Timo Masereeuw

Zelfontwikkeling

Interview

(Is there) Life after audit

Een nieuwe serie interviews met oud-studenten die de accountancy hebben verlaten. Hoe kijken ze terug en wat nemen ze mee? Timo Masereeuw besloot na zijn Master Accountancy niet verder te gaan met de post Master RA opleiding maar over te stappen naar consultancy. In april start hij met de Executive MBA op Nyenrode. |

Waarom heb jij deze carrièrestap gemaakt?
De reden van mijn overstap is dat ik mijn kennis en ervaring breder wil toepassen. Als accountant heb ik altijd succesvol samengewerkt met mijn klanten. In deze rol wordt je vaak geconfronteerd met de uitdagingen van de klant, bijvoorbeeld werkkapitaal dat vastzit in de cash conversion cycle. Dergelijke uitdagingen houden onze klanten dagelijks bezig. In mijn nieuwe rol als strategisch en operationeel consultant krijg ik de kans om deze uitdagingen te analyseren, met als doel een oplossing te formuleren en te presenteren. Daarmee kan ik een bijdrage leveren aan de toekomst van de organisatie.

En waarom koos je voor de Executive MBA?

Om mijn horizon te verbreden. Hiermee wil ik de diepgaande kennis die ik opdeed in de accountancy en in de afgeronde masteropleiding verder uitbreiden. Met behulp van de MBA ga ik vaardigheden, zoals strategisch en operationeel management, besluitvorming, ondernemerschap en leiderschap, verder ontwikkelen en versterken. Deze vaardigheden kan ik vervolgens direct toepassen in mijn nieuwe baan. De keuze voor Nyenrode was door de modulaire structuur van de opleiding snel gemaakt. Zo kan ik de planning goed afstemmen met mijn werkgever en klanten en vormt het werk tijdens een module geen afleiding. Ook het internationale karakter van de opleiding spreekt mij erg aan. Twee van de zes modules volgen we in het buitenland: aan de Renmin University of China in Beijing en Stellenbosch University in Kaapstad.

Hoe ging de overstap?
Ik heb de overstap intern gemaakt. Hierdoor waren de lijntjes kort en was er geen sprake van financiële onzekerheid. Doordat ik bewust overstapte in september kon ik mijn werk netjes afronden en in alle rust afscheid nemen van mijn klanten en collega’s bij accountancy. Bij het maken en realiseren van deze carrièrestap en academische keuze heb ik steun gehad van accountant- én consultant-collega’s. Ook Nyenrode heeft mij in dit proces bijgestaan. Deze steun heeft mij echt verder geholpen en hier ben ik alle betrokkenen dankbaar voor.

Wat is de link tussen accountancy en wat je nu doet?
Ik werk bij een consultancy afdeling waarbij je financieel advies uitbrengt. In de praktijk zie ik een duidelijke link met het accountancyvak, zoals bijvoorbeeld de cash conversion cycle die ik eerder noemde. De terminologie is soms net wat anders: consultants delen die cycle op in het order-to-cash en purchase-to-pay proces. In de audit praktijk noemen wij dat debiteuren-crediteuren. Door mijn accountancy-achtergrond heb ik een bepaalde expertise opgebouwd, in bijvoorbeeld management control en bestuurlijke informatieverzorging maar ook het lezen van jaarstukken zoals het kasstroomoverzicht.

Waarom ben je destijds de accountancy ingegaan, en waarom koos je voor een deeltijdopleiding?
Ik wilde altijd al RA worden. Ik heb eerst havo gedaan en toen stond bij de beroepenoriëntatie accountancy al prominent op mijn lijstje. Na de havo en het vwo ging ik naar Nyenrode. Dit werd mij aangeraden door de familievriendenkring omdat het een gedegen opleiding is waarbij je de kans krijgt om naast het studeren direct te gaan werken. De professionele ervaring die je hierdoor opdoet is minstens net zo belangrijk als een goede academische achtergrond. De verschillende klanten, de uitdagingen, de deadlines, het trok me allemaal aan. Maar RA ga ik nu waarschijnlijk niet meer worden of het moet toevallig weer op mijn pad komen.

Welke vakken spraken je het meeste aan in de accountancy-opleiding?
Vooral de vakken waarbij de docenten vanuit hun eigen ervaring in de praktijk een case konden uitleggen. Financial Accounting is mijn favoriete vak, het boek van Scott heeft nooit stof gehapt. Ook Externe Verslaggeving, Financiering en Statistiek heb ik met plezier gevolgd. Maar eigenlijk vond ik elk vak interessant. Ik denk dat ik het traject vanaf het vwo anders ook niet had volgehouden.

Hoe heb je het dagelijkse werken in de accountancy ervaren?
Ik vond het altijd al mooi om te doen, maar het werd nog leuker toen ik controleleider werd. In deze rol heb je meer vrijheid en verantwoordelijkheid dan in een uitvoerende rol. Ik had mijn eigen klanten waarbij ik veel inspraak had over de planning en uitvoering van de audit. Dat klantcontact en die vrijheid zijn juist de zaken die ik nu ook in de consultancy terugvind en dat vind ik erg leuk!

Was het voor jou een lastige keuze om weg te gaan?
Ja, het was wel lastig. Ik had relaties opgebouwd met mijn klanten en mijn collega’s waarvan ik toch afscheid moest gaan nemen. Op dat moment realiseerde ik mij dat accountancy toch een derde deel van mijn leven bestrijkt. Tegelijkertijd waren er weinig pull factoren die me in de accountancy hielden. Het beeld van het accountantsberoep is door de schandalen veranderd in de afgelopen jaren. Dat merk je bij de klanten maar ook als je op een feestje vertelt wat je doet.

Daarnaast merk ik ook duidelijk een verandering in de aard en in de samenstelling van de werkzaamheden. In 2009 had ik het echt niet over de authenticiteit van verkregen informatie. In mijn laatste jaar wilde ik elk debiteurenlijstje gedraaid zien worden met de juiste parameters en zochten wij een aansluiting tussen gekopieerde bankafschriften en de online applicatie van de bank. Door de aangescherpte kwaliteitseisen wordt er ook vaker gekozen voor een gegevensgerichte aanpak. Deze aanpak vind ik minder interessant om uit te voeren dan een strategie waarbij je veelvuldig de opzet en werking controleert van de relevante interne beheersingsmaatregelen. Zo’n systeemgerichte aanpak heeft mij altijd geholpen om extra kritisch te zijn ten aanzien van de geformuleerde risico’s en bijbehorende controlewerkzaamheden.

Wat hoop je over 5 á 10 jaar te doen?
Op korte termijn zou ik graag de projectleider willen zijn van een adviesproject. Op de lange termijn hoop ik dat mijn relatie mij zien als hun geprefereerde Financial Business Partner.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *