Gwennefevre Lai

Zelfontwikkeling - Brenda’s Weken

Opinie

Brenda’s Weken 2020 (opinie 9)

De Brenda Westra Opinieprijs wordt jaarlijks door Nyenrode Business Universiteit en Stichting Future Finance uitgereikt en is gericht op vernieuwende, duidelijk opiniërende, vlot geschreven, voor het accountantsberoep en –onderwijs actuele opiniestukken. Op vrijdag 2 oktober wordt deze prijs uitgereikt, vandaar dat de aankomende tijd The Accountables is omgetoverd tot Brenda’s Weken, waarbij gedurende deze weken elke dag een opinie van een van de genomineerde centraal staat. Gwennefevre Lai behaalde in 2020 de Bachelor Accountancy aan Nyenrode en studeert nu in de Master. Ze werkt als senior audit assistant bij Mazars.

De werkdruk aanpakken doe je samen

Druk zijn lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. De afgelopen jaren betrapte ik mezelf er ook op. Als iemand aan mij vroeg hoe het ging, reageerde ik met “goed, maar druk”. Druk zijn wordt in de accountancy gezien als normaal. Sommige collega’s zullen zelfs zeggen dat het erbij hoort, dat je wel veel overuren moet maken als je verder wilt kunnen groeien. Er zijn eerder al verschillende artikelen geschreven over dat de werkdruk te hoog ligt en dat hier iets aan moet veranderen. Maar als ik naar mijn eigen situatie, die van collega’s en van studenten om mij heen kijk, lijkt de werkdruk niet te zijn verminderd en misschien zelfs alleen nog maar te zijn toegenomen. Werkdruk kan niet eenzijdig worden verminderd, hierin zullen werkgevers en werknemers moeten samenwerken.

Wat kan je als werkgever doen

Ga in gesprek

Als werkgever kan het moeilijk zijn om te zien wanneer een medewerker het te druk heeft. Waarbij de ene medewerker te veel werkdruk ervaart, kan de ander misschien nog wel vier klussen extra doen. Het is daarom van belang om in gesprek te gaan en te blijven met de werknemers. Alleen op deze manier wordt duidelijk wanneer en op welke manier zij druk ervaren.

Wees kritisch in je aannamebeleid

Een andere optie die op korte termijn kan worden toegepast, is om kritisch te zijn in het aannamebeleid. Elk accountancykantoor heeft het druk en elk kantoor is continu op zoek naar nieuwe medewerkers. Medewerkers  aannemen die niet bij het vak of bij het kantoor passen, kost de bestaande medewerkers door begeleiding onnodig tijd en energie. Dit is voor niets als blijkt dat deze nieuwe medewerker niet in de situatie past. Het niet aannemen van deze medewerkers zal de huidige werkdruk niet verminderen. Maar in ieder geval ook niet verhogen.

Kritisch zijn in het aannamebeleid geldt ook bij nieuwe klanten. Het aannemen van klanten die niet bij de organisatie en haar medewerkers passen, zal ervoor zorgen dat de medewerkers meer werkdruk ervaren. Om te bepalen of een klant kan blijven wordt vaak gekeken naar de fun-factor. Dit is een positieve ontwikkeling, maar fun telt relatief vaak niet het zwaarst. Als de klant voldoende inkomsten genereert is de kans groot dat die blijft, ondanks een mogelijke lage fun-factor. Als van dit soort klanten afscheid wordt genomen en de werknemers meer werkplezier hebben, zullen zij minder druk ervaren en meer werk kunnen verrichten. Hierdoor hoeven de inkomsten niet terug te lopen.

Creëer een 09:00 tot 17:00 mentaliteit

Daarnaast moeten werkgevers er rekening mee houden dat zij het voorbeeld zijn voor de rest van de organisatie. Als de partner van het kantoor dagelijks van 08:00 tot 20:00 aan het werk is, zullen medewerkers zich, wellicht onbewust, ook eerder geneigd voelen om niet op tijd naar huis te gaan. Ook partners hebben het druk, maar juist zij zouden het voorbeeld moeten geven dat werken van 09:00 tot 17:00 ook haalbaar is. Als medewerkers van 09:00 tot 17:00 werken en niet de werkdruk ervaren die het lastig maakt, zullen zij ook meer bereid zijn om juist harder of over te werken op momenten dat zoiets nodig is. Hiermee komt het werk op tijd af, maar worden werknemers ook gezond en tevreden gehouden.

Wat kan je als werknemer doen

Wees kritisch in je sollicitatie

Kritisch zijn is van groot belang bij het kiezen voor een werkgever. Je zal moeten nagaan of deze werkgever je wel biedt wat je zoekt en of  de bestaande medewerkers wel bij je passen. Ook reistijd is een belangrijk aspect. De werkdagen duren langer bij meer reistijd, dan wanneer je dicht bij huis werkt. Hierdoor wordt je werkdag niet van 08:30 tot 17:30, maar bijvoorbeeld van 07:30 tot 18:30. Als je dan vervolgens ook nog zou willen sporten, eten en op tijd naar bed wil, blijft er weinig tijd over voor ontspanning. Juist deze ontspanning heb je nodig, om het dagelijkse harde werken aan te kunnen.

Wees open en eerlijk

Als je eenmaal voor een werkgever hebt gekozen, is het van belang om altijd open en eerlijk te zijn. Dit klinkt logisch en makkelijker dan  het is. Maar als je werkgever niet weet wanneer jij druk ervaart, kan hij er ook niets aan veranderen. Om de druk voor jezelf zo veel mogelijk te verminderen, is het handig om planningen te maken. Plan voor jezelf wanneer je iets wil doen en hoelang je verwacht nodig te hebben. Stem dit vervolgens af met je leidinggevenden. Op deze manier zien zij dat je in oplossingen denkt en creëer je rust voor jezelf.

Daarnaast is het van belang om je grenzen aan te geven. Overwerken zal in sommige gevallen moeten. Maar als er ook een belangrijk tentamen aan komt, zal je dit aan moeten geven en samen naar een oplossing moeten zoeken. Als je grenzen niet worden gerespecteerd, is het vooral tijd om een werkgever te zoeken die dit wel doet.

Laat het beroep niet uitsterven

Binnen de accountancysector is sprake van een hoog verloop. Medewerkers stoppen niet alleen omdat ze het vak niet meer leuk vinden, maar ook omdat zij vinden dat er te weinig tijd over blijft. Dit schrikt potentiële werknemers af om voor de accountancy te kiezen, er gaat ten slotte veel werkdruk mee gepaard. Om het verloop vanwege de werkdruk tegen te gaan en het beroep aantrekkelijker te maken zal de werkdruk omlaag moeten. De schuld ligt bij niemand, de oplossing ligt bij ons samen.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *