Frank Walta

Maatschappij

Artikel

Werken als accountant, voor de rest van je leven of toch niet?

Binnen de accountancy zijn er mensen die er lang blijven werken, maar ook mensen die na hun studie toch beslissen om buiten de accountancy te gaan werken. In deze mini serie zullen we naar verschillende ervaringen gaan kijken. In dit artikel de ervaringen van iemand die al lang binnen de accountancy werkt.

Waarom heb je voor accountancy gekozen en werk je er nog steeds?

In het begin was het eigenlijk een beetje een lucky shot. Ik ben begonnen met een studie op de Universiteit van Twente, die uiteindelijk gewoon echt niet bij me paste en waar ik vroegtijdig mee ben gestopt. Daardoor had ik ineens min of meer een tussenjaar. In dit jaar heb ik een beroepskeuzetest gedaan en daarna ben ik gelijk aan de bak gegaan met de studie Accountancy. In het begin moest ik heel erg wennen aan de opleiding, maar ik wilde en kon niet nog een keer stoppen. Wat me aantrok in het vak was de afwisseling die je hebt doordat je werkt voor veel verschillende (internationale) klanten.

Na een jaar of tien kwam ik in zo’n fase terecht dat ik er een beetje doorheen zat. Inmiddels was ik afgestudeerd en had ik veelal, door langlopende samenwerkingen, toch dezelfde klanten. Tijdens het werk kwam ik daardoor regelmatig dezelfde issues tegen.

Op dat moment heb ik ervoor gekozen een uitstapje te maken naar het Corporate Finance team. Dat heb ik twee jaar gedaan tot 9/11. Daarna was er een periode dat er relatief weinig werk in de Corporate Finance was en heb ik besloten terug te keren naar de accountancy. En inmiddels werk ik al weer jaren met veel plezier in dit vak. Ons werk is nooit saai en we blijven in beweging en elkaar uitdagen. Ik zeg weleens er is letterlijk ‘never a dull moment’. Dit maakt dat ik iedere dag opnieuw met veel passie en energie samen met mijn collega’s aan de slag ga.

Is de accountancy veel veranderd de afgelopen jaren en is dit positief of negatief?

Toen ik klaar was met mijn opleiding, was er niet zoveel keuze om extra of andere dingen te doen. Na de studie viel je in een soort gat en moest je alleen maar werken. Om mezelf een beetje uit te dagen, ben ik college gaan geven op de UvA en later Nyenrode. Dit zorgt voor veel afwisseling in mijn werk en geeft me ook steeds veel nieuwe energie.

Nu is er veel meer keuze om specialisaties na je studie te gaan doen. Soms denk ik weleens je bent als professional in deze tijd net een kind in een pretpark. Je kunt zoveel kiezen om invulling te geven aan je ontwikkeling. Je kunt je verdiepen in Fraude, Sustainability of bijvoorbeeld IT. Dit zijn allemaal onderwerpen die steeds belangrijker worden binnen de accountancy en daar zijn echt specialisten voor nodig.

Welke tips heb je voor andere die in de accountancy werken?

Mijn tip is om zoveel mogelijk te leren. De opleiding en het werken is een topinvestering in jezelf. Blijf wel altijd kritisch en stel zoveel mogelijk vragen, ook al denk je dat je dingen al weet. Door vragen te blijven stellen blijf je leren. Zie je carrière ook als een goede (gratis) opleiding en zorg dat je het ook gewoon leuk blijft vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *