Arjan Kraai

Zelfontwikkeling

Interview

Kwaliteit in studie en praktijk

Arjan Kraai behaalde de Bachelor Accountancy cum laude. Op 2 maart ontving hij zijn diploma en een Parker pen met inscriptie. Hij startte destijds met de accountantsopleiding om meteen te kunnen gaan werken, “niet dat hele studentenleven erbij” en omdat de opleiding goede mogelijkheden bood voor de toekomst. Binnen kijken bij veel verschillende bedrijven en het werken in teams leken hem leuk. Kwam de verwachting die hij had uit? Arjan: “Ja, maar het eerste jaar vond ik wel pittig. Op het vwo ben je nog niet veel gewend, en dan heb je opeens een zware baan en een studie ernaast. Daar moet je aan wennen.”

Geen zesjes-mentaliteit
Hij houdt niet van een zesjes-mentaliteit dus ging hij direct voortvarend aan de slag. Bij Beginselen Accountancy, één van de eerste vakken van de opleiding, won Arjan met zijn groepje meteen de prijs voor het beste ondernemingsplan. Voor het volgende vak haalde hij een 10, vervolgens een 8, en zo langzamerhand kwam het idee bij hem op dat een cum laude kwalificatie wel haalbaar moest zijn. Dus ging hij daar ook echt naartoe werken.

Investeringen in kwaliteit zijn goed voor de klant
Zijn bachelorscriptie schreef hij over Audit Quality: hebben de investeringen die accountantskantoren in kwaliteit doen ook echt een positief effect op de economische beslissingen door de gebruiker van de jaarrekening? Dat blijkt zo te zijn, zegt Arjan: “Als een accountantskantoor meer geld investeert in de controlekwaliteit dan vermindert het informatierisico en vergroot dit het vertrouwen in de jaarrekening. Hierdoor zijn ondernemingen in staat goedkoper vermogen aan te trekken en zijn investeerders beter in staat om hun kapitaal aan de juiste investeringen toe te wijzen. Betere accountants voegen dus waarde toe voor de gebruiker, je hebt er wat aan!”

Balans tussen goede relatie en rechte rug
De discussie over kwaliteit ziet Arjan terug in de collegezaal en in de praktijk: “Een goede relatie met de klant is belangrijk maar die moet het recht houden van je rug niet in de weg staan. Zacht op de relatie en hard op de inhoud zeggen we dan! Het lijkt erop dat jongere accountants zich daar meer van bewust zijn, ook doordat we het in de opleiding hebben over De Robuuste Accountant. In het hele beroep zie je dat accountants zich steeds meer bewust zijn van het belang van kwaliteit ten opzichte van commercie.”

Bewust kiezen en duidelijk zijn
Arjan heeft zijn eigen goede studieresultaten vooral te danken aan veel inzet en op tijd beginnen. “Je moet er bewust voor kiezen om tijd aan je studie te besteden. Alle theorie lezen, tijdens de collegeperiode samenvattingen maken, dan hoef je voor het tentamen alleen nog de puntjes op de i te zetten.” Een belangrijke tip voor medestudenten: “ Zeg het ook op je werk als je nu geen tijd hebt omdat je echt moet studeren. Als je daar maar duidelijk over bent is daar best begrip voor.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *