Siebe Philips

Tip van de redactie

Tip van de redactie – De zaak Schaap

Het zal je misschien al opgevallen zijn, tip van de redactie. Dat klinkt als een nieuw concept van The Accountables. En dat klopt! In de rubriek tip van de redactie zullen wij jullie periodiek voorzien van tips in de breedste zin van het woord, waarvan wij denken dat ze relevant zijn voor jullie als lezers. De tip van vandaag gaat over een documentaire waarvan ik vind dat die de moeite waard is om te bekijken als accountant of accountant in opleiding.

De tip

De documentaire waar ik jullie graag op wil attenderen is “De Zaak Schaap – fraude bij de landsadvocaat” en bestaat uit vier afleveringen (NTR, 2023). Deze documentaire geeft inzicht in het onderzoek naar de fraude die heeft plaatsgevonden, in de periode van 1996 tot 2020, bij de landsadvocaat Pels Rijcken. Bij deze fraude zijn miljoenen euro’s verdwenen middels het gebruik van derdenrekeningen.

Frank van Oranje, vanaf 1 januari 2018, bestuursvoorzitter bij Pels Rijcken wordt verdacht van deze fraude. Toen de dreiging vormde dat deze fraude uit zou komen, heeft Frank van Oranje een einde aan zijn leven gemaakt.

Waarom is juist deze documentaire interessant?

Frank van Oranje was bestuursvoorzitter, door deze rol is de fraude een perfect voorbeeld van managementfraude. De vraag die constant speelt is: “Hoe?”

Hoe was Frank van Oranje in staat om over een periode van meer dan twintig jaar geld weg te sluizen zonder dat ook maar iemand het door had. En natuurlijk de vraag die bij deze verhalen terugkomt: “Waar was de accountant?”

Omdat duidelijk uitgelegd wordt hoe de fraude plaats heeft kunnen vinden en wat de gebreken zijn in de interne beheersing van Pels Rijcken is deze documentaire uitermate interessant.

Kortom, de documentaire laat op een duidelijke manier zien hoe een fraude binnen Pels Rijcken plaats heeft kunnen vinden. Perfect om op een druilerige zondagmiddag te ‘bingewatchen’.

NTR, O. (2023, 07 20). De Zaak Schaap. NTR. Opgehaald van https://ntr.nl/De-zaak-Schaap/552: https://ntr.nl/De-zaak-Schaap/552

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *