Debby Vijfschaft

Maatschappij

Opinie

Veilig drinkwater

Je zal er niet vaak bij stil staan, want het is iets dat zo normaal is in Nederland: betrouwbare levering van schoon en veilig drinkwater. Het liefst moet het ook nog lekker zijn. Wat dacht je toen de eerste maatregelen in verband met de COVID-19 uitbraak bekend werden gemaakt? Eén van de maatregelen waar vanaf het begin al veel aandacht voor is, is handen wassen. Dat lukt niet zonder water.

Het is een onderwerp waar ik ruim vijf maanden geleden ook niet bij stilstond. Sinds november 2019 ben ik als financial accountant in dienst bij Dunea. Dunea levert het drinkwater voor de inwoners van het westelijk deel van Zuid-Holland. Als je uit die regio komt, zal je de geel-blauw bestickerde busjes zeker herkennen. De kleuren staan voor de duinen (geel) en het water (blauw), aangezien we ons drinkwater “maken” door rivierwater uit de Maas of Lek te zuiveren in het duingebied. Om gebruik te mogen maken van het duingebied voor onze waterproductie, zijn we verantwoordelijk voor het beheren en beschermen van deze natuurgebieden.

Voordat ik bij Dunea begon, was ik elf jaar werkzaam voor Deloitte. Ik ben na het vwo direct gestart en heb mijn opleiding aan Nyenrode gevolgd. Sinds augustus 2018 ben ik ingeschreven als registeraccountant bij de NBA. Rond die tijd ben ik ook gaan twijfelen over de richting die ik in mijn carrière op ging. Bij Deloitte waren volop kansen en mogelijkheden. Het werk sprak mij inhoudelijk nog steeds aan. Eén van de leukste aspecten vond ik de samenwerking met teams en klanten om een opdracht succesvol af te ronden. Maar ik miste wel – ik was inmiddels manager – de ruimte om écht vaktechnisch bezig te zijn. Tuurlijk kwamen de complexe vraagstukken wel bij mij terecht, maar ik was ook veel tijd druk met randzaken. Het ging me tegen staan dat de accountantscontrole bij een deel van de klanten wordt gezien als een “verplicht nummertje”: als je een paar maanden later langskwam, bleek dat met de managementletter waaraan je tijd en aandacht had besteed, niets was gedaan.

De vacature die bij Dunea open stond, was een perfecte match. In de eerste weken heb ik veel aandacht besteed aan het leren kennen van alle facetten van de organisatie. Ik ging bijvoorbeeld op bezoek bij de productielocaties om te zien hoe het zuiveringsproces werkt en welke innovaties er ontwikkeld worden. Met een duinwachter ging ik de duinen in en leerde ik over de bijzondere natuur. In Meijendel kreeg ik toelichting over de in 2019 geopende Duincampus, waar kinderen spelenderwijs kunnen leren over de duinen en ons productieproces. Het voelde als een schoolreisje, maar het gaf mij een goed beeld van de impact die Dunea maatschappelijk heeft.

Vervolgens kon ik al meteen inhoudelijk aan de slag: de accounting manual was verouderd en er was behoefte aan een beslisboom om collega’s te helpen uitgaven te classificeren als kosten of als investering. Door opdrachten met andere afdelingen kon ik meteen collega’s leren kennen buiten Finance & Control. In het begin was het voor iedereen zoeken naar wat mijn precieze rol binnen het team inhield. De functie van financial accountant was immers nieuw. Maar door mijn opgedane kennis uit de accountancy te delen, bijvoorbeeld met workshops over cijferanalyses of het delen van ‘good practices’ bij schattingsposten, weten collega’s mij inmiddels steeds makkelijker te vinden.

De laatste tijd heb ik mij, als onderdeel van het jaarrekeningproces, ook bezig gehouden met de impact van COVID-19. Omdat drinkwatervoorziening in deze tijd zo belangrijk is, hebben de Nederlandse drinkwaterbedrijven met elkaar afgesproken dat wateraansluitingen die tijdelijk afgesloten zijn vanwege bijvoorbeeld betalingsachterstanden, op verzoek weer aangesloten kunnen worden. Ook de openbare tapkranen, die in de winter afgesloten worden vanwege mogelijke bevriezing, zijn eerder dan gepland weer open gezet.

Zelf ben ik nu, net als veel andere Nederlanders, thuis aan het werk. Dat kan gelukkig. Aangezien drinkwatervoorziening een vitale sector is, zijn veel van mijn collega’s wel op hun reguliere werkplek aanwezig, natuurlijk rekening houdend met alle voorzorgsmaatregelen. Juist nu is het extra belangrijk dat alle inwoners van ons voorzieningsgebied betrouwbare levering van drinkwater hebben en ik ben er trots op om daar een klein onderdeel van uit te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *