Jeffrey Liu

Column

Dovemansoren

Aankomende dinsdag (12 september) zal de Tweede Kamer beslissen welke onderwerpen controversieel verklaard worden. Ook de Wet toekomst accountancysector komt onder de hamer.

Hoe zat het ook alweer? Nadat Rutte deze zomer wéér zijn ontslag heeft aangeboden, is het kabinet demissionair. Zij mogen alleen nog lopende zaken afwikkelen, maar moeten ver wegblijven bij controversiële onderwerpen.

In de regel is een onderwerp controversieel als een nieuwe regering tot een andere beslissing zou kunnen komen, of als een aanzienlijke minderheid dat vindt. Wordt een onderwerp controversieel verklaard, dan komt het pas weer op de agenda na de verkiezingen en formatie.

De accountancysector zal dan niet het bepalende thema voor de aankomende verkiezingen worden. Toch zal onze sector, aankomende dinsdag, wel weer even op de agenda staan. De NBA, VEB en Eumedion vragen namelijk om de Wet toekomst accountancysector niet controversieel te verklaren. Volgens hen is het te urgent om verder uit te stellen en bestaat er al stevig maatschappelijk draagvlak voor de wet[1].

De OvRAN schrijft, aan de andere kant, dat het wetsvoorstel wel controversieel is en ziet dat draagvlak geenszins terug in de maatschappij. Zelf heeft de OvRAN alleen “niet meer de moeite genomen te reageren op het wetsvoorstel”, aangezien het als “praten tegen dovemansoren” is bij het Ministerie van Financiën[2].

Is de Wet toekomst accountancysector werkelijk controversieel? Reeds wordt sinds 2020 gewerkt aan het wetsvoorstel. Toen waren bij het debat accountancy nog drie partijen van de oppositie aanwezig: GroenLinks, PvdA en de SP. In 2022 haakte GroenLinks echter al af en tijdens het debat dit voorjaar (voor de val van het kabinet) nam ook de PvdA geen deel.

Sinds het schrijven van de OvRAN vraag ik mij toch af: heeft de oppositie simpelweg niet veel aan te merken op de wet en verklaart dat hun absentie? Of hebben zij, net als de OvRAN, niet langer de moeite genomen om, tegen de dovemansoren van het Ministerie, op het wetsvoorstel te reageren?

Deze column is bedoeld als luchtige en speelse reflectie op de actuele ontwikkelingen in het accountantsberoep. Reageren? Graag! Maar houd rekening met de spelregels.

[1] Brief hier te raadplegen.

[2] Brief hier te raadplegen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *