Laurens Erich

Cultuur

Interview

Als Nederlandse accountant in het buitenland – deel 1

In deel 1 van de buitenlandervaringen van Nederlandse jonge accountants staat de Down Under ervaring van Laurens Erich centraal. Laurens werkt sinds 2014 bij KPMG en is afgelopen zomer registeraccountant geworden. In deze zomer is hij ook op een shortterm secondment geweest naar KPMG Australië waar hij drie maanden woonde en werkte in Sydney.

Wat ging er mee in je rugzak en wat nam je mee terug in je koffer?

“In Australië zijn de seizoenen omgekeerd ten opzichte van die van ons, maar lopen ook de meeste boekjaren op 30 juni af. Naast het feit dat ik wist dat ik drie maanden mee zou gaan draaien in het busy season daar, wist ik eigenlijk nog niet zo goed wat ik kon verwachten toen ik naar Sydney ging. Ik wist dat ik naast klanten uit mijn eigen segment ook nieuwe soort klanten zou gaan bedienen. Mijn grootste uitdaging vooraf zag ik als het in korte tijd toch een impact maken op zowel teams als ook op de klant. Dat betekende dat ik klanten snel moest leren kennen en snel mijn plek moest zien te vinden. Drie maanden zijn zo voorbij, dus van te voren vroeg ik me wel af in hoeverre dat mogelijk was.

Uiteindelijk is dit ook wat ik vooral heb overgehouden aan mijn tijd in Australië. Met vallen en opstaan heb ik me daar zo snel mogelijk geprobeerd aan te passen en kwam ik erachter dat er naast een aantal verschillen, ook vooral overeenkomsten zijn tussen Nederland en Australië. Dat vond ik wel interessant om te zien en is iets wat ik ook weer mee terug nam en zal meenemen wanneer ik in nieuwe situaties terecht kom.

Tevens is Sydney ook echt een multiculturele stad en zijn teams ook heel divers. Hierdoor heb ik nog meer geleerd om andere perspectieven te respecteren en te waarderen. Ik ben er nog meer van overtuigd geraakt dat diversiteit binnen een team of een organisatie bijdraagt aan het beste resultaat.

In Australië is het ook een ongeschreven regel dat er doordeweeks hard wordt gewerkt, maar dat het weekend heilig is. Hier heb ik me in Australië nagenoeg elk weekend aan kunnen houden en heb ik mooie tripjes gemaakt naar onder andere Melbourne en Tasmanië en ook een weekendje geskied in Australië.”

Gaat er snel een nieuw ticket geboekt worden voor korte/lange periode voor werk?

“Ik zou het wel erg leuk vinden om nog een keer naar het buitenland te gaan voor werk. In juni ga ik twee weken naar India om collega’s daar te ontmoeten en training te geven, waar ik ontzettend veel zin in heb.

Australië is zo ontzettend groot en mooi dat ik in mijn drie maanden maar een heel klein stukje van het land heb kunnen zien. Daarom zou ik over een paar jaar graag voor een langere periode naar Sydney toe willen.”

Wat is je meest bijzondere werk/leef ervaring in het buitenland?

“Ik vond het heel bijzonder om bij een klant te zitten waar ze op het dak van het gebouw een tennisbaan hadden. Na een paar weken werd ik door de klant ook uitgenodigd, waarna ik elke dinsdag en donderdag tussen de middag met de klant een balletje sloeg. De sfeer was op die dagen altijd fantastisch in de aanloop tot het moment dat we gingen tennissen en zorgde ervoor dat ik de klant, en de klant mij, ook eens van een andere kant zag. Uiteindelijk ben je vaak zoveel met je eigen dingen bezig dat het ook eens goed is om zaken vanuit de kant van de klant te zien (en vice versa) en hierdoor meer begrip voor elkaar te krijgen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *