Ruben van Kooten Niekerk

Cultuur

Opinie

Op zoek naar capaciteit

Met een klik op de knop transformeert de accountant zijn bureau in een Auping waarop hij na een werkdag van 16 uur volledig uitgeput in slaap valt. Een populistische verbeelding denkt u? Wellicht. Minstens een terechte metafoor voor de huidige situatie in het accountantsberoep. Het beroep waar het busy season niet meer tot medio maart, maar tot eind juni loopt. Dit beeld staat symbool voor een ontwikkeling die reeds enkele jaren bezig is in de accountancysector.

De sector staat bekend om de natuurlijke door- en uitstroom van personeel. Hiertoe start elk jaar een flinke groep jongelingen bij de grote, middelgrote en kleine kantoren. Na een aantal promoties staan zij – net als hun voorgangers – voor de keuze hun carrière binnen of buiten het accountantskantoor voort te zetten.

De afgelopen jaren is hierin een zorgwekkende ontwikkeling geslopen. De instroom van starters weegt niet meer op tegen de uitstroom van ervaren personeel. Hierdoor zijn er tekorten ontstaan op bepaalde cruciale functielagen binnen het accountantskantoor, die van de ervaren assistenten (lees: seniors) en managers.

De tekorten leiden tot situaties waarin een willekeurige starter – met één been nog staande in zijn studentenkroeg – al seniortaken uitvoert. Of een ervaren assistent die direct aan de partner rapporteert. Dit lijken mooie kansen om te kunnen uitblinken in het beroep. Maar dergelijke situaties hebben schadelijke gevolgen,  voor de assistent persoonlijk en ook zakelijk: voor de kwaliteit van de controle. Daaraan wordt op dit moment veel te weinig aandacht besteed.

Burn-outs onder de jongelingen op kantoor zijn geen uitzondering meer en de opbouw van de controles en dossiers lijdt ernstig onder de geschetste ontwikkeling. Wie kent niet de voorbeelden uit de praktijk? Indien hieraan niets wordt gedaan is het slechts een kwestie van tijd voordat een nieuw vernietigend rapport van schoolmeester AFM denderend op de vingers van de big four partners klapt. Kantoren verenigt u en keert het tij!

Ruben van Kooten Niekerk,
Bachelorstudent accountancy Nyenrode en lid van de Redactieraad van The Accountables

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *