Rick Verweij

Maatschappij

Artikel

Werken als accountant, voor de rest van je leven of toch niet?

Binnen de accountancy zijn er mensen die er lang blijven werken, maar ook mensen die na hun studie toch beslissen om buiten de accountancy te gaan werken. In deze mini serie zullen we naar verschillende ervaringen gaan kijken. In dit artikel de ervaringen van iemand die buiten de accountancy is gaan werken, maar toch weer terug is gekomen.

Waarom had je in eerste instantie voor accountancy gekozen?

Na de middelbare school koos ik ervoor om Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit te gaan studeren, omdat je met de Bachelor Bedrijfskunde nog alle kanten op kunt. Ik wist gewoonweg nog niet wat ik wilde gaan doen. Natuurlijk, net als veel accountants, vond ik de vakken economie en management & organisatie (en lichamelijke opvoeding) de leukste vakken op de middelbare school en daarom was Bedrijfskunde een logische en veilige keuze. Gedurende de opleiding ontwikkelde ik een voorkeur voor accountancy en heb ik ervoor gekozen om de master Accounting & Control te gaan doen. De voorkeur kwam mede tot stand door mijn bijbaan als assistent controller bij een mooi familiebedrijf, waarbij ik heb bijgedragen aan de voorbereidingen op de jaarrekening controle. Hierbij zag ik in de praktijk dat je als accountant in een korte periode veel verschillende type organisaties ziet en dit leek mij een goede basis voor de rest van mijn carrière.

 Wat is de reden dat je uit de accountancy bent gegaan en waarom ben je weer terug?

Na de afronding van mijn master ben ik begonnen bij Mazars en vanaf dat moment volg je de welbekende route. Je start de post-master, waarbij je werkt van maandag tot en met donderdag en je studeert op vrijdag. Je ontwikkelt je in een razend tempo door de combinatie van werk en studie en dit vergt energie en discipline. Ik was bezig met het bereiken van de finish, de RA titel. Hierna, en dat zullen veel accountants beamen, komt een ‘natuurlijk’ moment dat je gaat nadenken ‘of dit het is’. Ik heb er toen voor gekozen, uit nieuwsgierigheid, om eens aan de andere kant van de tafel plaats te nemen en mij verder te ontwikkelen als financieel manager. Ik wilde de verantwoordelijkheid van het runnen van een financiële administratie, en het verder ontwikkelen van de financiële afdeling, ervaren. Dit heb ik één jaar gedaan en de reden dat ik ben teruggekeerd is dat ik de dynamiek, snelheid en complexiteit van het accountantsberoep miste. Ik merkte ook dat ik als financieel manager toch met de bril van een extern accountant naar zaken keek, waardoor ik concludeerde dat ik, op dit moment, geen accountant in business wil zijn. Daarnaast heb ik altijd met veel plezier bij Mazars gewerkt en ben daarom ook weer bij Mazars teruggekeerd.

Zijn er dingen die je hebt geleerd buiten de accountancy, die je nu binnen de accountancy kan toepassen?

Ik heb maar één jaar buiten de accountancy gewerkt, waarbij corona ook een rol speelde, dus het was een bijzondere ervaring. Hetgeen waar ik buiten de accountancy meer mee in aanraking ben gekomen is het begeleiden van het welbevinden van mijn team waar ik verantwoordelijk voor was. Deze ervaring pakt niemand mij meer af en ga ik zeker toepassen binnen de accountancy. Work-life balance en werkplezier is een erg belangrijk thema binnen ons beroep en staat bij Mazars hoog op de agenda. De opgedane ervaring buiten de accountancy is hierbij van toegevoegde waarde.

 Wat zijn de grootste verschillen tussen accountancy en niet-accountancy?

Aan de andere kant van de tafel heb je echt een andere rol en zijn jouw dagen heel anders ingedeeld. Waar ik als accountant gedwongen wordt om hoofd- en bijzaken zo snel mogelijk te scheiden, kwam ik als financieel manager ook in aanraking met dagelijkse rompslomp. In het begin vond ik dit leuk, kon ik hier tijd voor vrijmaken, en door die rompslomp leer je de organisatie en haar mensen snel kennen. Uiteindelijk droeg die rompslomp voor mij te weinig bij aan werkplezier en ontwikkeling.

Wat ik beginnend accountants wil meegeven

Geniet van ons mooie beroep en de maatschappelijke relevantie ervan. Doordat de (maatschappelijke) nadruk op dit moment op schandalen, work-life balance en maatregelen om de kwaliteit te verbeteren ligt lijkt ons beroep onaantrekkelijk. Dat is het niet. Integendeel, je begeven in een beroepsgroep waar bovenstaande speelt, maakt je weerbaar en ik ben van mening dat je zelf aan het stuur zit voor de aantrekkelijkheid van jouw werk binnen een accountantsorganisatie. Vrijwel alles is mogelijk, mits je het bespreekt. Aan accountantsorganisaties en haar mensen de taak om een cultuur te creëren waar alles ook bespreekbaar is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *