Jacco van Kleef

Maatschappij

Nevenfuncties

Maatschappelijke invulling naast de accountancy (deel 8)

Het is alweer tijd voor nummer 8 in de serie “Maatschappelijke invulling naast de accountancy”. Veel accountants vervullen naast hun maatschappelijk beroep ook een andere rol binnen de maatschappij. Vandaag geven we het woord aan Jacco van Kleef, die naast partner bij een Big 4 accountantsorganisatie ook verschillende maatschappelijke nevenfuncties bekleed.

Delen en leren

Accountant-zijn heeft een groot voordeel en ten minste één valkuil. Soms heb je het niet zo door, maar er zit veel waardevolle kennis en ervaring in je rugzak. Anderzijds geeft ons vak ons oogkleppen. Je hebt vast iemand die je nog niet goed kende wel eens horen vragen: “je bent zeker accountant?”. Dat komt niet door dat eerste maar vooral door het tweede. We hebben onze eigen termen, we wikken, we wegen en we zijn een kei in formuleren van oordelen. We zitten in onze eigen wereld.

De erkenning hiervan samen met mijn overtuiging dat ik relevant wil zijn voor de maatschappij zijn voor mij de reden om naast mijn werk ook nevenfuncties te bekleden. Zo ben ik inmiddels ruim 10 jaar penningmeester van onze kerk. Daarnaast ben ik voorzitter van Stichting Lach voor een Dag, een organisatie waar we met ruim 40 vrijwilligers jaarlijks meer dan 100 jonge, ernstig zieke kinderen trakteren op een dagje uit naar het theater met VIP behandeling. Daarnaast zet ik mij via de lokale Lionsclub in mijn woonplaats in voor goede doelen.

Wat houdt dat delen en leren concreet in.

Met mijn financiële kennis en ervaring draag ik eraan bij dat we de financiën van onze kerk goed op orde hebben. Via een meerjarenbegroting kijken we vooruit. Het kwam daardoor niet als verrassing dat we er afgelopen jaren financieel krapper bij kwamen te zitten. En dan is het erg leerzaam als een oud gemeentelid je vraagt “ik geloof best dat de cijfers kloppen, maar kunnen we nog wel geloven”. Zo’n opmerking zet je aan het denken over het perspectief van de ander en hetgeen wat echt telt.

Recent schreef ik voor Lach voor een Dag ons bestuursverslag over 2019. Dan zit je letterlijk aan de andere kant van de tafel. Je denkt dan niet aan RJ400 maar aan de boodschap die je wilt overbrengen en de dilemma’s waar je als bestuur mee te maken hebt. Zo stelt COVID-19 ons voor uitdagingen.
Medio maart moesten we hierdoor jammer genoeg onze wensdagen onderbreken. Nu bespreken we hoe we de wensdagen weer kunnen opstarten, we kunnen niet wachten! Maar dan gaat het om afwegingen tussen wat wenselijk is en wat verantwoord is. Je besluit raakt (kwetsbare) wenskinderen, hun gezinnen en de vrijwilligers waar we verantwoordelijk voor zijn. Dergelijke vragen leren je vanuit verschillende perspectieven te kijken en te luisteren naar anderen in het bestuur en je omgeving om uiteindelijk als bestuur tot een besluit te komen.

At the end of the day; het delen van kennis en ervaring en het opdoen van leerervaringen is mooi, maar het is niets waard als je je niet verbonden voelt met de organisatie of het doel. Plezier en voldoening zijn essentieel. Als ik beelden te zien krijg van een lachend kind waar we een wensdag voor hebben georganiseerd en onze vrijwilligers daar vol enthousiasme over spreken, dan is de tijd die ik aan deze functie besteed heel waardevolle en zinvolle tijd.

  1. Wil je meer weten over Stichting Lach voor een Dag, hoe je kunt bijdragen of iemand kan aanmelden voor een wensdag, kijk dan op www.lachvooreendag.nl.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *