Mathijs Remijn

Maatschappij

Nevenfuncties

Maatschappelijke invulling naast de accountancy (deel 5)

Aangebroken bij deel vijf van de woensdag-serie! In het kader van het huidige thema maatschappij willen wij verschillende accountants (in spe) een podium bieden voor hun verschillende nevenactiviteiten. Veel accountants vervullen naast hun maatschappelijk beroep ook een andere rol binnen de maatschappij. Deze week geven we het woord aan Mathijs Remijn.

‘Help de maatschappij vooruit’

Door Mathijs Remijn, controleleider Audit bij Lansigt accountants en belastingadviseurs en voorzitter van de Auditcommissie van de CDJA

Mijn naam is Mathijs Remijn en ik ben werkzaam bij Lansigt accountants en belastingadviseurs als Controleleider in de controlepraktijk. Daarnaast ben ik al vanaf mijn middelbareschooltijd actief in allerlei nevenfuncties. Ik begon als penningmeester van de jeugdvereniging van de kerk en lid van de lokale jongerenraad en ben nu voorzitter van de Auditcommissie van de landelijke jongerenorganisatie van het CDA (Het CDJA) en voorzitter van de lokale afdeling van het CDA. Daarnaast ben ik nog steeds actief in kerkelijke commissies.

Ik bekleed dus zowel een nevenfunctie met direct raakvlak met mijn vakgebied, als een nevenfunctie waarbij ik net iets breder moet kijken. Duidelijk is echter dat beide functies politieke raakvlakken hebben. Als voorzitter van de Auditcommissie van een politieke jongerenorganisatie is het van belang om continu de afweging te maken tussen het volgen van richtlijnen en het volgen van het politieke landschap. Een voorbeeld hiervan zijn bepaalde bestedingen, deze kunnen soms niet volgens begroting zijn, maar wel goed voor de vereniging en meespelen bij de actualiteit. De richtlijn is om de begroting te volgen, maar in het belang van de vereniging moet soms verder worden gekeken. Waar de richtlijnen duidelijk en éénduidig zijn is dit een eenvoudige afweging en is het aan de Auditcommissie om te zorgen dat deze richtlijnen strak gevolgd worden. Als deze richtlijnen onduidelijk zijn, is het aan ons als commissie om na te denken over de wijze waarop de richtlijn bedoeld is. Dit zijn zaken die direct terug komen in het dagelijkse werk als accountant.

De raakvlakken zijn minder sterk aanwezig in mijn rol als voorzitter van de lokale CDA-afdeling. Vanuit deze rol wordt meer politiek denken gevraagd, iets wat je als accountant in spé niet direct leert. Waar je als accountant de regels moet interpreteren, moet je als voorzitter de regels soms samen met je bestuur maken. Want: hoe bepaal je wie op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen komt? En hoe beoordeel je het functioneren van een raadslid of wethouder? Hoe moet de verhouding tussen fractie en bestuur zijn? Allemaal vragen waar je als voorzitter mee geconfronteerd wordt, maar die wel onwijs leuk zijn om naast je werk over na te denken. Daarnaast geeft het ook veel energie: als voorzitter voer ik welkomstgesprekken met nieuwe leden en dit zijn stuk voor stuk mensen vol met positieve energie. Daar word ik nou echt vrolijk van!

Voor mijn ontwikkeling als accountant zijn deze functies enorm goed en het is fijn dat mijn werkgever mij genoeg ruimte geeft om mij op deze manier te ontwikkelen. Ik heb nog meer contact met de maatschappij, en doordat mijn nevenfuncties politiek georiënteerd zijn, krijg ik ook veel mee van wat er speelt in de samenleving. Daarnaast heb ik veel geleerd over effectief vergaderen en overtuigend en duidelijk communiceren, dit zijn zaken die voor de moderne accountant erg belangrijk zijn. Ik denk dat het voor elke accountant goed is om een nevenfunctie te hebben. Als je jezelf en je visie op de maatschappij breder ontwikkelt helpt je dat ook op je werk. Je blijft daardoor meer nadenken over waarom je dingen doet zoals je ze doet, en hoe je de maatschappij met je werk vooruit helpt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *