VAS-zeilweekend, Het was leuk dat dat deze zomer toch door kon gaan, al was dat in aangepaste vorm.
Wat is de invloed van corona op jouw ontwikkeling?
“Je moet echt de connectie met mensen opzoeken, anders mis je dingen. Als je samen gaat lunchen of een rondje gaat lopen dan hoor je toch meer van wat er speelt. Maar op mijn werk zelf heeft het weinig invloed gehad. Het is niet zo dat ik daardoor bepaalde doelen niet of juist wel heb kunnen halen.”
Heb je tips voor mensen die net zijn gestart?
“Time-management is key. Geef het op je werk aan wanneer je tijd nodig hebt voor je studie. En zorg dat je ook tijd neemt voor jezelf.”
Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!