Delano Tolhuisen

Artikel

Waarom ben ik accountant?

Nadat deze week de post van Arjan Jonker, die onderaan dit artikel staat, viraal ging op LinkedIn, leek het mij een goed idee om een antwoord te geven op die 110 personen die maandelijks googelen naar “waarom ben ik accountant?”.

Voor deze blog heb ik mijn best gedaan zo goed mogelijk inzichtelijk te maken wat de redenen zijn waarom velen accountant zijn geworden, baserend op de meningen om me heen. De clichéantwoorden “voor het maatschappelijk verkeer”, “omdat ik goed ben met cijfertjes” en “omdat ik M&O het leukste vak vond” laat ik even achterwege. Want wat ligt er nou écht aan ten grondslag?

Ontwikkeling van vaardigheden

Het mooie aan het accountantsberoep is dat je in een zeer korte tijd enorm groeit van junior trainee tot RA in het NBA-register. De accountancysector staat bekend om een sector waarin het hard werken is, vakantie in het voorjaar vaak maar beperkt mogelijk is en er wordt veel van je verwacht. Maar daarbij kun je ook laten zien dat je verantwoordelijkheid kan en durft te nemen. Heb je een proactieve houding en kun je het overzicht bewaren wanneer het even wat drukker wordt? Stel je de juiste prioriteiten? Ben je kritisch, professioneel en heb je een probleemoplossend vermogen? Kun je gesprekken leiden en de juiste vragen stellen? Ben je in staat druk uit te oefenen op de klant en tegelijkertijd een goede klantrelatie te behouden?

Het is slechts een greep van vaardigheden die van een accountant worden verwacht. Of je hebt ze al, of je ontwikkelt ze nog. Ik ben van mening dat het allemaal broodnodige vaardigheden zijn die je verder brengen in je carrière. Ook buiten de accountancy.

De accountancy is weliswaar een prestatiewereld met constant beoordelingen, maar het voordeel daarvan is dat je je altijd kunt ontwikkelen. Door fouten te maken en feedback van collega’s ter harte te nemen kom je steeds een stapje verder.

Een brede basis

Als controlerend accountant kom je bij veel verschillende bedrijven over de vloer. Je hebt veel variatie in je werk en zit niet elke dag met dezelfde collega’s op dezelfde werkplek. Ook sta je elke dag weer in een andere file. Maar bovenal zie je hierdoor verschillende bedrijfsculturen en kom je erachter wat je leuk vindt of juist niet leuk vindt. Misschien ontdek je wel dat een bepaalde sector je enorm aanspreekt of dat je graag na de accountancy bij een multinational wilt gaan werken, of juist niet. Of wellicht heb je wel een rolmodel bij één van je klanten. Immers, velen starten in de accountancy en zullen uiteindelijk uitstromen naar een andere financiële functie met een rugzak vol financiële kennis. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat de brede basis die je opdoet tijdens je werk en studie een poort voor je openen naar een scala aan diverse financiële functies. Accountancy biedt daar een mooie basis voor.

Ook zorgt deze brede basis ervoor dat je met veel verschillende mensen en hun persoonlijkheden om hebt leren gaan. Hoewel accountants soms wat autistisch over kunnen komen, zijn ze betere communicatie-experts dan menigeen soms denkt.

Werken én studeren

Een andere reden waarom het accountantsberoep zo interessant kan zijn, is dat het mogelijk is om door middel van een duaal traject op jonge leeftijd al naast het studeren een mooi salaris te verdienen. Hoewel een hoop concullega’s steen en been klagen over de hoogte van het salaris, kan het natuurlijk altijd slechter. Denk maar eens aan al die studenten die na de middelbare school fulltime zijn gaan studeren en leven op het geld van “Ome Duo”. De accountancy biedt je de mogelijkheid om in beginsel kosteloos een toonaangevende studie te volgen en tegelijkertijd praktijkervaring op te doen waarmee je je kennis en vaardigheden snel ontwikkelt.

Het antwoord op die beruchte vraag

Natuurlijk weet ik dat bovenstaande lijstje slechts een korte toelichting is. En uiteraard zijn er ook nadelen te benoemen aan het beroep. Maar laat dit in ieder geval een eerste antwoord geven op die beruchte vraag “waarom ben ik accountant?”. Hopelijk geeft dit een goed beeld voor de 110 mensen die hier maandelijks naar googelen. Ik behoor in ieder geval niet tot die groep accountants en ben er dan ook trots op onderdeel uit te maken van deze interessante en uitdagende sector!

P.S. deel vooral het antwoord dat jij zou geven op die ene vraag hieronder in de comments!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *