Danielle de Jongh

Maatschappij

Nevenfuncties

Maatschappelijke invulling naast de accountancy (deel 7)

Ook dit jaar zetten wij de maatschappelijke nevenactiviteiten van jonge accountants in de spotlight gedurende het thema Maatschappij. Veel accountants vervullen naast hun maatschappelijk beroep ook een andere rol binnen de maatschappij. Vandaag geven we het woord aan Danielle de Jongh, 20 jarige accountancystudente en werkzaam bij Baker Tilly. Naast haar studie en werk is ze sinds september 2019 bestuurslid bij de Vereniging van Accountancy Studenten (VAS).

Op de middelbare school kreeg ik er al ‘last van’: ik kon niet goed stil zitten. Niet dat ik ADHD heb, zeker niet, maar ik ben wel altijd erg onrustig in mijn hoofd. Ik wil altijd veel doen. Toen ik 14 jaar oud was vond ik het tijd voor een bijbaantje waar ik het liefst zoveel mogelijk werkte. Ik haalde er altijd plezier uit, vooral als ik in de vakanties extra mocht werken. Toch went alles snel, zo ook de tijd die ik aan het bijbaantje kwijt was. Het was dus tijd voor meer; een extra keuzemodule op school. Uiteindelijk volgden ook nog vrijwilligerswerk als taalcoach en een functie binnen de jongerenraad.

Dat ik de bachelor Accountancy op Nyenrode ging doen, was geen verrassing. Iemand die slecht kan stil zitten kan namelijk maar beter meteen aan de slag gaan en daarnaast was M&O mijn beste vak op school. Wel merkte ik dat ik het ondanks de serieuze baan ook leuk vond om ook buiten het college op vrijdag in contact te zijn met studiegenoten. Dat is hoe ik betrokken raakte bij de VAS (Vereniging van Accountancy Studenten).

In het tweede jaar van mijn bacheloropleiding ben ik naar Utrecht verhuisd. Rond die tijd raakte ik in gesprek met studiegenoten die in het bestuur zaten van de VAS . Na een paar keer mee te zijn geweest naar activiteiten van de VAS (zoals het zeilweekend en de citytrip), en mee te hebben geholpen met het een en ander regelen voor bijeenkomsten, werd ik gevraagd of het mij leuk leek om deel uit te maken van het bestuur. Daar hoefde ik niet lang over na te denken; dat leek me enorm leuk! Nadat ik de sollicitaties was doorgekomen, realiseerde ik me wel dat ik niet álles kon blijven doen, en gezien ik al verhuisd was besloot ik daarom te stoppen bij de jongerenraad.

Sinds september maak ik deel uit van het bestuur van de VAS. Voor mij is het altijd erg vanzelfsprekend geweest om extra dingen te doen in mijn vrije tijd. Ik haal er plezier uit om bezig te zijn met dingen te regelen en anderen te helpen. Binnen het bestuur van de VAS ben ik betrokken bij de klachtencoördinatie, bij inhoudelijke zaken met betrekking tot de accountancyopleiding en bij het organiseren van het Lustrum van de VAS dat in 2021 gevierd zal worden.

Binnen de VAS wil ik studenten graag samenbrengen en vertegenwoordigen richting de opleiding en Nyenrode. Dat doe ik met mijn medebestuursleden op twee manieren. Het vertegenwoordigen van studenten doen we door er te zijn als luisterend oor bij klachten – ik hoop dat medestudenten ons daarvoor ook weten te vinden – en door input te leveren bij de opleidingscommissie met betrekking tot vakken en zaken die zich afspelen in de opleiding. Het samenbrengen van studenten proberen we veelal op een wat informelere manier, door onder andere borrels, een pubquiz, een zeilweekend en een citytrip.

Door betrokken te zijn bij de VAS heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Door vaak samen te werken met medestudenten voor het organiseren van evenementen of het werken aan projecten heb ik geleerd hoe vele handen licht werk maken en mensen vrijwel altijd bereid zijn om mee te helpen. In de afgelopen tijd heb ik enorm veel enthousiaste medestudenten ontmoet. Als jonge accountant is het ook erg fijn om omringd te zijn door mensen die zich in dezelfde situatie bevinden, met betrekking tot studielast en werkdruk die soms kunnen oplopen. Binnen de (actieve) leden van de VAS staat iedereen open voor een goed gesprek, delen we samenvattingen en zorgen we ook een beetje voor elkaar. Vaak maken we uiteindelijk allemaal soortgelijke dingen mee en kunnen we veel van elkaars ervaringen leren. Niemand hoeft het gevoel te hebben er alleen voor te staan.

Ik zou alle andere jonge accountants ook zeker aanraden om ook een (maatschappelijke) nevenfunctie te bekleden. Het is ten eerste super goed voor je persoonlijke ontwikkeling: waar ik eerst nog best verlegen kon zijn, treed ik nu al vaker uit mijn comfortzone, leer ik nieuwe dingen en leer ik veel nieuwe mensen kennen. Ook is het enorm belangrijk en fijn om bij te kunnen dragen aan de accountancyopleiding vanuit een studentenperspectief en die groep te kunnen vertegenwoordigen richting Nyenrode. Een dergelijke bijdrage leveren kan op allerlei manieren en hoeft natuurlijk ook niet alleen via de VAS. Verder is een van de mooiste bijkomstigheden alle mooie mensen die je ontmoet en leert kennen. Dat is namelijk toch iets wat niemand je ooit nog kan afnemen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *