Leo den Boer

Maatschappij

Nevenfuncties

Maatschappelijke invulling naast de accountancy (deel 6)

We zijn aangebroken bij deel zes van de woensdag-serie! In het kader van het huidige thema maatschappij willen wij verschillende accountants (in spe) een podium bieden voor hun verschillende nevenactiviteiten. Veel accountants vervullen naast hun maatschappelijk beroep ook een andere rol binnen de maatschappij. Deze week geven we het woord aan Leo den Boer.

‘Samen kom je verder’

Door Leo den Boer, Director Audit bij Baker Tilly en penningmeester bij Stichting Stephanos.

“Nevenfuncties heb ik gehad sinds de start van mijn studie voor registeraccountant. Na een aantal eerdere functies was het tijd voor een volgende stap. Medio 2015 ben ik gevraagd door de vorige penningmeester – ook een registeraccountant – om zijn functie in het bestuur van een stichting die zich inzet voor (wees)kinderen in Malawi en Zambia over te nemen. Na overleg met zowel het thuisfront als mijn werkgever mocht ik ja zeggen tegen het verzoek.

Als registeraccountant kun je een waardevolle bijdrage leveren aan een organisatie doordat je naast je kennis en ervaring van administratieve organisatie en interne beheersing – in Malawi hebben we meer dan 100 werknemers – je ook veel hebt gezien van het besturen in bredere zin van organisaties, de ervaring die je in je werk opdoet over strategische keuzes, de implementatie van deze keuzes op de werkvloer etc. Zo zijn we op dit moment bezig met het voorbereiden van een fundraising met als doel het oprichten van een school voor voortgezet onderwijs die we over een aantal jaar willen openen.

Natuurlijk krijg je er ook veel voor terug. Als registeraccountant ben je veel bezig met de vraag ‘voldoet dit aan de norm?’. Met andere woorden: is het goed of is het fout? In de echte wereld zijn vraagstukken toch wat complexer: welke hulp is op langere termijn het meest effectief: is dat een diepte investering in een beperkt aantal veel belovende jongeren, of is dat een breedte investering in een grote groep. En hoe bind je die veelbelovende jongeren dan aan je organisatie als ze succesvol zijn in de maatschappij?

Maatschappelijke verantwoordelijkheid is voor mij de reden om in nevenfuncties actief te zijn. Voor je verstand heb je tenslotte niet zelf gezorgd. Ik ben van mening dat je van de gave die je gekregen hebt, best iets mag doen voor de samenleving als geheel. Samen kom je tenslotte verder…”

Bekleed jij een nevenfunctie naast je beroep als accountant? Wil jij hier ook graag een stuk over schrijven? Voel je vrij contact op te nemen via accountables@nyenrode.nl!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *