Alban Bastiaan

Zelfontwikkeling

Interview

(Is there) Life after Audit

Alban Bastiaan (23) behaalde in 2015 de theoretische opleiding (Post Master Accountancy) aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij heeft zijn baan in de accountancy opgezegd en volgt nu twee voltijd studies. Lees nu aflevering 2 in de serie “(Is there) Life after Audit”:

Wat ben je gaan doen na de accountancy?
Momenteel volg ik twee voltijd opleidingen, namelijk wiskunde en informatica. Dit doe ik aan de Rijksuniversiteit Leiden (en enkele vakken aan de TU Delft). Ik ben dus druk met wetenschappelijke vakgebieden bezig en zie daarin ook een toekomst in het accountancyvak, waar IT steeds belangrijker wordt. En ik ben net begonnen als parttime docent op Nyenrode.

Waarom ben je de accountancy ingegaan, en waarom koos je voor een deeltijdopleiding?
Zelf ben ik direct vanaf de middelbare school gaan werken bij Deloitte. Met mijn Economie en Maatschappij pakket lag een bedrijfskundige of een juridische studie voor de hand. Ik koos voor een deeltijdstudie omdat ik zelf een reguliere studie beschouw als een ‘bekwaamheidstest’: je leert een studie af te ronden, maar pas als je gaat werken zie je hoe dingen echt gaan in de praktijk. Ik zie vaak dat mensen die een wo-opleiding hebben afgerond eigenlijk nog niet goed weten “hoe ze moeten werken”.  Terwijl ik nu al stevig kennis heb gemaakt met zaken als verantwoordelijkheid, teamspel, aansturen en projectmatig, doelgericht en resultaatgericht werken.

Welke vakken spraken je het meeste aan in de accountancy-opleiding?
Ik vond de wetenschappelijke vakken het leukst. Ik houd ervan om conceptueel te argumenteren, stellingen te poneren, kritisch te zijn, vaktechniek en wetenschappelijke methodiek toe te passen, theoretische kaders op te bouwen en abstracte problemen op te lossen. Hoe kun je een stelling verdedigen? Op basis van welke gronden doe je dat? Daarbij ook de toepassing op de praktijk opzoeken. Ik kan hier uren over doorpraten, dus ik zet bij voorbaat maar alvast de rem erop.

Hoe heb je het dagelijkse werken ervaren in de accountancy?
Veel zaken tegelijk in de lucht houden. Hard werken: met de laptop in bed nog bezig zijn in de latere uren en een Outlook inbox die elke dag weer opnieuw uitpuilt. Uiteraard veel lachen met collega’s in de auditkamers. Het is dan ook over het algemeen een jonge beroepsgroep. Daarnaast vond ik met name vaktechnische vraagstukken interessant. Ongemerkt leer je ontzettend veel. Je realiseert je dat meestal niet omdat je omringd wordt door gedreven mensen die ook veel leren, die hard gaan en veel willen meepakken.

Ik vond wel dat veel “elephants in the room” zelden werden besproken: dingen die niet goed gaan op een afdeling, frustraties. Frustraties die, als je wat oudgedienden spreekt, vanaf het begin van het beroep al bestonden en waarschijnlijk niet weggaan any time soon. Ik vond zelf daarbij de sterke hiërarchie heel vermoeiend, die beperkte een goede flow op de afdeling. Hoewel ik het erg goed kon vinden met collega’s en met regelmaat een borrel met ze pakte, miste ik ook een hechtheid, een soort “broederschap” (of zusterschap) waarbij je niet alleen een afdeling maar echt een team bent. Het feit dat er elk jaar een grote uitstroom is helpt daar uiteraard niet bij.

Om welke reden(en) heb je besloten om de accountancy te verlaten?
Het cultuur-aspect is een reden geweest om afscheid te nemen. Belangrijker dan dit vond ik echter dat ik in al die jaren al veel geleerd had. Ik begon auditing na vier jaar hoofdzakelijk als een spel van Project Management te zien. Er gaat bijzonder veel tijd zitten in het managen van cliënten en het opbouwen van dossiers die veelal hetzelfde patroon vertonen. Er was meestal weinig tijd en rust om echt voor een vaktechnische vraag te zitten en een en ander uit te tekenen. Vragen zoals “waar zijn we momenteel in het grote geheel mee bezig?” werden niet frequent gesteld.

Zelf vind ik dingen creëren, onderzoeken en kritische analyses uitvoeren het leukste en meest waardevolle om te doen en ik zag daarvoor te weinig ruimte in de accountancy. Door verschillende ervaringen met IT audit wilde ik ook zaken zoals informatica oppakken. Nu ik een klein jaar uit de accountancy ben realiseer ik me steeds meer dat ik mezelf in een unieke positie heb geplaatst. Ik heb belangrijke werkervaring opgedaan, een stevige opleiding afgerond en ik kan mijzelf echt geheel opnieuw (in iets meer rust) afvragen “wat wil ik nu en waar wil ik heen”.

Ik heb de komende jaren tijd om dingen te proberen, nieuwe vakgebieden te betreden en dat af te zetten tegen de kennis die ik al heb. Dat is een vrijheid die ik ieder medemens van harte gun, maar daarvoor moet je wel keuzes maken.

Was het voor jou een lastige keuze om weg te gaan?
Ik vond het zelf een lastige keuze. Het is uiteindelijk een “zekere” wereld loslaten en een sprong in het diepe maken. Maar ik realiseerde me na vele denksessies dat ik binnen de accountancy niet de verdere verdieping zou verkrijgen die ik zocht. Ik had daarbij ook een forse studieschuld. Maar toen ik mijn ambities uitsprak en na overleg nog een laatste busy season mijn afdeling heb geholpen, is dat toch wel losgelopen. Uiteindelijk was het, gezien mijn leeftijd en interesses, een “nu of nooit” beslissing.

Welk inzicht zou je willen delen met mensen die momenteel in de accountancy zitten of eraan denken daarmee te starten?
Zelf had ik als probleem dat ik “fully engaged” was: met de (versnelling) van de studie, activiteiten achter de schermen van Nyenrode, de dossiers en opdrachten afkrijgen binnen de deadlines en die laten voldoen aan steeds hogere documentatie-eisen. Belangrijke levenslessen die ik hieruit heb gehaald zijn onder andere “nee” durven zeggen en beter op mezelf letten. Maak tijd voor sporten en kies ervoor een avondje met je vriend(in) te bankhangen of de kroeg in te duiken met je vrienden. Immers, mensen herinneren zich niet het dossier dat je om 10 uur ’s avonds hebt afgetekend, maar jou als persoon! Dat wordt (in busy season) soms spijtig genoeg vergeten.

Welke dingen hoop je over 5 á 10 jaar te doen?
Een combinatie vinden van mijn interesses, dus mijn basis in accountancy uitbouwen met informatica en mogelijk ook fraude/corruptie gerelateerde zaken. Ik zou het ook leuk vinden om wetenschappelijk onderzoek te gaan verrichten (binnen accountancy). Daarnaast wil ik me ontwikkelen in schrijven en doceren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *