Arthur van Bemmel

Zelfontwikkeling

Opinie

Waarom wil je accountant worden?

Elke student die aan een accountancyopleiding begint, hoort deze vraag. Het is een beleefdheidsvorm, interesse tonen in waarom je als beginnend student bepaalde keuzes maakt in de richting die je gaat studeren.

Maar als accountancystudent krijg je deze vraag ook steeds vaker voorgeschoteld uit je omgeving tijdens je studie. In de kranten en op internet zijn vaak berichten over de accountancy te lezen, meestal weinig positief, over schandalen en zaken die de accountant over het hoofd heeft gezien. De politiek bemoeit zich ook volop met het vak. Met al die negatieve berichten, waarom wil je dan nog accountant worden? Durf je op verjaardagen nog wel te vertellen over je opleiding en werk als accountant?

Op die laatste vraag hoop ik toch nog steeds een volmondig JA! te horen. Accountancy is een mooi vak, een vak waar jullie voor gekozen hebben. In de afgelopen periode is er veel gebeurd rond ons vak, maar in de komende periode staat er ook nog veel te gebeuren. Het vak is in beweging, in ontwikkeling. Kantoren moeten aan de slag met hun governance. De beroepsgroep moet werken aan de cultuur en het voorop zetten van de kwaliteit van ons werk. Universiteiten en andere betrokken partijen zijn inmiddels al aan de slag met het herzien van de opleiding. Kortom, veel ontwikkelingen waar iedereen op dit moment zelf aan kan bijdragen, hoe klein die bijdrage ook mag lijken. Immers: als je naar een ander wijst, wijzen nog altijd drie vingers naar jezelf.

De studenten en young profs vormen de toekomstige generatie, de toekomst van ons vak. Nu is het moment om mee te bouwen aan deze veranderingen. En daarom vind ik het ook zo belangrijk dat studenten en young profs hun mening laten horen. Waar lopen jullie tegenaan, in je werk of je studie. Wat moet er volgens jullie veranderen?

De NBA Young Profs zetten zich in om het geluid van de young profs te laten horen, bij het NBA, binnen de beroepsgroep en richting het publiek. Met The Accountables komt hier een mooi platform bij, waar studenten van zich kunnen laten horen. Maak hier gebruik van en spreek je uit. Je stem wordt niet alleen gewaardeerd, maar ook absoluut gehoord. En help zo mee te bouwen aan de toekomst van de accountancy. Als je gaat starten met je praktijkopleiding en nog actiever wil gaan meebouwen aan de toekomst, neem dan eens een kijkje bij de NBA Young Profs.

En die waarom-vraag? Zorg dat je daar op bent voorbereid, zodat als iemand die vraag met licht cynische toon aan je stelt, je hem of haar ook van een goede repliek kunt dienen. Laat zien trots te zijn op het vak dat je hebt gekozen!

Arthur van Bemmel
Voorzitter NBA Young Profs
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *