Tülay Dilsiz – Gedik

Zelfontwikkeling

Blijven ontwikkelen als accountancy professional

Dit jaar trappen we het thema zelfontwikkeling af met een nieuwe miniserie. Deze miniserie gaat in op hoe accountancy professionals zichzelf dagelijks blijven ontwikkelen. Vandaag staat Tülay Dilsiz-Gedik op dit podium. Zij werkt als Manager Sustainability Reporting bij Deloitte binnen de Audit & Assurance praktijk, nadat zij ruim 12 jaar in de auditpraktijk heeft gewerkt.

 

Kan je ons meenemen in je overweging om je carrière op ESG te focussen?

Op een dag in de lentezon vernam ik kennis van het vernietigende rapport van het IPCC over de desastreuse gevolgen van ons handelen op het klimaat. Het was woensdagochtend, en ik zat in de tuin terwijl mijn kinderen speelden op het gras. Hoe zou het voor de kinderen zijn als zij in een andere wereld zouden leven, een minder mooie groene wereld met veel meer klimaatrampen. Ik was kort geleden mijn oma verloren en was op zoek naar een grotere betekenis van mijn doel in mijn leven. En die heb ik gevonden in sustainability reporting. ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Als accountant kan ik mijn bijdrage leveren aan een betere wereld door audits uit te voeren op de duurzame verslaggeving van bedrijven. Als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer is dit een grote kans voor accountants. Dankzij ons oordeel nemen investeerders en andere belanghebbenden belangrijke beslissingen. Als wij constateren dat ondernemers zaken te rooskleurig opschrijven dan werkelijk het geval is kunnen wij daar het verschil maken. Het laatste stukje van de schakel waarna betrouwbare informatie openbaar wordt gemaakt. Ik ben ontzettend blij met de komst van de Europese wet- en regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en zie dat er internationaal al veel beweging is  maar wat mij betreft mag het allemaal wel iets sneller. En verder roep ik (potentiële) accountants op om nu al te durven om het verschil te maken. Durf professioneel kritisch te zijn en stel zaken aan het licht, daag je partners, teams en klanten uit.

Niet alleen het IPCC rapport heeft mij geholpen, maar ook het feit dat ik al langere tijd geïnteresseerd ben in hoe de wereld is zoals het is. De S van ESG, Social, intrigeert mij. Hoe wij in westerse landen met ons gedrag veel invloed hebben op het welzijn van mensen in armere landen. Waar soms door middel van kinderarbeid, of onethische werkomstandigheden producten worden geproduceerd omdat wij dit graag willen kopen en soms enkel voor eenmalig gebruik. Producten die ten koste van het milieu, met gebruik van chemicaliën niet alleen onze leefbare wereld maar ook de waarde om te leven verminderen in bepaalde landen. Als onderdeel van de CSRD zullen bedrijven transparant moeten zijn over de gehele waardeketen. Deze informatie helpt de samenleving te bewegen naar een bewuster leven waarin wij betere keuzes kunnen maken alvorens wij producten aanschaffen. En dat lijkt mij een mooi doel.

Welke kwaliteiten heb je tijdens de audit ontwikkelt die je in je huidige rol nog steeds kan inzetten?

Als accountant worden we breed maar ook specialistisch opgeleid. Doordat ik al vroeg ben begonnen met mijn werkzaamheden als accountant in opleiding heb ik naast audits ook geleerd om het rapport samen te stellen binnen het MKB. Eveneens ben ik kort accountant in business geweest bij Ahold Delhaize. Het is waardevol om te weten hoe zo’n proces tot stand komt vanaf de andere kant alsmede te snappen hoe de cijfers zich verstandhouden tot elkaar.

De kwaliteit die ik het meest heb ontwikkeld tijdens de audit is luisteren. Dat klinkt misschien raar, maar door daadwerkelijk te luisteren naar wat mensen zeggen kun je daar wel makkelijk op inspelen. Je ziet je collega’s staan, alsmede je klant. Vaak hebben wij allen hetzelfde doel, maar zitten we op een andere golflengte. Ik heb daardoor eigenlijk altijd goed gewerkt met mijn collega’s en mijn klanten.

En vergeet nooit wie jij vertegenwoordigd. Uiteraard werk je voor een bedrijf, en betaald de gecontroleerde onze rekening. Maar wij zijn er voor de maatschappij.

Welke kwaliteiten heb je tijdens je huidige rol ontwikkelt die je niet zo snel zou ontwikkelen binnen de audit?

Holistisch denken. Rapportages over duurzaamheid zijn veel breder dan enkel alleen de cijfers. Eén zin op een bepaalde manier opschrijven kan daarin bijvoorbeeld best veel impact maken. Alles wat binnen de financial audits al hapklaar is zoals de NV COS/ISA’s of verslaggevingsstandaarden is op ESG gebied nog volop in ontwikkeling door allemaal slimme koppen. Het is onwijs gaaf om dat van dichtbij mee te kunnen maken. Greenwashing / Impactwashing is iets wat ik nu al erg interessant vindt en voorkoming hiervan onoverkomelijk. Ik ben verheugd om te zien dat (internationale) toezichthouders hier hard op inspelen.

Ben jij op een manier op steeds verbonden met de accountancy?

Jazeker, deze vraag krijg ik vreemd genoeg best wel veel. Ik werk bij Deloitte binnen de Audit & Assurance en ik ben Deloitte onwijs dankbaar dat ik mij op dit gebied elke dag verder kan ontwikkelen. Binnen Audit & Assurance ben ik direct betrokken bij audits van grote OOB’s die op dit moment onder de EU-NFRD (NFI) en EU-Taxonomie vallen. De NFRD zal binnenkort worden vervangen door de CSRD. Met ingang van 1 januari 2024 zullen grote OOB’s moeten voldoen aan de CSRD, gevolgd door grote ondernemingen een jaar later enzovoort – en dan wordt het wel echt spannend. En daar zie ik nu al onwijs naar uit! Let’s make some impact!

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *