Janice de Jong

Zelfontwikkeling - Brenda’s Weken

Opinie

Brenda’s Weken 2020 (opinie 6)

De Brenda Westra Opinieprijs wordt jaarlijks door Nyenrode Business Universiteit en Stichting Future Finance uitgereikt en is gericht op vernieuwende, duidelijk opiniërende, vlot geschreven, voor het accountantsberoep en –onderwijs actuele opiniestukken. Op vrijdag 2 oktober wordt deze prijs uitgereikt, vandaar dat de aankomende tijd The Accountables is omgetoverd tot Brenda’s Weken, waarbij gedurende deze weken elke dag een opinie van een van de genomineerde centraal staat. Vandaag staat de opinie van Janice de Jong centraal. Janice behaalde in januari 2020 de Master in Accountancy aan Nyenrode. Zij is financieel controller bij Biersteker Bouw en Dak- en Geveltechniek. 

Je hoeft niet altijd de beste te zijn in wat je doet, als je maar het beste uit jezelf haalt

Ruim twee jaar geleden heb ik de stap gezet te wisselen van de controleafdeling naar de samenstel- en adviesafdeling. De keuze was niet heel makkelijk, want hoe neem je de juiste beslissing? Graag neem ik jullie mee in hoe de keuze bij mij tot stand is gekomen.

Studie

In eerste instantie kwam de twijfel bij mijzelf of ik nog wel mijn RA-titel wilde behalen, toen het met mijn studie tegenzat. Ik heb altijd al hard moeten werken, maar hoe veel en hoe lang ik ook studeerde, het kwam er niet uit. Als het studeren steeds niet leidt tot resultaten, dan krijg je daar geen energie meer uit en moet je nadenken of je jouw doelen moet bijstellen. Dat ik zo hard studeerde, begon me vervolgens op het werk ook parten te spelen. Mijn collega’s vroegen of ik nog wel leuk vond wat ik deed. Ja dat wel, het werk sprak me nog steeds aan. Ik vond het heerlijk om naar klanten te gaan en ze te kunnen helpen, dat zagen mijn leidinggevenden ook. Omdat ik vergeleken met de gemiddelde accountant erg sociaal ben en alle klanten met mij wegliepen, vroeg mijn leidinggevende zich af of de samenstel- en adviesdeling niet veel meer bij mij zou passen. In eerste instantie dacht ik daar niet serieus over na. Ik vond het werk namelijk erg leuk, en het zou ook een beetje als falen voelen als je ergens voor studeert, maar vervolgens een stapje terug doet, want zo voelde dat.

Second opinion

Toen één van de partners van de samenstel- en adviesafdeling mij op het kerstfeest aansprak veranderde dat. Hij vond mij een ontzettend sociaal persoon en vertelde me dat hij het zonde zou vinden als ik bij mijn werkgever weg zou gaan zonder dat ik een keer op de samenstel- en adviesafdeling had meegekeken. Hij had het gevoel dat de cultuur op de samenstel-afdeling beter bij mij zou kunnen passen. Toen dus twee verschillende mensen dat tegen mij zeiden, terwijl zij later aangaven dat niet met elkaar besproken te hebben, ben ik hier serieus over na gaan denken.

Politiek

Rond dezelfde tijd werd mij gevraagd op de kieslijst plaats te nemen van de gemeenteraadsverkiezingen. Ik besloot dat te doen op een niet-verkiesbare plek (13), zodat ik de komende vier jaar wellicht steunraadslid kon zijn om te ontdekken of dat echt iets voor mij is. In maart 2018 liep het echter anders. We werden de grootste partij met 10 zetels, wij leverden twee wethouders, en wegens ziekte, liet iemand zijn plek voorbij gaan, waardoor ik de volgende op de lijst was voor een raadszetel. In juni 2018 ben ik beëdigd na lang wikken en wegen. Ik was namelijk in de tussentijd mijn master gestart en ook dat was wennen. Ik gaf aan dat mijn studie op dit moment voor ging. Mijn partijgenoten gaven me het vertrouwen dat ze graag een jong persoon in de raad wilden en dat ze mij zouden beschermen tegen al te veel werk totdat ik mijn studie af zou hebben.

Beslissing

Deze samenloop van omstandigheden, gesprekken met leidinggevenden en goed luisteren naar mijn gevoel hebben mij doen besluiten in september 2018 de overstap te maken naar de samenstel- en adviesafdeling. Ook omdat het op de controle-afdeling lastiger te verkopen was om naar huis te moeten voor de gemeenteraad in het drukke seizoen. Daarbij kwam dat op de samenstel- en adviesafdeling mijn rol in de gemeenteraad juist werd aangemoedigd, om een groter netwerk op te bouwen en daar aanvullende dienstverlening uit te krijgen. Ik kreeg daarom op de samenstel- en adviesafdeling ruimte om mezelf op politiek gebied ook te ontwikkelen. Inmiddels heb ik mijn master afgerond en ben ik de laatste anderhalf jaar door mijn studie gevlogen. De omstandigheden en werkdruk lijken bij mij van grote invloed geweest op mijn prestaties.

Verschillen

De werkdruk die op beide afdelingen heerst heb ik heel verschillend ervaren. Dit komt met name doordat je op de controle-afdeling een beperkte tijd bij een klant aanwezig bent en je jezelf de druk oplegt om in die tijd zoveel mogelijk af te maken. De verschillen komen zeker niet alleen voort uit mijn eigen ervaring, maar ook uit gesprekken met concullega’s.

Toen wij klein waren is de meesten van ons bijgebracht om te gaan doen wat je leuk vindt. In grote organisaties blijkt dat daarnaast ook de cultuur erg belangrijk is en de mate waarin die cultuur je past. Wanneer de werkdruk erg hoog is, is het belangrijk dat iedereen weet wat zijn/haar rol is en wat hem/haar wordt verwacht. In de accountancy is de professioneel kritische instelling echter ook erg belangrijk, waardoor iedereen in een team zich wil bewijzen in een dossier. Afhankelijk van wie de leidinggevende is, wordt de manier van aanpakken bepaald, wat voor verwarring bij een assistent kan zorgen. De uitdaging is om in verschillende omstandigheden één team te vormen dat op dezelfde manier werkt en waarin ruimte is voor discussie. Iets wat op de controle-afdeling lastiger te bereiken is, omdat vaker in verschillende teams gewerkt wordt en je elkaar minder treft op kantoor als één groot team.

De levensles die ik zelf heb opgedaan: je hoeft niet altijd de beste te zijn in wat je doet, als je maar het beste uit jezelf haalt.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *