Zhen Lin

Zelfontwikkeling

Hoe is de andere kant van de tafel?

Het is inmiddels tien maanden sinds ik de accountancy uit ben. De gedachte om de accountancy te verlaten begon echter al vele jaren eerder. Tijdens mijn bachelor periode heb ik wel eens overwogen om te stoppen met de accountancy, net als velen anderen. Echter merk je toch dat uiteindelijk van al die velen, een enkeling ook die stap daadwerkelijk neemt. De reden hiervoor? Bij mij ging het over een stuk zekerheid loslaten, iets wat als een risico-avers opgeleide accountancy student niet een voorkeur heeft. Het plezier in mijn werk nam met de jaren geleidelijk af, maar niet genoeg om er per direct mee te stoppen. Toen kwam een jaar geleden een mooie bij mij passende uitdaging op mijn pad, waarvan ik wist dat deze kans met beide handen moest aangrijpen.

In september 2014 ben ik naast mijn bachelor accountancy aan Nyenrode gestart bij Deloitte in Rotterdam. Als ik terug kijk op mijn jaren bij Deloitte waren dat plezierige en leerzame jaren geweest. Niet alleen kennis technisch en vaktechnisch heb ik veel geleerd, maar juist ook andere vaardigheden en competenties die niet in de schoolboeken voorschreven werden. Verder voelde Deloitte voor mij als een thuis, met vele collega’s die hetzelfde traject doorliepen als ik of hadden doorgelopen. Ondanks dat het zo fijn voelde, begon ik wel het plezier in het auditen zelf te verliezen. Ik merkte dat wat mijn oud-collega’s enthousiasmeerde over het accountancy vak, mij steeds minder interesseerde. Ondanks dat de vraagstukken over de jaren heen steeds interessanter en leuker werden, voelde ik soms toch ook wel aan dat er eigenlijk geen ruimte was om in vraagstukken vast te bijten, omdat er ook nog een dossier gevulde moest worden. Dit heeft ertoe geleid dat ik langzamerhand mijn toegevoegde waarde moeilijker ging inzien in mijn werk.

Toen een jaar geleden mijn nieuwe werkgever, telecombedrijf T-Mobile, op mijn pad kwam en mij liet zien hoe ik van toegevoegde waarde kon zijn voor hen met werk wat ik ambieer, heb ik zonder twijfel ja gezegd. Alhoewel ik ontzettend uitkeek naar mijn volgende uitdaging, vond ik het tegelijkertijd ook lastig om mijn afscheid te delen. Wat voor mij het lastigst maakte om weg te gaan, zijn de banden die ik over de jaren heb opgebouwd. Niet alleen met mijn collega’s, maar ook met de klanten waar ik al jaren over de vloer kwam. Ik had tenslotte een derde van mijn leven gedeeld met al deze mensen die ik in mijn tijd bij Deloitte heb ontmoet. Echter kon dat mijn drijfveer niet zijn om mijn baan voort te zetten bij Deloitte en heb ik de overstap gemaakt naar T-Mobile.

Sinds begin dit jaar ben ik werkzaam op de Finance en Control afdeling van T-Mobile. Mijn functie is Financial Controller binnen het zakelijke segment van T-Mobile. Hierbij staat inzicht en beheren van financiële processen, managen van planningscycli, uitvoeren van maandafsluiting en het rapporteren centraal. Hierbij is het van groot belang er goed met alle stakeholders samengewerkt wordt en het werk met een challenging mindset uitgevoerd wordt. Eigenlijk dus niet heel anders dan in de accountancy. Ook binnen de accountancy wordt verwacht van de accountant het belang van alle stakeholders mee te wegen en tegelijkertijd ook kritisch te zijn ten aller tijden. Bij mijn nieuwe functie zijn de stakeholders wel wat anders dan in de accountancy. Denk hierbij aan de verschillende interne afdelingen zoals accounting, controlling, customer operations en channel management bijvoorbeeld, waarbij je als accountant juist je focust op externe stakeholders.

De grootste verschillen die ik merk tussen mijn vorige werk en huidige werk is voor mij de vrijheid en het vertrouwen die ik nu krijg, waarbij er in de accountancy geen ruimte voor was. In de afgelopen decennia is binnen de accountancy steeds meer aandacht geweest voor de auditkwaliteit die heeft geleden door te krappe audit fees en te hoge werkdruk. Op sommige momenten heeft het auditwerk voor mij gevoeld als dossiers vullen en als het kan in zo min mogelijk tijd. Dit heeft ertoe geleid dat er vaak door budget krapte en tijdsnood weinig tot geen tijd gespendeerd kon worden aan de verbeteringen die we graag terug zouden willen zien. Dat is voor mij nu bij T-Mobile totaal anders. Mijn collega business controllers hebben echt met de budget en forecast tijdlijnen te dealen, waarbij ik juist meer gebonden ben aan de maandafsluiting deadlines. Dat is voor mij dan ook de enige harde deadline die ik maandelijks heb en de rest is volledig vrij in te vullen.

Het vrijheidsaspect in mijn huidige functie wordt benadrukt met het feit dat mij alle tijd en middelen worden aangereikt om projecten op te pakken die ik zelf belangrijk vind. Daarin krijg ik het vertrouwen van mijn manager dat ik zelf de keuzes kan maken in het belang van de organisatie. De vrijheid om mijn dagen in te delen hoe ik dat wil en het vertrouwen dat ik het werk zal afleveren wat van mij verwacht mag worden, dat is iets wat de komende jaren in ieder geval niet in de accountancy zal gebeuren. Voor heel even vergeet ik dan dat mijn voorbereid werk als assistent-accountant gereviewed werd door mijn senior, vervolgens door de manager en afsluitend met een aftekening van de partner in het gevulde dossier. Ondanks dat mijn nieuwe functie nu het woord “controller” bevat, is het toch een minder controlerende functie.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *