Celina Mutgeert-Rijk

Cultuur

Opinie

Wordt parttime werken het nieuwe normaal?

Standaard 40 uur

Tot op vandaag de dag zijn we in de accountancysector gewend aan 40-uur contracten. Voornamelijk starters komen (uitzonderingen daargelaten) altijd binnen met een 40-uur contract. Bij mijn sollicitatie kan ik me niet herinneren dat we het expliciet over mijn contracturen hebben gehad. Het zal vast wel benoemd zijn, maar er werd niet echt bij stil gestaan. Als starter van 18 jaar volgde ik al een alternatieve route door meteen te gaan werken en daarnaast een opleiding te volgen, terwijl mijn leeftijdsgenoten voltijd gingen studeren. Hierdoor had ik ook niet de behoefte om nog meer af te wijken door de norm van het werk-leertraject aan de kaak te stellen. Om mij heen zie ik nu steeds meer oud klasgenoten die afgestudeerd zijn en beginnen met werken. Bij hen merk ik dat 40 uur voor starters niet altijd meer vanzelfsprekend is. De ambities en prioriteiten van starters op de arbeidsmarkt zijn veranderd.

De veronderstelling in de accountancysector is vaak dat er geen opties zijn als je midden in een studietraject zit. Voor het grootste deel van het jaar volg je studie op de vrijdag en heb je de andere vier dagen hard nodig voor je werk. Ik ben begonnen als 18-jarige aan een lang studietraject van minimaal 8 jaar. In deze periode gaan veel van mijn studiegenoten op zichzelf wonen en krijgen een relatie. Wij merken dat de werk-privé balans steeds moeilijker in evenwicht te houden is.

Werkweek door de jaren heen

In 1930 voorspelde econoom John Maynard Keynes dat we als gevolg van automatisering en industrialisatie in 2030 genoeg zouden hebben aan een werkweek van 15 uur voor een hoge levensstandaard. In het begin van de industrialisatie zien we dit ook snel veranderen. Aan het begin van de 20e eeuw was het nog normaal om 12 uur per dag en 7 dagen per week te werken en na de Tweede Wereldoorlog werd de werkweek van 40 uur, zoals we die nu, kennen normaal. Na de invoering van de 40 uur is het echter lang stil blijven staan terwijl de automatisering wel enorm is toegenomen!

Zo af en toe zien we in het nieuws toch veel belovende experimenten en onderzoeken als het gaat over een kortere werkweek. Voorbeelden zijn bedrijven (veelal in Scandinavië) die een kortere werkweek introduceren voor hetzelfde loon. Hieruit blijkt telkens dat een kortere werkweek zorgt voor hogere productiviteit, lager verzuim en meer gemotiveerde werknemers.

Betere werk-privé balans

Ondertussen is er nu een generatie die de arbeidsmarkt opkomt met andere prioriteiten dan carrière maken. De scherpe randjes van de accountancysector worden door Generatie Z niet langer geaccepteerd. Deze generatie vindt vrije tijd belangrijker dan de generatie hiervoor en zijn niet bang om zich uit te spreken als ze het oneens zijn. In de accountancysector bevinden we ons nu op een kantelpunt als het gaat om een echt goede werk-privé balans.

Vitaliteit is een sterk opkomend onderwerp bij bedrijven om (langdurig) ziekteverzuim te voorkomen en werknemers zo gezond mogelijk te houden. De focus zit momenteel vaak nog op de fysieke aspecten van vitaliteit die door de werkgever gestimuleerd en gefaciliteerd worden, zoals een sportschool abonnement, fruitbox of fietsplan. Het mentale gedeelte van vitaliteit is minder tastbaar en heeft veel meer met cultuur te maken. Zelfbeschikking over je tijdsbesteding is een belangrijk onderdeel van het werkgeluk. Wanneer de standaard 40 uur niet meer vanzelfsprekend wordt opgelegd en medewerkers zelf kunnen beslissen over hun eigen balans, zullen medewerkers per saldo vitaler en gelukkiger zijn. Als we met z’n allen niet meer gaan toegeven aan de wens om meer tijd te hebben voor onszelf, dan verliezen we (potentiële) accountants aan het bedrijfsleven dat daar wel aan tegemoet kan komen.

Voor mij was de behoefte ook groot voor meer ruimte om activiteiten buiten werk om te doen waar ik veel energie van krijg, zonder dat dit ten koste gaat van mijn studie. In de basis is accountancy een sector waarin er duidelijk een zwaartepunt zit op het voorjaar. Is het niet veel beter om daar ook daadwerkelijk gebruik van te maken bij de inzet van je uren? Op dit moment heb ik een 34-uur contract waarbij ik in de periode februari t/m mei 40 uur maak, inclusief 8 uur studie, en in de rest van het jaar maak ik 32 uur, inclusief 8 uur studie.

Dit is één van de smaakjes waaruit ik kon kiezen voor meer flexibiliteit naar mijn eigen situatie. Ik ben ervan overtuigd dat er diverse opties mogelijk zijn. Deze afspraak bevalt mij goed en zorgt ervoor dat ik per saldo meer energie en werkplezier ervaar. Uiteindelijk zijn deze elementen erg belangrijk om mensen in de accountancy te binden aan de sector, dus waar wachten we nog op?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *