Etienne Baloche & Maureen van Lent

Cultuur

Artikel

Hoe werken ouders thuis met kinderen?

Tegenwoordig hebben de meeste accountants hun werkplek op kantoor of bij de klant ingewisseld voor hun eigen eettafel of thuiskantoor. Hierdoor is ruimte gekomen voor meer flexibiliteit en zijn veel zaken veranderd in onze omgeving. Zowel de opvang en de scholen zijn dicht geweest en veel thuiswerkende ouders mochten kregen de kinderen over de vloer tijdens de ‘normale’ kantooruren. Als redactie hebben wij aan Etienne Baloche en Maureen van Lent gevraagd om hun ervaringen te delen over het thuiswerken met kinderen!

Hoe ziet jouw dag er nu uit ten opzichte van pre-corona?

Maureen:

Pre-corona was mijn werkdag, kantoor, overwerken veel meer met mezelf bezig. Ik was niet zo bewust bezig met hoe laat ik thuis kwam. Tijdens de corona pandemie heb ik mijn kind gekregen en is er zeker vergeleken met pre-corona veel veranderd. Met een kind ben je gebonden aan de kinderopvang, kinderopvang is om 7:30 open en kun je niet eerder op je werk gaan zitten. Overwerken wordt ook lastiger, omdat ik mijn dochter moest ophalen.

Ik werk momenteel voor een deel ook thuis, maar mag ook naar kantoor. Mijn dochter gaat drie dagen naar de opvang en de rest is ze thuis.

Gelukkig veel opvang van de mensen om mij heen, studie is ook vanuit huis. Dus in dat aspect is corona ook wel handig, ik hoef niet naar school en als ze wakker is kan ik gewoon college volgen en ik sta op mute en de camera uit en alles wordt opgenomen. De colleges kun je nu ook op 1.5x snelheid afspelen dus extra efficiënt

Etienne:

Voor Corona waren de ochtenden een race tegen de klok. Net als Max Verstappen stond ik om 6.45u klaar in de startblokken om mijn zoon aan te kleden, eten te geven en naar de kinderopvang te brengen. Hiervoor had ik een welgetelde 75 minuten om ervoor te zorgen dat ik om 8u op kantoor of bij de klant te kunnen zijn.  Om 17u begon het feestje weer, mijn zoon van de kinderopvang af te halen, eten te geven en weer naar bed te brengen. Ten tijde van Corona is mijn dag besteding enorm aangepast. Helaas begint mijn dag nog steeds om 6.45u, maar de tijd wat ik voor Corona kwijt was aan reizen spendeer ik nu met mijn zoontje. Dat is een enorm waardevolle toevoeging geweest. Elke ochtend ontbijten wij met zijn allen en breng ik mijn zoon te voet naar de kinderopvang toe. Einde van de dag kan ik hem ook ophalen waarbij wij nog tijd hebben om samen te koken en eten. Dat was ook niet altijd het geval voor corona.

Elke dinsdag en woensdag passen onze ouders op bij ons thuis. Dit is wel een hele verandering ten opzichte van op kantoor werken. Zodra mijn zoon een van ons ziet wilt hij graag even knuffelen en natuurlijk is dat vaak tijdens calls. Het werken met een jong kind in huis kan soms erg lastig zijn. Natuurlijk wil je je kind alle aandacht van de wereld geven maar dat is helaas niet altijd te combineren met de reguliere werktijden. Daarom is het een prettig idee om te weten dat wij bij EY de dag redelijk flexibel kunnen indelen en men hier ook begrip voor heeft.

Welke tips zou je mee kunnen geven aan andere ouders?

Maureen:

Ga er niet vanuit op het moment dat jij nodig hebt dat je kind gaat slapen, dat gaat niet werken. Die fout heb ik gemaakt met het leren voor de tentamens, en toen kwam dat helaas niet uit. Moment dat je de kans krijgt om iets te doen meteen dit moment pakken anders komt het er niet van. Tevens probeer niet je was weg te werken, je blijft wassen maar er komt geen einde aan.

Etienne:

Mijn tip is om zoveel mogelijk structuur aan te brengen in je dag en naast het werk ook tijd voor je kinderen vrij te maken. Plan standaard in je agenda bepaalde tijdblokken in zodat je ruimte hebt om naast alle vergaderingen aan je werkzaamheden toe te komen.

Wat zijn de voordelen en nadelen met thuis werken met de kids?

Maureen:

Grootste voordeel is met borstvoeding kun je haar gewoon aanleggen. Mijn ouders zorgen overdag voor haar en hierdoor raakte ik veel sneller afgeleid als ik iets hoorde wat van mijn kind kwam. Een ander nadeel van het thuiszijn is wanneer ze slaapt ik pas kan werken. Ik ben nu wel efficiënter gaan werken, kan mijn werk bijvoorbeeld gemakkelijker inhalen in de avond uren. Wanneer ze wakker is ben ik fulltime mama.

Etienne:

Voordelen zijn uiteraard de tijd die je samen met je kind kan doorbrengen en dat je niet elke dag gehaast je kind moet verzorgen, dat zorgt niet voor alleen meer rust bij ons als ouders maar ook bij je kind. Een nadeel is dat je niet altijd even optimaal een meeting kan volgen of je dag makkelijk kan inplannen om iets voor elkaar te krijgen, want een kind die honger heeft of moe is kan niet “even wachten” tot papa of mama klaar is met een meeting.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *