Delano Tolhuisen

Maatschappij

Artikel

Maatschappelijke invulling naast de accountancy (deel 9)

In de serie “Maatschappelijke invulling naast de accountancy” zijn we aangebroken bij deel 9. Veel accountants vervullen naast hun maatschappelijk beroep ook een andere rol binnen de maatschappij. Vandaag geven we het woord aan Delano Tolhuisen, die naast als assistent accountant audit bij een mkb-kantoor zich ook inzet bij zijn scoutinggroep!

Maak als financiële allesweter gebruik van die ‘backpack’!

Als accountant neem je vaak, zoals velen zullen zeggen, “een kijkje in verschillende keukens”. Daarbij doe je kennis op in de gehele breedte van de financiële wereld. Denk daarbij aan al die aspecten die naast de reguliere controlewerkzaamheden ook de revue passeren, zoals de bedrijfsovernames en de leaseconstructies. Ook in de schoolbanken komt een breed scala aan vakken aan bod. Sommige daarvan, zoals belastingrecht en management accounting, heb je in beginsel niet nodig voor je dagelijkse werkzaamheden als accountant. Dit maakt dat een accountant vaak een volle rugzak aan kennis heeft die van enorme betekenis kan zijn voor vele bedrijven en organisaties. Of beter gezegd: de accountant is een financiële allesweter met een ‘backpack’ aan kennis en ervaring.

Tijd om gebruik te maken van die backpack

Velen van ons worden opgeleid tot registeraccountant en werken naast hun studie tot accountant bij een accountantskantoor. Naast werk, studie, en het streven naar nog enig privéleven, valt het op dat velen het daarbij laten. De backpack aan kennis en ervaring wordt alsmaar voller, terwijl er maar enkelen zijn die daar ook echt gebruik van maken. Er zijn veel (vrijwilligers)organisaties waar je naast je werk en studie ook nog wat kan betekenen met jouw backpack. Voor die organisaties is die backpack van enorm toegevoegde waarde. Maak daar dan ook gebruik van! Het is namelijk ontzettend leuk, het kan je inspireren, je leert er buitengewoon veel van, het staat goed op je cv én je haalt er uiteraard veel voldoening uit!

Zelf ben ik inmiddels alweer veertien jaar lid van een scoutinggroep in Arnhem. De stad waar ik geboren en getogen ben. In zekere zin kun je scouting wel vergelijken met de accountancy. In korte tijd laat je namelijk een enorme leercurve zien. Je wordt namelijk al op jonge leeftijd in het diepe gegooid. Leren de weg te vinden en kaart te lezen op onbekend terrein, samenwerken om je doel als ‘patrouille’ te behalen, het zelfstandig organiseren van activiteiten en kampen, al dan niet in het buitenland etc. Als je eenmaal de jeugdjaren bij scouting erop hebt zitten dan begin je vaak met leiding geven. Ook daar leer je weer ontzettend veel van. Je staat dan namelijk wekelijks voor een groep kinderen of jongvolwassenen die je elke week weer op een creatieve en uitdagende manier wil vermaken. Dit heb ik ongeveer drie jaar gedaan, tot ik het tijd vond voor wat anders binnen de groep. Zodoende ben ik gebruik gaan maken van die backpack aan kennis en ervaring en ben ik als penningmeester lid geworden van het bestuur van onze vereniging.

Op naar een ‘next level’

Ondertussen ben ik nu driekwartjaar penningmeester van mijn scoutinggroep. En ik kan het beamen: mijn backpack is van zeer toegevoegde waarde om de groep naar een ‘next level’ te krijgen. Zo dook ik vrijwel meteen in de financiën om te zien hoe gezond wij als groep nou eigenlijk zijn. Daarbij viel mij op dat we er als groep goed voor staan, maar dat we ons ook voor de toekomst moeten behoeden. Een scoutinggroep heeft namelijk vrij stabiele inkomsten en uitgaven en zo goed als geen schulden uitstaan. Maar als je kijkt naar de onderhoudskosten voor de blokhut, zoals wij die noemen, dan zie je wel degelijk sterke pieken en dalen in het uitgavenpatroon. Immers, het ene jaar hoeven enkel de deuren opnieuw geverfd te worden en het andere jaar moet de gehele vloer vervangen worden. Ook aan de uitgaven van activiteiten en groepsmateriaal zie je een hoge fluctuatie. Een paar pannen vervangen in het ene jaar weegt niet op tegen de aanschaf van vijf nieuwe patrouilletenten (á € 600 tot € 900 per stuk) of de organisatie van een jubileumkamp ter ere van het 45-jarig bestaan. Dit maakt dat ik het tijd vond voor een meerjarenbegroting en een groot onderhoudsplan. Daarmee ben ik dus afgestapt van het boeken van de kosten in de winst- en verliesrekening en overgestapt op het vormen van een voorziening. Op die manier worden ook die kosten geleidelijk over de jaren uitgesmeerd. De afgelopen jaren was namelijk de gedachte: “we zijn gezond, er is voldoende geld op de rekening, dus laten we daar wat mee doen”. Deels ben ik het hier mee eens. We zijn inderdaad gezond, de liquiditeit staat er goed voor, maar op de langere termijn moet je wel rekening houden met die grote uitgavenpieken. Met mijn financiële backpack heb ik voor mijn gevoel al meteen wat kunnen bijdragen aan de groep.

Als je bij een organisatie binnenstapt als ‘financiële allesweter’ dan zou je ongetwijfeld al een aantal zaken op het oog hebben die je graag anders wil zien. Het vormen van een voorziening en het opstellen van een meerjarenbegroting zijn slechts twee voorbeelden. Als ik zie wat ik de afgelopen maanden al voor elkaar heb gekregen, dan kijk ik met een goed gevoel terug: het niet langer laten liggen van de terugvraag energiebelasting, het digitaliseren van de administratie van de afgelopen jaren, herinrichting van de bankbevoegdheden, gebruikmaking van de coronasubsidies als gevolg van een terugval in onze inkomsten etc.

Een kijkje nemen aan de andere kant van de tafel

Aan de andere kant blijf ik in de functie van penningmeester alsmaar weer leren van hetgeen ik mee bezig ben. Als penningmeester heb je namelijk de gelegenheid om eens aan de andere kant van de tafel te kijken. Dit in tegenstelling tot je werkzaamheden als accountant. Zo ben ik aan de slag gegaan met de inrichting van de bankbevoegdheden, heb ik een (meerjaren)begroting opgesteld, is de jaarrekening van 2020 van mijn hand en ben ik verantwoordelijk voor de subsidieaanvraag. Daarnaast ben ik op dit moment nog druk met een uiteenzetting van de verzekeringen binnen de vereniging. Mijns inziens is namelijk de blokhut onderverzekerd. Je kan dan als vereniging nog zo financieel gezond ervoor staan, maar met een onderverzekerd afgebrand pand kom je dan niet ver. Maar het bijstellen van de verzekerde waarde is uiteraard ook makkelijker gezegd dan gedaan. Zodoende speelt nu de kwestie of het wellicht weer eens tijd wordt voor een taxateur. Een nieuw hoofdstuk waarmee ik mijn financiële backpack weer wat verder uit kan breiden.

Naast dat ik penningmeester ben bij mijn scoutinggroep ben ik gelijktijdig aangetreden als penningmeester van onze prachtige studievereniging aan Nyenrode: de Vereniging van Accountancystudenten, ofwel de VAS. Het is toch wel ironisch om penningmeester te mogen zijn van een accountancystudievereniging, maar het voelt als een enorme eer. Hoewel mijn backpack van minder toegevoegde waarde is dan bij de scoutinggroep, is ook dit een enorm leuk om te mogen doen. Ook hier komen weer verschillende casussen bij om de hoek kijken waar ik weer het een en ander van leer. Denk daarbij aan het belastingvraagstuk. Op dit moment ben ik druk bezig om uit te zoeken of en zo ja waarvoor wij belastingplichtig zijn. Hiermee tracht ik onze fiscale positie beter in kaart te krijgen om eventueel gedoe achteraf te voorkomen.

Even die backpack afstoffen en de stoute schoenen aantrekken

Zelf vind ik het leuk en leerzaam om verschillende nevenactiviteiten naast mijn dagelijkse werk- en studieleven op te pakken. De waardering die ik hieruit terugkrijg en het eindresultaat dat ik uiteindelijk weet te bereiken geven mij een goed gevoel. Ik moedig dan ook eenieder aan om die financiële backpack van de zolder af te halen, af te stoffen en gebruik van te maken. Jij als financiële allesweter kan van enorme toegevoegde waarde zijn voor vele (maatschappelijke) organisaties. Misschien zijn ze bij jouw sportvereniging nog op zoek naar iemand met jouw kennis en ervaring, of vind je een leuke functie in de online vacaturebanken die er zijn. Probeer je kennis en inzichten te verbreden, neem eens een kijkje aan de andere kant van de tafel en breid je netwerk (én cv) verder uit. Dus trek die stoute schoenen aan. Je zal er zeker weten geen spijt van krijgen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *