Laurens Erich

Maatschappij

Artikel

Maatschappelijke invulling naast de accountancy (deel 13)

Met trots vervolgen wij onze serie ‘Maatschappelijke invulling naast de accountancy”. In deze serie bieden wij een podium aan accountants voor hun nevenactiviteiten naast hun dagelijkse werkzaamheden. Deze keer geven wij het woord aan Laurens Erich. Laurens is registeraccountant en manager binnen de Audit Financial Services afdeling van KPMG en vanaf najaar 2019 de penningmeester van Stichting Klijnveldfonds.

In 2014 ben ik begonnen binnen de accountancy en heb ik de eerste paar jaren besteed aan het leren kennen van het vak en het doorlopen van de theoretische opleiding. Als economie student had ik veel deficiënties en nog nul ervaring binnen de accountancy. In deze jaren heb je weinig tijd voor andere zaken en heb je alle tijd nodig om uiteindelijk registeraccountant te worden. In 2019 behaalde ik mijn RA-titel, wat voor velen binnen de accountancy een natuurlijk moment is om na te denken over de vraag hoe het leven er daarna uit zal zien.

Voor mij was dat niet anders, na een intensief traject wat voornamelijk gericht was op de accountancy wilde ik ook wel eens iets anders zien. In de zomer van 2019 ben ik daarom drie maanden op short-term secondment geweest naar KPMG in Australië. Terwijl ik daar aan het werk was kwam ik er achter dat ik én het accountantsvak nog steeds erg leuk vond, maar ook graag andere dingen wilde ervaren. In dezelfde periode kwam er op het intranet van KPMG een bericht voorbij dat Stichting Klijnveldfonds op zoek was naar nieuwe bestuursleden.

Stichting Klijnveldfonds is een KPMG stichting die (oud-)collega’s helpt in het geval zij (financiële) moeilijkheden ervaren. Ik was gelijk enthousiast omdat ik altijd al graag iets wilde doen naast mijn werk, maar nooit goed wist wat. De stichting bood mij de ideale combinatie tussen een stukje maatschappelijke invulling, maar wel bij iets wat dicht bij mij stond. Na een sollicitatiegesprek vanuit Australië werd ik na thuiskomst de penningmeester van de stichting, samen met twee eveneens nieuwe bestuurders.

Omdat wij alle drie nieuw waren en de stichting enkele jaren een relatief rustig bestaan had doorgemaakt, hebben we in de eerste periode vooral de uitdaging gehad om orde op zaken te stellen en de stichting verder te professionaliseren. Dat betrof van het opstellen van standaard documentatie tot nieuwe statuten en een financiële administratie. Na deze eerste periode zijn wij ook vooral actief geweest om de naamsbekendheid van de stichting te vergroten zodat collega’s ons weten te vinden, in het geval ze onze hulp nodig hebben. Geen dagelijkse werkzaamheden voor een accountant, maar na een aantal jaar weten collega’s ons te vinden en hebben we een aantal collega’s kunnen helpen met steun.

De belangrijkste motivatie om deze rol te doen naast mijn reguliere werk is het helpen van collega’s die om wat voor reden dan ook in een moeilijke situatie zitten en hulp nodig hebben. Via de stichting kunnen wij (oud-)collega’s die financiële hulp nodig hebben een steuntje in de rug geven. Vaak kun je de situatie waarin zij zich bevinden niet direct oplossen, maar door het geven van hulp kun je de situatie wel iets makkelijker maken. Hierdoor kun je bijdragen aan het leven van anderen op momenten dat zij het moeilijk hebben.

Daarnaast vind ik het ook interessant om iets anders te doen dan alleen audit werk. Als bestuurder denk je mee over een verscheidenheid aan onderwerpen en komt er veel verantwoordelijkheid kijken bij de stichting. Je moet keuzes maken over in welke situaties je wel hulp kan bieden en in welke situaties niet (hoe graag je dat soms ook wilt). Uiteindelijk ben je toch verantwoordelijk voor het geld wat donateurs van de stichting schenken en wil je dat dit geld de plek vindt waarvoor het bedoeld is. Ook heb ik als penningmeester het jaarverslag moeten opstellen. Waar wij als accountants nog wel eens klagen over de kwaliteit van een jaarverslag, kan ik nu uit ervaring spreken dat het nog niet zo makkelijk is en heb ik veel meer begrip gekregen voor mijn klanten.

Binnen de stichting neem ik als RA een stukje financiële bagage mee, maar heb ik ook veel aan de project management en oplossingsgerichte skills die je over de jaren opdoet binnen de accountancy. Daarnaast kom je in aanraking met onderwerpen en ontwikkel je jezelf ook op manieren die je binnen het accountantsvak wellicht minder snel tegenkomt, wat je weer meeneemt in je rol als accountant.

Al met al vind ik het belangrijk, maar vooral ook leuk, om een (semi) maatschappelijke rol te hebben naast mijn dagelijkse werk. De combinatie tussen het werk in de accountancy en een nevenfunctie zorgt voor afwisseling en een bredere ontwikkeling als persoon. Ik kan het iedereen aanraden, en wil vooral meegeven om iets te vinden waar je passie voor hebt en wat je leuk vindt!

Laurens Erich is registeraccountant en manager binnen de Audit Financial Services afdeling van KPMG waar hij sinds 2014 werkt. Eerder schreef hij artikelen voor The Accountables over zijn short-term secondment naar KPMG Australië en over positiviteit binnen de accountancy.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *