Inge Winterswijk en Ewout van Diemen

Zelfontwikkeling

Artikel

RA, RV, RC, RO, RE… wat bedoel je?

De titels vliegen je tegenwoordig om de oren. Collega’s hebben net de RA-titel gehaald, een andere collega gaat zijn RC-titel halen en weer een andere collega is begonnen aan zijn RE-opleiding. Maar wat betekenen deze titels nu eigenlijk? Wat kun je ermee, hoelang ben je ermee bezig en hoeveel kosten ze? Onderstaande informatie geeft een kort overzicht per titel weer. Voor een volledig overzicht raden wij je aan de websites van de universiteiten of beroepsorganisaties te bezoeken.

RA I Registeraccountant

Wat is het?

De RA-titel betreft de titel voor registeraccountant (RA). Een registeraccountant is in Nederland een accountant die staat ingeschreven in het register van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. De inschrijving in het register geeft de accountant de bevoegdheid om een controleverklaring af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening. De registeraccountant is een beschermd beroep in Nederland.

Waarom handig?

Het behalen van de RA-titel is noodzakelijk om als extern accountant werkzaam te zijn bij een accountantsorganisatie. Vaak hebben kantoren normen om bepaalde functies uit te oefenen en een van de normen is het behalen van een RA-titel. Daarnaast is de titel noodzakelijk om een controleverklaring af te mogen geven.

Waar studeren?

Om de RA-titel te behalen moet een theoretisch en een praktijkgedeelte worden afgelegd. Het theoretische gedeelte van de RA-opleiding kan op verschillende universiteiten worden behaald, zo bieden Nyenrode Business Universiteit, de Universiteit van Amsterdam, de VU, de Rijksuniversiteit Groningen, de RSM Erasmus University en de Universiteit van Curaçao deze opleiding aan.

Het praktijkgedeelte betreft de Praktijkopleiding Assurance, die drie jaar duurt. Tijdens het praktijkgedeelte ben je werkzaam bij een accountantsorganisatie, financiële afdeling van een bedrijf of bij de overheid.

Hoelang?

Na het behalen van de Master of Science duurt het nog circa 2-3 jaar om de RA-titel te behalen. Er zijn verschillende trajecten mogelijk, afhankelijk van je vooropleiding, waardoor het mogelijker korter of langer duurt.

Kosten?

De kosten van de post-masteropleiding betreft gemiddeld 7.500 euro per jaar (dit wordt meestal betaald door de werkgever). Daarnaast is er jaarlijks een verplichte contributie als lid van de NBA. De contributie bedraagt 170-1.350 per maand, afhankelijk van de ledengroep.

Relevante beroepen:

Openbaar accountant, intern accountant, controller, CFO en consultant.

Beroepsorganisatie:

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Bekende mensen met deze titel:

Marcel Smits (CFO Cargill)

Bas Brouwers (CFO Rabobank)

Handige link:

https://www.accountantworden.nl/opleidingen/opleidingenschema/

RV I Register Valuator

Wat is het?

De RV-titel betreft de titel voor Register Valuator. Een Register Valuator is gespecialiseerd in het bepalen van de waarde van een onderneming. Een RV staat ingeschreven in het register van het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NIRV). 

Waarom handig?

Het behalen van de RV-titel is handig in meerdere situaties. Zo kan een Register Valuator ingeschakeld worden door zowel ondernemers, dga’s, advocaten en notarissen. Met deze titel kan de valuator optreden als vertegenwoordiger van een arbiter, cliënt of als onpartijdige adviseur. 

Waar studeren?

Om Register Valuator te worden dient een certificaat voor de opleiding Business Valuation behaald te worden. Op dit moment zijn alleen de Business Valuation opleidingen aan de RSM Erasmus University, Nyenrode Business Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en TIAS School for Business and Society geaccrediteerd.

Hoelang?

De duur van de opleidingen wijken af per universiteit. De duur van de studie duurt circa 10 tot 15 maanden. 

Kosten?

De kosten van de opleidingen wijken eveneens af per universiteit. De kosten van de studie per universiteit uiteengezet variëren tussen de €23K en €32K.

Relevante beroepen:

Beroepen gerelateerd aan Mergers & Acquisitions. Hierbij kan zowel aan het bedrijfsleven als aan consultancy gedacht worden.

Beroepsorganisatie:

Nederlands Instituut voor Register Valuators 

Handige link:

https://www.nirv.nl/nl/home

RC I Registercontroller

Wat is het?

De RC-titel betreft de titel voor Registercontroller (EMFC). Een registercontroller is de businesspartner van het management. Ook houdt de registercontroller toezicht op de financieel-economische bedrijfsvoering. De RC staat ingeschreven bij de Vereniging van Registercontrollers.

 Waarom handig?

Het behalen van de RC-titel is handig, omdat je bij de opleiding tot registercontroller geleerd wordt om de verbindingen te leggen tussen de cijfers en het beleid, de verantwoording en uitvoering.

Waar studeren?

Op het moment dat je universitair afgestudeerd bent voor een studie als Bedrijfseconomie of Bestuurskunde kan je de opleiding volgen tot Registercontroller. Dit kan slechts bij een aantal erkende universiteiten, namelijk: Erasmus Universiteit Rotterdam, Maastricht University, Nyenrode Business Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hoelang?

De duur van de opleiding verschilt per universiteit. De studie duurt circa 22 tot 30 maanden.

Kosten?

De kosten van de opleidingen wijken eveneens af per universiteit. De kosten van de studie per universiteit uiteengezet variëren tussen de €20K en €27K.

Relevante beroepen:

De registercontroller is veelal lid van de directie of het managementteam van een bedrijf. Hierbij kan gedacht worden aan functies als CFO of Financieel Directeur.

Beroepsorganisatie:

Vereniging van Registercontrollers.

Bekende mensen met deze titel:

Ton Bart Dikkerboom (Director Control Corporate Functions bij AkzoNobel).

Robbert van Nes (Vice President Group Control bij D.E. MASTER BLENDERS 1753)

Hanna Frankfort (Financial Controller bij IKEA Group) 

Handige links:

https://www.vrc.nl/rc-worden

RO I Register operational auditor

Wat is het?

Register Operational Auditor (RO). De operational auditor onderzoekt de bedrijfsprocessen en bestuurlijke beheersorganisatie van een organisatie. De register operational auditor is een operational auditor die ingeschreven staat in het register van de Stichting Verenigde Register Operational Auditors (SVRO).

Waarom handig?

De RO-titel is handig voor de uitoefening van het beroep als internal auditor bij een bedrijf of accountantskantoor.

Waar studeren?

Om RO te worden, dient een postdoctorale masteropleiding afgerond te worden. De postdoctorale masteropleiding heet: Executive Master of Internal Auditing (EMIA). Deze master wordt door verschillende universiteiten aangeboden (bijv. door Erasmus University Rotterdam, Universiteit van Amsterdam).

Hoelang?

De postdoctorale masteropleiding duurt twee jaar. Drie jaar werkervaring is nodig om ingeschreven te worden in het register van de SVRO.

Kosten?

De kosten bedragen 12.500 per jaar voor de post-masteropleiding

Relevante beroepen:

Internal Auditor

Beroepsorganisatie:

Instituut van Internal Auditors (IIA).

Handige link:

https://www.iia.nl/

RE I Register EDP-Auditor

Wat is het?

RE staat voor Register EDP-Auditor (RE). Een RE is ingeschreven in het register van de Beroepsorganisatie van IT-Auditors (NOREA). Een RE oordeelt of adviseert over de IT in bedrijven en organisaties, waarbij een onafhankelijke beoordeling wordt uitgevoerd.

Waarom handig?

Een RE is een IT-auditor die ingeschreven staat in het register. Hierdoor moet de RE voldoen aan de gedrags- en beroepsregels die gesteld zijn door NOREA. De RE geeft blijk kennis te hebben van informatietechnologie, bestuurlijke informatievoorziening, organisatiekunde en methoden.

Waar studeren?

De opleiding betreft een postdoctorale masteropleiding. Deze master wordt door verschillende universiteiten aangeboden (bijv. door Erasmus University Rotterdam, Universiteit van Amsterdam, VU).

Hoelang?

De IT-audit opleiding duurt gemiddeld 2 tot 2,5 jaar en wordt parttime gegeven. 

Kosten?

Lidmaatschap is 440 per jaar. Daarnaast de kosten voor de postmaster van 12.500 per jaar.

Relevante beroepen:

EDP-auditor en IT-auditor.

Beroepsorganisatie:

NOREA

Handige link:

https://www.norea.nl/re-worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *