Melissa Versteeg

Maatschappij

Artikel

Melissa over Nyenrode en Topsport, een goede combinatie?

De redactie van de accountables sprak met Melissa Versteeg, student aan Nyenrode en tevens topsporter. Ze beoefent Taekwondo en wilde graag nog één keer schitteren op de wereldkampioenschappen in Denemarken voordat ze zich meer gaat focussen op haar studie. Door Corona worden deze plannen even flink in de war geschopt… Knap is het zeker, studeren aan Nyenrode in combinatie met topsport, maar is het ook een goede combinatie?

Stel jezelf even voor (leeftijd, hobby’s, opleiding)

Ik ben Melissa Versteeg, 22 jaar oud en bezig met de Pre-Master aan Nyenrode Business Universiteit. Hiervoor heb ik een studie bedrijfskunde afgerond aan de Erasmus Universiteit. In mijn vrije tijd ben ik graag sportief bezig. De meeste tijd besteed ik aan Taekwondo, maar andere sporten vind ik ook leuk. Ook wandel ik graag met mijn hond.

Taekwondo… Even voor de onwetende lezers. Wat doe je precies?

Taekwondo is een Koreaanse vechtsport, binnen deze vechtsport zijn verschillende bonden en stijlen. Mijn specialiteit is Poomsae, dit zijn looppatronen waarbij je vecht tegen een denkbeeldige tegenstander. Ik ben in 2009 begonnen met sparren. Dit is het meest bekende onderdeel van Taekwondo en is bijvoorbeeld ook te zien op de Olympische spelen. In 2013 heb ik de zwarte band behaald. Binnen de zwarte band bestaan er verschillende gradaties, waarbij ik nu de 3e dangraad heb behaald. Op het EK in Rhodos heb ik in 2017 een bronzen medaille behaald. Maar de mooiste herinnering heb ik aan mijn bronzen medaille op het EK Beach in Turkije in 2019. Hier was de loting qua tegenstanders vrij zwaar voor mij en de Poomsaes die ik moest lopen lagen mij niet echt. En toch heb ik de derde prijs gewonnen, zo’n persoonlijke overwinning is onbeschrijfelijk!

Hoe ben je in aanraking gekomen met accountancy en de Nyenrode business universiteit?

Na het afronden van mijn studie aan de Erasmus Universiteit heb ik een tussenjaar genomen en ben ik stage gaan lopen bij een Big 4 kantoor. Hier hoorde ik voor het eerst over de combinatie van praktijk en theorie die Nyenrode Business Universiteit aanbiedt. Na de open dag was ik gelijk enthousiast en heb ik mezelf direct ingeschreven.

Is de combinatie tussen werken, topsport en studeren lastig?

Het is een pittige combinatie en je hebt veel zelfdiscipline nodig om naast studie en werk minstens drie keer in de week te trainen. Vaak zijn er ook trainingen of wedstrijden in de weekenden. Mijn plan was om nog één laatste keer naar de wereldkampioenschappen in Denemarken te gaan en daarna iets rustiger aan te doen en meer tijd vrij te maken voor studie. Door Corona is deze situatie onzeker geworden want het WK is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ik heb altijd heel veel plezier uit Taekwondo gehaald. Het meemaken van Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen had ik echt voor geen goud willen missen. De sfeer en de samenhorigheid met je team op een kampioenschap zijn heel erg gaaf. Maar ik wil ook graag registeraccountant worden, en daar zal mijn aandacht, na het WK, meer op liggen.

Houden Nyenrode en je werkgever er rekening mee dat je topsport beoefent?

Ja absoluut, ik ben op dit moment werkzaam bij FSV Accountants + Adviseurs. Mijn werkgever is heel erg begripvol en denkt met me mee, wanneer ik wat eerder weg moet voor een training is dit nooit een probleem. Nyenrode is hierin soms wat minder soepel, maar we zijn er tot nu toe altijd samen uitgekomen.

Heb je een gouden tip voor andere studenten om een goede balans te vinden?

Ik heb gemerkt dat, wanneer je iets echt heel erg graag wil, je er zelf wel voor zorgt dat dit werkt. Natuurlijk zijn zelfdiscipline en het houden van plezier in wat je doet hierbij ook erg belangrijk!

Heb je eigenlijk nog wel tijd over om een avondje uit te gaan?

Eigenlijk hou ik niet zo heel erg van stappen en ook in het weekend ben ik vaak bezig met sport of studie. Ik zou het wel heel erg leuk vinden om in de toekomst wat meer tijd over te hebben en bijvoorbeeld spontaan een weekendje weg te gaan. Door het drukke schema is dat er eigenlijk nog nooit van gekomen.

In welke mate beïnvloedt Corona je toekomstplannen?

Nou best wel eigenlijk, het plan was om in mei naar het wereldkampioenschap in Denemarken te gaan en daarna een stapje terug te doen. Nu is het nog maar de vraag of de wereldkampioenschappen worden verzet of helemaal worden afgelast. Ook is het niet meer zeker of ik voor de volgende editie al gekwalificeerd ben of helemaal opnieuw moet beginnen met de kwalificaties. We zouden in teamverband naar het wereldkampioenschap gaan, dus mijn beslissing hierin zal ook samenhangen met de wensen van mijn teamleden. We kunnen nu niet trainen, maar ik probeer wel fit te blijven door thuis work-outs te doen, en ik wandel of fiets elke dag. Of ik nog een laatste keer naar het wereldkampioenschap kan gaan hangt af van veel factoren, en ondanks dat mijn eigen plannen flink in de war zijn geschopt probeer ik positief te blijven. Ik blijf er vrij nuchter en realistisch over, uiteindelijk is het belangrijkste dat iedereen gezond is. En ik heb al twee WK’s en EK’s meegemaakt, dus die ervaringen pakt nooit iemand meer van me af!

Hoe zou je jezelf in 3 woorden omschrijven?

Leergierig, sportief en gedisciplineerd.

Wat staat nu eigenlijk op de eerste plek: studie of sport?

Voorheen zou ik altijd gekozen hebben voor sport, als ik met mijn ouders drie weken op zomervakantie ging en niet kon sporten vond ik dat al verschrikkelijk. Maar met Taekwondo is weinig geld te verdienen en ik heb zelf veel moeten investeren om dit niveau te kunnen bereiken. Ik ben me ervan bewust dat ik een goede opleiding en baan nodig heb voor een goede toekomst. Daarom zou ik nu kiezen voor studie.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Zo ver kijk ik eigenlijk nooit vooruit…  maar ik hoop dat dan gezond ben,  mijn RA-titel heb behaald, een mooi huisje heb gekocht en gelukkig ben met mijn werk.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

1 antwoord
 1. Mike Fox
  Mike Fox zegt:

  Mooi artikel !
  Als scheidsrechter heb ik een groot respect voor Melissa.
  Zij bezit alle goede eigenschappen van een ervaren topsporter en haar prestaties zijn indrukwekkend.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *