Martine Mooi-Broekstra

Zelfontwikkeling - Brenda’s Weken

Opinie

Brenda’s Weken 2022 (opinie 7)

De Brenda Westra Opinieprijs wordt jaarlijks door Nyenrode Business Universiteit en Stichting Future Finance uitgereikt en is gericht op vernieuwende, duidelijk opiniërende, vlot geschreven, voor het accountantsberoep en –onderwijs actuele opiniestukken. In november wordt deze prijs uitgereikt, vandaar dat de aankomende tijd The Accountables is omgetoverd tot Brenda’s Weken, waarbij gedurende deze weken elke dag een opinie van een van de genomineerde centraal staat. Vandaag de opinie van Martine Mooi-Broekstra. Zij behaalde in 2021 de Bachelor of Science in Accountancy aan Nyenrode en studeert nu in de Master. Ze is assistent accountant bij Meerwijk Allister Groep. 

Hoe hoog ligt jouw lat?

De week voor de deadline van dit opiniestuk lig ik er wakker van. Het avontuur begon op 20 april 2022 met de mail: “Uitnodiging Brenda Westra Opinieprijs”. In eerste instantie dacht ik: wat een eer. Maar al snel sloeg de twijfel toe. Een stuk schrijven. Publiekelijk mijn mening geven. Beide niet echt mijn ding. Door collega’s en klasgenoten liet ik me echter al snel ompraten onder het mom van: “Doen, je leert er altijd van”. Dus gaf ik mij op om deel te nemen.

Na heel wat uren schrijven, constant voor- en tegenargumenten afwegen (ja, ook tijdens mijn vakantie) en meerdere rondes met feedback was mijn definitieve opiniestuk af. En toch lag ik er wakker van; ik stond er niet achter. Het lukte me niet de boodschap over te brengen zoals ik in gedachten had. Die nacht vroeg ik mij af: heb ik de lat voor mezelf niet te hoog gelegd?

En zo bleef ik malen. Is de lat te hoog leggen iets wat de norm aan het worden is? Het beeld van de reclame van een welbekend opleidingsinstituut schiet door mijn hoofd, waarbij de vraag “Hoe hoog leg jij de lat?” de druk opvoert om vooral geen carrièrekansen mis te lopen. De zogenaamde ‘lat’ verschijnt daarbij zelfs zo hoog in de lucht dat er een vliegtuig voor nodig is om erbij te komen. Een onhaalbare hoogte dus. En begrijp me niet verkeerd, het is goed om doelen te hebben, hard te werken en jezelf af en toe over die drempel te duwen. Maar doelen moeten wel realistisch blijven. De verwachtingen vanuit studie, werk en privé voeren de druk enorm op. Onderschat hierbij sociale media niet, die daar nog een schepje bovenop doen. Denk aan de adviezen en verwachtingen om zo snel mogelijk de praktijkopleiding te starten, studie te versnellen of (versneld) promotie te maken. En dan moet je natuurlijk ook nog tijd vrijmaken voor familie, vrienden, sport, een leuke hobby en ga zo maar door.

Maar steeds vaker zie ik ook de andere kant van die (te) hoge lat. De vele opiniestukken en berichten op sociale media over de hoge werk- en studiedruk binnen de accountancy. Een studiegenoot die mij belt dat ze voor een tweede keer tegen overspannenheid aanloopt. Een andere studiegenoot die mij vertelt dat ze niet op haar plek zit. Want de enige reden dat ze aan de universiteit studeert, is omdat haar omgeving dit van haar verwachtte vanwege haar vwo-diploma.

Met ambitie is niets mis. Alleen tegenwoordig zijn er, ook in het RA-traject, heel wat hoge latten die we voor onszelf en voor elkaar leggen. We moeten overal goed in zijn. Daarom geloof ik dat het goed is af en toe een stapje achteruit te zetten om te bekijken of de hoogte van onze latten nog realistisch is. Dit betekent niet dat we onze dromen of doelen moeten opgeven. Maar dat we de focus leggen op de lat die voor óns belangrijk is. Dat we ervoor kiezen om sommige latten iets lager te leggen, om met volle aandacht en energie te werken aan een doel dat belangrijk voor onszelf is. Alleen dan is het mogelijk om plezier te behouden in de studie en het werk dat we doen.

Als mijn wekker aangeeft dat het 3 uur ’s nachts is, kom ik tot de conclusie: ik heb inderdaad sommige latten te hoog gelegd. Mijn lat moet weer op een hoogte komen waarvan ik zeker weet dat ik erbij kan komen. En dat mag best met reiken, ik wil zelfs een beetje springen, maar het moet zonder vliegtuig kunnen. Lastig om na 4 maanden in te zien dat mijn oorspronkelijke opiniestuk niet is geworden zoals ik wilde. Maar het heeft me er wel toe aangezet dit opiniestuk te schrijven. En het geeft mij de kans de vraag die mij vannacht heeft beziggehouden, ook aan jou te stellen: Hoe hoog ligt jouw lat?

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *