Siebe Philips

Maatschappij

Interview

Interview met de zoon van een MKB partner

De redactie van The Accountables sprak met Siebe Philips, zoon van een partner in accountancy. Hoe is dat nu, een zoon van een partner te zijn?

 

Met wie hebben we te maken, stel jezelf even voor.

Ik ben Siebe Philips, sinds 1 februari werkzaam bij Q Accountants, daarvoor werkstudent bij Q Accountants voor één dag in de week en tijdens mijn hbo-opleiding heb ik hier stage gelopen. In het begin voornamelijk op de samenstelafdeling, maar later verschoof dit steeds meer richting de controlepraktijk. Ik heb hbo Accountancy afgerond en ben nu Masterstudent op Nyenrode. Ik kom oorspronkelijk uit Boxmeer en ik werk in regio Nijmegen. In mijn vrije tijd golf ik graag, geniet ik van een mooie whiskey of lees ik een goed boek.

Wat is de achtergrond van je ouder?

Mijn vader is partner geweest bij een middelgroot kantoor in omgeving Boxmeer en sinds januari voor zichzelf begonnen in de financiële dienstverlening als accountant. Meer dan 10 jaar partnerervaring en al zijn hele leven werkzaam in de accountancy branche.

Hoe was jouw kijk tegen de studie accountancy?

Ik heb er in het begin niet echt over nagedacht, tot aan de open dag op de HAN (red.: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Tijdens de middelbare school in 4 havo met een vakkenpakket Economie & Maatschappij inclusief het vak Management & Organisatie had ik geen idee wat ik wilde gaan doen. Mijn eerste keuze viel in eerste instantie op de Hogeschool in Tilburg voor de opleiding Speco (Sport Marketing en Management). Op de open dag van de HAN ging ik eigenlijk naar Fiscaal Recht en raakte ik aan de praat met iemand van Accountancy en daar werd ik enthousiast over.

Dat is wel bijzonder, in gesprek raken met Fiscaal Recht en vervolgens de keuze voor Accountancy.

Ja dat is zo, maar bij de HAN is de eerste 1,5 jaar van deze 2 opleidingen identiek. Dit wordt zo gedaan zodat je aan het einde van dit traject nog de switch kan maken naar de andere opleiding. Dit trok mij erg aan en ben toen uiteindelijk voor Accountancy gegaan.

Denk je dat je bent beïnvloed door je vader?

Mijn vader zei altijd; ‘Je mag doen wat je wilt, als je maar geen accountant wordt’, maar toch ben ik uiteindelijk een accountant geworden! Hierin heb ik zelf de keuze gemaakt.

Is dit ook het geval voor je broertje?

Nee, ook mijn  broertje was vrij om te kiezen wat hij zelf wou, hij doet nu compleet wat anders dan dat ik momenteel aan het doen ben.

Hoe was het voor jou, dat je pa een partner was?

Hij was altijd wel druk, weg en veel met werk bezig. Veel mensen die hij kende waren klanten. ’s Avonds ook standaard de laptop open. Echter heb ik hier als kind nooit echt last van gehad, ik was en ben het eigenlijk gewoon gewend.

Hoe klonk dit voor jou, welk beeld schepte het?

Ik heb mij vroeger nooit echt mijzelf verdiept in zijn baan. Als je er niks vanaf weet klinkt het leuk, maar je kan niet echt een oordeel geven eraan.

Denk je dat je een andere keuze had gemaakt als je vader een ander beroep had gehad?

In eerste instantie niet. Ik heb niet het idee dat ik bewust ben beïnvloed. Onbewust kan natuurlijk altijd. Ik lijk erg op mijn vader en het kan best daarom ook onbewust zijn geweest dat het zeker mee heeft gespeeld in de keuze die ik uiteindelijk heb gemaakt.

Zou je door je vader eerder de keuze hebben gemaakt voor big 4 of een klein kantoor?

Ik heb het hier wel met hem over gehad, hij heeft daar wel duidelijk zijn mening over geuit. Weet niet of het echt in mijn beslissing heeft meegenomen, hij was meer gericht op niet big 4. Maar uiteindelijk is de keuze gewoon mijn eigen keuze geweest.

Heb je zelf ook partnerambities vanwege de verhalen van je vader?

Het is niet dat het afschrikt hoe mijn vader is. Ik denk eigenlijk wel voor mijzelf dat het uiteindelijk een logische keuze zou kunnen zijn. Ik wil namelijk wel zoveel mogelijk doorgroeien. Het is niet zo dat ik heb gezien hoeveel werk het kost en dat ik nu zoiets heb van ‘daar heb ik geen trek in’.

Ambieer je om samen met je vader iets te doen?

Dat weet ik nog niet op dit moment, maar is zeker wel iets wat mooi aansluit op mijn ambities en die van mijn vader! Om samen wat met je vader te doen, is toch wel een mooi iets.

Worden anderen er wel eens moe van als jullie het voor de zoveelste keer over iets vaktechnisch hebben?

Nou, soms wel als we zitten te eten bijvoorbeeld. Dan kijken de vrouw van mijn vader en mijn vriendin ons raar aan als we erg diep op een vraagstuk ingaan!

Heb je nog een voorbeeld van onderwerpen die jullie dan bespreken?

Nee, eigenlijk heb ik niet echt een voorbeeld scherp, maar het is gewoon in het algemeen als we over iets met betrekking tot accountancy / fiscaliteit beginnen.

Heb je nog tips voor jongeren met een ouder als partner?

Geniet van de tijd die je samen hebt! Mijn vader is altijd behoorlijk druk geweest, dus ik geniet echt van de leuke momenten dat ik samen ben met hem. Wij doen dit in de vorm van golfen of een lekker hapje eten.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *