Sylvia Jansen

Maatschappij

Interview

Overdag accountant, ’s avonds gewoon moeder!

Moeder zijn en in de accountancy werken: hoe is dat nou? Wij vroegen het Sylvia Jansen, junior manager, in de eindfase van het RA traject en net moeder van een prachtige dochter.

Mijn werkdag was gewoon een werkdag zoals ieder ander (denk ik). Ik sta op, binnen 3 kwartier (ontbijt, douche, tanden poetsen etcetera) zit ik in de auto onderweg naar kantoor of een klant. Laptop aan en gaan. 100% focus op je werk, niks anders waar je aan hoeft te denken. Weer naar huis als je klaar bent. Duurt het een uurtje langer? Geen probleem.

En toen was ik zwanger en zette ik een kind op de wereld. Alle clichés zijn waar. Gelukkig ook de leuke, maar je hebt ook 24/7 zorgen aan je hoofd: gaat het wel goed? Kom ik op tijd? Kom ik niet in de file bij het ophalen? Zeker in de eerste weken, omdat je kindje dan nog nergens aan gewend is (voor je gevoel natuurlijk, die kinderen zijn niet echt van porselein namelijk).

Tijdens de intelligente lockdown, die toen nog geen enkele vrijheden bevatte, was onze dochter natuurlijk 24/7 thuis. Geen opvang, geen oppas, alleen maar thuis. Gelukkig werkten zowel mijn man als ik ook thuis. Vanuit onze werkgevers hebben wij recht gekregen op fijne regelingen gedurende deze tijd. Dit zorgde ervoor dat we onze dochter voldoende aandacht konden geven, zonder dat we ons drie slagen in de rondte moesten werken op onconventionele tijden. Het fijne is dat we ook heel veel van haar ontwikkeling hebben meegekregen, welke in het eerste jaar natuurlijk het snelst gaat. Dus er zitten zeker ook voordelen aan dat thuiswerken.

Op dit moment is de situatie natuurlijk sowieso apart en ik heb maar één maand pre-corona gewerkt na mijn zwangerschapsverlof. Toen was het vooral racen tegen de klok om zo snel mogelijk weer thuis te zijn, zoveel mogelijk te knuffelen en (bij) te slapen. In coronatijd is dat iets minder, omdat je sowieso al veel thuis bent. Daarnaast ben ik na mijn zwangerschapsverlof een dag minder gaan werken, zodat ik één dag in de week ook gewoon echt privétijd heb met mijn dochter.

Het terugkomen van zwangerschapsverlof en weer gaan werken kende wel een hoop uitdagingen. Een paar voorbeelden: Hoe combineer je borstvoeding / kolven met werk? Hoe zorg je ervoor dat je bij klanten dit ook fijn kunt doen? Hoe zorg je ervoor dat je iedere dag voldoende productieve uren maakt, terwijl je ook om 17:00 bij de crèche verwacht wordt? Hoe zorg je ervoor dat je kind genoeg te eten krijgt / niet te veel huilt / voldoende slaap krijgt / niet valt / overleeft als jij er niet bent (oké dit laatste is onder invloed van hormonen, nogmaals: kinderen zijn niet van porselein blijkt!). En weet je, mijn dochter is nu zeven maanden en ik heb nog steeds geen goed antwoord op al deze uitdagingen en dat is niet erg! De nieuwe rol die je hebt, is soms heel overweldigend en je mag best de tijd nemen om hier aan te wennen. Voor de één is dat een week, voor de ander een maand, voor de ander een paar jaar. Neem gewoon de tijd die je nodig hebt, zodat je je weer goed kan voelen als moeder én in je carrière. Wees ook niet bang om wat rust te nemen op je werk en in je verdere privé leven. Een kind krijgen heeft gewoon gigantische impact en daar kun je je bijna niet op voorbereiden. Dat is niet erg en het brengt je uiteindelijk ook heel veel geluk. Wat mij ook heel erg geholpen heeft, is om te praten met andere moeders in je omgeving, dan kom je erachter dat je niet de enige bent die tegen deze dingen aanloopt.

Buiten al deze uitdagingen en zorgen levert het ook veel op. Er is een persoon op de wereld ineens mega afhankelijk van jou. Bij mij zijn er hierdoor eigenschappen naar boven gekomen waarvan ik niet wist dat ik ze had, maar waarmee ik op zowel persoonlijk als op zakelijk gebied heel veel kan bereiken.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *