Andrea Moser

Maatschappij

Artikel

We vervolgen de serie “Maatschappelijke invulling naast de accountancy” met deel 11. Veel accountants vervullen naast hun dagelijkse werk ook een andere rol binnen de maatschappij of hun kantoor. Vandaag geven we het woord aan één van onze redactieleden, Andrea Moser, die naast  haar dagelijkse audit werkzaamheden als Assistant Manager Audit bij KPMG ook een rol vervult binnen KPMG als stagecoördinator.

Accountancy, bezig met cijfers? Met mensen bedoel je!

Als mensen mij vragen waar ik energie uit haal tijdens mijn werk, dan staat de mens daarin op de eerste plaats. Het contact met de mensen om me heen, hen begeleiden en de groei zien die zij doormaken. Ik vind het leuk dat je, tijdens het werken in de Audit, elke dag met mensen te maken hebt. Of het nou je teamleden en andere collega’s zijn of de contactpersonen van de klanten. De uitspraak dat accountants alleen maar bezig zijn met cijfertjes, heb ik dan ook nooit begrepen.

Ik ben dan ook op zoek naar andere manieren om het werken met mensen naast mijn dagelijkse werk en het directe contact met mijn teamleden toe te passen. Zo geef ik al een aantal jaar (vaktechnische) trainingen en ben ik coach van een aantal collega’s. Het afgelopen jaar kwam daar ook de leuke mogelijkheid bij om stagecoördinator te worden. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor een groep stagiairs op onze afdeling. Hierin ben ik betrokken in het gehele proces, van het voeren van sollicitatiegesprekken met potentiële stagiairs tot het begeleiden en beoordelen van de stagiairs tijdens hun stageperiode. Ook voer ik het contact met hun hogeschool of universiteit over de voortgang van de stage en vertegenwoordig ik hen in de interne sessies met de andere stagecoördinatoren en in gesprekken met de HR partner ten aanzien van hun toekomstplannen.

Ervaringen als stagecoördinator

Met deze rol kwamen veel nieuwe taken op mijn pad die ik nog nooit eerder ervaren heb. Ik weet nog goed hoe ik het vond om mijn eerste sollicitatie af te nemen, ontzettend spannend! Misschien zelfs net zo spannend als de sollicitant die, digitaal, tegenover mij zat. Weet ik nou echt of iemand geschikt is na een gesprek van een uur? Al helemaal nu sollicitatiegesprekken digitaal plaatsvinden vanwege de COVID-19 beperkingen? Welke vragen moet ik stellen? Hoe zorg ik ervoor dat iemand zich comfortabel voelt in een digitale sfeer? Van tevoren kreeg ik een training hoe ik een sollicitatie af moest nemen. Daarnaast voer je een sollicitatiegesprek niet alleen en deed ik dit de eerste keer samen met iemand die al vaker sollicitatiegesprekken heeft afgenomen. Dit gaf mij de mogelijkheid om een beetje af te kijken en te wennen aan deze nieuwe taak. Na het afnemen van een aantal gesprekken was ik al gewend aan het doen van sollicitatiegesprekken en kon ik op basis van mijn werkervaring bepalen of iemand geschikt is voor de functie en of diegene binnen de organisatie zal passen. Achteraf gezien heb ik vooral heel veel leuke en interessante gesprekken gevoerd met kandidaten.

Zoals hierboven beschreven was de functie als stagecoördinator leuk maar uitdagend. Ik was voor het eerst betrokken bij de beoordeling van collega’s binnen het HR beoordelingsproces. In een korte periode moet ik erachter weten te komen of deze persoon geschikt is om een trainee contract aangeboden te krijgen. Tegelijkertijd moet de stagiair in diezelfde, korte periode de organisatie leren kennen. Met de thuiswerksituatie is het natuurlijk lastig om de cultuur van een organisatie te leren kennen. Het was daarom voor ons als stagecoördinatoren een uitdaging om een setting te creëren, waardoor de verbintenis met het kantoor aanwezig is en iedereen dan ook het meeste uit de stageperiode kan halen. Dit hebben we creatief opgelost door onder andere het organiseren van maandelijkse digitale pubquizen, periodieke incheckmomenten vanuit ons en andere collega’s, digitale lunches met partners van de afdeling en zorgen voor genoeg mogelijkheden om mee te lopen op opdrachten. Het allerleukste aan het zijn van stagecoördinator vind ik het zien van de ontwikkeling van stagiairs, door voor het eerst in aanraking te komen met de professionele werksfeer, tegen de bekende scriptie uitdagingen aan te lopen en de stagiairs te helpen hier oplossingen voor te bedenken. Ik ben het meest trots op het feit dat ik merkte dat er een open sfeer gecreëerd was waardoor de stagiairs alles uit hun stage konden halen en ze zich comfortabel voelden om alles te delen en mij en de andere stagecoördinatoren wisten te benaderen als dat nodig was.

Bezig met de groei van collega’s, maar stiekem ook met die van jezelf

Deze functie die ik heb opgepakt is een nevenfunctie waarbij je dus ontzettend betrokken bent bij de groei van iemand anders maar je ook jezelf ontwikkelt. Ik heb gemerkt dat ik ben gegroeid in de communicatie en beter grenzen weet te stellen (naar anderen, maar ook naar mijzelf) door een juiste balans te vinden tussen het dagelijkse werk en deze functie. Daarnaast heb ik beter door waar iemand zich nog in kan ontwikkelen en wanneer iemand hulp nodig heeft, wat ik ook mee zal nemen in het ontwikkelen van de minder ervaren collega’s op mijn teams. Het is zeker een functie die tijd kost, maar wel heeft gebracht waar ik naar op zoek was – energie krijgen! Deze functie blijf ik zeker nog vervullen in de toekomst.

Focus je op wat jou energie geeft!

Als tip aan de jonge accountant die nieuwsgierig is naar een nevenfunctie, wil ik eigenlijk een cliché meegeven: doe wat je leuk vindt! Ik werk ondertussen alweer bijna 8 jaar in de accountancy en vind het erg leuk dat je heel gemakkelijk naast je reguliere klantwerk ook andere taken kan vervullen. Je vindt de accountancy leuk, maar naast je dagelijkse audit werkzaamheden kun je veel meer voor de organisatie waarbij je werkt en daarbuiten, betekenen. Denk eens na wat jou energie geeft en waar je meer tijd aan wilt besteden. En waar je je in zou willen verdiepen. Ik vind persoonlijk dat deze combinatie mijn dagelijkse werk nog leuker en beter heeft gemaakt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *