Wendy Groot uit het NBA Young Profs bestuur
Vaktechniek
Opinie
Wijze lessen voor de ‘latte-drinkende-hipster’
Het belang van de jonge stem hoeft bij The Accountables niet betoogt te worden. Getuige het platform dat The Accountables vormt, voor en door young professionals, wordt deze stem georganiseerd. Behalve het delen van een fris perspectief, biedt een jongerennetwerk ook de mogelijkheid om te voldoen aan de leerbehoeften van deze groep accountants (in opleiding). Zo ook het NBA Young Profs netwerk, waar we verschillende activiteiten organiseren om te leren. Om deze lessen eens te verzamelen, ben ik een rondje langs de velden (of ook wel het NBA Young Profs bestuur) gegaan. Dit zijn de lessen die we graag willen delen met de lezers van The Accountables.
Kracht in kwetsbaarheid
De NBA Young Profs hebben verschillende Arena’s georganiseerd, waar interessante gasten het hemd van het lijf gevraagd kan worden – een beetje à la College Tour. Zo hebben we Marlies de Vries verwelkomd, Petri Hofsté is geweest en Marcel Pheijffer heeft plaatsgenomen. Nu is het interessant om de visies te horen van beroepsgenoten, met meer ervaring, die een brede kijk hebben op het beroep. Je leert door andere lenzen naar het beroep te kijken en je eigen visie te ontwikkelen. De Young Profs konden ook hun eigen vragen stellen. Wat ons opviel is dat de sprekers hier ontzettend open op reageerden. Wat drijft de sprekers? Waar zijn ze in hun carriere tegenaan gelopen? Waar zijn ze onzeker over? De sprekers in de Arena waren open – dat vraagt moed, maar daarin schuilt ook kracht (Brené Brown’s TED-talk was niet voor niks een succes). Want zo kun je echt van elkaar leren. En, goed voorbeeld doet volgen.
Geef dat brein rust
Een andere belangrijke les hebben we geleerd van Andreas Wismeijer – breng je brein in balans. We krijgen de hele dag door prikkels. E-mails, telefoontjes hier en daar, signalen op onze schermen, terwijl we eigenlijk intellectuele arbeid moeten verrichten. Door deze prikkels te beperken hebben we meer aandacht voor ons werk maar ook ‘vollere en betere archieven’ en daarmee beter werk. Dat werkt zo: ons brein kan qua werking in drieën gedeeld worden. Het reflecterende brein, het reflex brein en het archiverende brein. Door een gebrek aan rust doen we ons archiverende brein tekort, terwijl we dat nodig hebben om informatie op te slaan en te verwerken. Dit helpt ons te komen tot creatieve ideeën, innovatie, nieuwe concepten: het eureka moment.
Dus, laten we ons archiverende brein een plezier doen, neem even pauze. Gewoon je mail af en toe uitzetten dus? Ja. En wat als we nu iets missen? “Als er brand is word je wel gebeld”, aldus Andreas.
Werk samen
Joris Luyendijk heeft ons ook vereerd met een bezoek. Met zijn boek Dit kan toch niet waar zijn heeft hij misstanden blootgelegd in de bankensector. Heeft hij nog tips voor de jongelui in de accountancy? Zeker! Zoek de samenwerking. In Joris zijn woorden: “Ik wil het nog wel eens bij een crisis zien hoe de ‘latte-drinkende-hipster’ dat gaat oplossen.” Klinkt wat cynisch, maar de strekking was dat de young professionals het niet alleen kunnen – wij gaan het verschil niet maken als jongerenbestuur of -platform. Daar hebben we onze meer seniore collega’s voor nodig. De young professionals met een frisse blik en de meer ervaren collega’s met autoriteit, invloed en net dat beetje meer levenservaring. Daar waar de nieuwe perspectieven samenkomen met de ervaren autoriteiten met invloed, ontstaat echte verandering.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!