Jos Klomp
Opinie
Werken bij de Belastingdienst: feiten en fabels
Werken bij de Belastingdienst? Dan zit je vast tussen de oude stoffige dossiers en grijze ambtenaren van zestig. Althans, dat denken veel mensen. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? In dit artikel ga ik in op zes van deze veelgenoemde vooroordelen en in hoeverre deze waar zijn.
Oud en grijs
- Een veelgehoord vooroordeel is dat de gemiddelde ambtenaar 60 is. Lange tijd was het ook zo dat young professionals weinig te bekennen waren bij de Belastingdienst. Tegenwoordig is de instroom van young professionals juist groot omdat er volop geworven wordt. Daardoor is de gemiddelde leeftijd bij de Belastingdienst de laatste jaren gedaald. Uit statistieken van de Rijksoverheid blijkt dat de gemiddelde leeftijd tussen 2015 en 2023 is gedaald van 47,5 naar 45,3. (https://www.kennisvandeoverheid.nl/cijfers-overheidspersoneel/omvang-en-samenstelling-personeelsbestand)
Andere standaarden
- De Belastingdienst hanteert het handboek controle, wat voortkomt uit de Controleaanpak Belastingdienst (CAB). Een soort tegenhanger van de NV COS. De risicoanalyse leidt tot andere risico’s en daarmee tot (deels) andere controlewerkzaamheden. De Belastingdienst richt zich niet op financiële risico’s, maar op fiscale risico’s.
Aansluiting op de studie
- Vaak wordt gezegd dat het werk bij de Belastingdienst niet goed aansluit op de studie. Sommige vakken die specifiek gericht zijn op jaarrekeningcontrole zijn in het werk bij de Belastingdienst niet direct toepasbaar. Toch biedt deze kennis waardevolle inzichten die we in ons werk toepassen. Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van de werkzaamheden die de accountant in het kader van de jaarrekeningcontrole al heeft verricht. Hierdoor wordt dubbel werk voorkomen, maar daarvoor is wel begrip van de jaarrekeningcontrole nodig.
Het slechte salaris
- Het salaris bij de Belastingdienst ligt in sommige gevallen lager, vooral als je naar de latere carrièreperspectieven kijkt. Maar in de eerste jaren kan het salaris juist aantrekkelijk zijn. Vooral gedurende de eerste paar jaren werkervaring tijdens de studie stijgt het salaris relatief snel voordat het uiteindelijk afvlakt.
Werkdruk
- Vaak wordt gesuggereerd dat er minder hard gewerkt wordt bij de overheid. Er zijn geen pieken en dalen, zoals bij accountantskantoren wel het geval is. Overuren worden eigenlijk nooit gemaakt. Bovendien is een fulltimebaan 36 uur in plaats van 40 uur, wat in de accountancy de standaard is. Wie start met de bachelor accountancy, volgt bij de Belastingdienst de eerste drie jaar een interne opleiding waarin controletechniek en fiscale vakken centraal staan. Dit betekent dat studieperioden afgewisseld worden met werkperioden.
De Belastingdienst heeft allemaal oude systemen en mist moderne tools
- Dit beeld klopt grotendeels. Veel systemen zijn verouderd en sommige moderne tools ontbreken. In vergelijking met de accountancysector missen we enkele handige tools, zoals Datasnipper en analysetools voor banktransacties.
Hoewel sommige vooroordelen over werken bij de Belastingdienst deels op waarheid berusten, zijn veel aannames achterhaald of te kort door de bocht. De organisatie verandert, young professionals stromen in, en er zijn zowel voordelen als nadelen vergeleken met andere sectoren. Werken bij de Belastingdienst is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het biedt wél een unieke werkomgeving met stabiliteit, ontwikkelmogelijkheden en een andere kijk op controlewerkzaamheden. Dus, is het beeld van stoffige dossiers en grijze ambtenaren nog steeds terecht? Misschien verdient de Belastingdienst een frisse blik.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!