Ilias Aazzam

Maatschappij

Artikel

We vervolgen de serie “Maatschappelijke invulling naast de accountancy” met deel 10. Veel accountants vervullen naast hun maatschappelijk beroep ook een andere rol binnen de maatschappij. Vandaag geven we het woord aan Ilias Aazzam, die naast zijn werk als senior staff audit bij EY een rol vervult binnen het EY Community Investment programma om jongeren te inspireren!

 

“Laat je niet kennen”: hoe inspiratie perspectief kan bieden aan jongeren

Voor mij was het vroeger niet vanzelfsprekend om carrière te maken. In mijn jongere jaren had ik geen rolmodellen waarmee ik mezelf kon identificeren. Als je me toen had verteld dat ik later bij EY zou belanden als accountant, dan had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Dit leek onbereikbaar voor mij. Mijn weg naar EY toe kostte mij talloze uren van hard werken. Gelukkig had ik na verloop van tijd wel de juiste mensen om mij heen die mij stimuleerden om te geloven in mijn eigen talenten. Door mijn motivatie, doorzettingsvermogen en openheid wist ik vertrouwen te winnen en deze mensen naar me toe te trekken. Daarom is het mijn persoonlijke missie geworden om die rol nu te vervullen voor anderen.

In deze blog wil ik jullie meer vertellen over hoe ik via het EY Community Investment programma de mogelijkheid heb gekregen om andere scholieren en jongeren met een multiculturele achtergrond en jongeren te inspireren het beste uit zichzelf te halen.

Leren vertrouwen op mijn eigen kunnen

Waarschijnlijk in tegenstelling tot veel van mijn collega’s, ben ik mijn studieloopbaan begonnen op het VMBO. (Middelbare) school hoort een omgeving te zijn waarin je de ruimte hebt om er achter te komen wat je talenten zijn en de juiste steun krijgt om ze te ontwikkelen. Dit was bij mij echter niet het geval. Vaak kreeg ik van docenten te horen dat ik het nooit ver zou schoppen; met name vanwege mijn etnische achtergrond.

Het was misschien niet de eerste keer dat iemand zoals ik, destijds een jongen uit een achterstandswijk, dat hoorde, maar op die jonge leeftijd raakte het wel een snaar. Na verloop van tijd begon ik in het beeld dat de docenten van mij hadden geschetst te geloven. Ik twijfelde hierdoor aan mijn eigen kunnen. In mijn schoolomgeving werd ik niet gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Ik werd juist in een bepaalde hoek geduwd en ik had het gevoel dat er keuzes voor mij gemaakt werden zonder dat ik daar zelf achter stond.

Hier liet ik het echter niet bij zitten, ik gaf niet op. Ik was vastbesloten om wat van mijn talenten te maken en achter mijn ambities te staan. En hoe harder ik werkte om hogerop te komen, hoe meer ik mensen om mij heen kreeg die in mij geloofden, mij ondersteunden en motiveerden. Mede dankzij hen ben ik nu op de plek waar ik wil zijn. Wat is mijn taak nu? Iets terug doen voor de volgende generatie, namelijk een rolmodel zijn voor andere (multiculturele) scholieren en jongeren om het beste uit zichzelf te halen ondanks alle mogelijke tegenslagen die op hun pad komen. Een rolmodel dat ik graag ook had willen hebben destijds.

Perspectief bieden door mijn verhaal te delen

In 2018 kwam ik voor de eerste keer in contact met het EY Community Investment programma. Via dit traject biedt EY haar medewerkers de mogelijkheid om hun kennis en kunde in te zetten voor maatschappelijke projecten. Na het lezen van een intern nieuwsbericht over dit initiatief leek dit mij dé perfecte kans om jongeren te inspireren het beste uit zichzelf te halen en hen te helpen zich voor te bereiden op hun toekomst.

De projecten in deze community lopen uiteen, namelijk:

  • Gastcolleges: het bespreken van mijn studieloopbaan en carrierepad. Leerlingen laten inzien dat zelfs als de kansen gering lijken, je toch door middel van hard werken en motivatie het ver kan schoppen. Zo vertel ik hoe, ondanks verschillende tegenslagen, ik wist op te klimmen van een vmbo-basis + lwoo studieadvies naar het mbo, toen hbo, daarna Master of Science in Accountancy tot de Post-Master in Accountancy;
  • Sollicitatietrainingen: het verzorgen van sollicitatietrainingen aan studenten die op het punt staan de arbeidsmarkt te betreden;
  • Profielenproeverij: leerlingen kennis laten maken met het bedrijfsleven;
  • Inhousedagen: young professionals kennis laten maken met EY.

Inspiratie doet meer dan je denkt

Ik heb gemerkt dat het delen van succesverhalen zeker een impact kan hebben op jongeren. Het is wel belangrijk dat zij zichzelf herkennen in het verhaal dat ze te horen krijgen; zo probeer ik hen te bereiken. Pas dan maak je het verschil. Jonge mensen moeten het gevoel hebben dat ze gezien worden, ertoe doen en dat zij, net zoals ik dat heb gedaan, in staat zijn om kansen te grijpen. Dat had ik graag voor mezelf gewild op hun leeftijd en dat gun ik de volgende generatie van harte. Al is het maar één scholier die ik kan inspireren met mijn verhaal, ik voel me trots en gelukkig als dat gelukt is. Ik ben een dankbaar persoon en daarom ook dankbaar voor het pad dat ik heb mogen bewandelen. Ook ben ik trots dat ik ondanks de verschillende tegenslagen, het vertrouwen in mezelf heb gewonnen en sta waar ik nu sta.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *