Olof Bik

Zelfontwikkeling

Interview

Olof Bik over The Accountables

Olof Bik, programmadirecteur Nyenrode accountantsopleidingen:
“Ik zou het fantastisch vinden als studenten dat vlammetje opstoken.”

Wat is het doel van The Accountables?
“Er gebeurt veel in het vak. We lezen wat de oude garde daarvan vindt, en sinds kort ook wat de iets jongere garde vindt, namelijk de jonge partners in de werkgroep Toekomst Accountantsberoep. De nog jongere generatie, zoals bijvoorbeeld de NBA Young Profs, heeft verfrissende ideeën over de toekomst van het beroep. Die nieuwe collega’s komen vol passie, vol overtuiging en met zuivere intenties het vak in. Ik vind het heel belangrijk dat hun geluid ook gehoord wordt. En dat dat niet gedomineerd wordt door bestaande belangen en bekende meningen.”

Waarom faciliteert Nyenrode dit platform?
“Er bestaat al een aantal communicatiekanalen, maar wij denken dat de studenten zich nog wat meer kunnen laten horen. Wij willen studenten het platform bieden om met elkaar de dialoog aan te gaan. Waarom? Omdat wij de meeste studenten in huis hebben, dus als het ergens kan dan kan het hier op Nyenrode. Maar bijdragen van studenten van buiten Nyenrode zijn ook van harte welkom. Het platform ‘The Accountables’ kan een springplank naar bredere opinievorming zijn. Maar het is niet de bedoeling dat de huidige opinieleiders hier hun stukken gaan plaatsen. Zij kunnen wel reageren, maar dit platform is in de eerste plaats van en voor de studenten.”

Hoe kritisch mogen de studenten zijn?
“Op onze universiteit staat het academisch vrijdenken centraal. Dat is ook onderdeel van de onderwijsfilosofie achter de Robuuste Accountant. Het is belangrijk dat de accountants van de toekomst het debat durven aan te gaan, hun standpunt kunnen verdedigen, kritisch blijven nadenken. Dat kan ook betekenen dat ze kritisch zijn over onze opleiding. Daar ben ik niet bang voor, dat zie ik met belangstelling tegemoet. We spreken elkaar immers ook al geregeld. En ik zou ze op termijn zelf ook via het platform wel wat vragen willen stellen, over actuele ontwikkelingen, of over de opleiding zodat we die kunnen verbeteren, maar ook als input voor wetenschappelijk onderzoek. Er zit dus geen censuur op, maar wel redactionele support: we helpen de studenten met redactie en schrijfworkshops. “

Waar hoop je op?
“Er is een groep actieve studenten die, ook in de collegezalen, zelf de actualiteit aan de orde stelt. Je hoort dat ze zich daar druk over maken. Ik zou het fantastisch vinden als zij dat vlammetje opstoken en dan een grotere groep meekrijgen. Ik hoop dat dit platform iedere student inspireert om vaker de krant te lezen, de actualiteit bij te houden en zich daar een mening over te vormen. Ik hoop dat dit een platform wordt waar studenten elkaar weten te vinden en waar ze met elkaar in discussie gaan over dilemma’s in het vak. Dat willen we koesteren en voeden , maar de studenten moeten het zelf doen. En ik hoop dat daar uiteindelijk echt nieuwe ideeën uit voortkomen, die het accountantsberoep van de toekomst kunnen beïnvloeden.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *