Boris Guntenaar

Zelfontwikkeling

Interview

(Is there) Life after Audit

Veel mensen overwegen het, Boris Guntenaar deed het. Na zijn avontuur in de accountancy begon Boris zijn eigen bedrijf FlexInHouse – een online platform voor finance professionals. Wat bracht hem ertoe om uit de accountancy te gaan en welke lessen nam hij mee?

Waarom ging je destijds accountancy studeren, en waarom in deeltijd?
Ik ben na het vwo direct begonnen met de opleiding Accountancy aan Nyenrode. Aan mijn moeders kant werkte eigenlijk iedereen in de finance, aan vaders zijde iedereen in de kunst. Wat ik zelf wilde doen, wist ik niet precies en zo ging ik naar verschillende open avonden. Ik twijfelde tussen de hotelschool, accountancy of advocatuur, en koos voor accountancy vanwege de combinatie van werken en studeren. Maar dan wilde ik wel bij een grote organisatie werken.

Zo begon ik bij Deloitte en later kwam ik bij KPMG terecht. Bij beide ondernemingen heb ik het erg naar mijn zin gehad. Ik heb altijd het gevoel gehad serieus genomen te worden. Werken met veel verschillende collega’s is een goede manier geweest om mijzelf beter te ontwikkelen.

Was het wat je ervan had verwacht?
Binnen de accountancy (eigenlijk in het hele leven) kan je denk ik nooit uitgeleerd zijn! Alleen al door de discussies met klanten en de situaties waarin je terecht komt. Iedereen bekijkt situaties vanuit een andere invalshoek, dat maakt het leuk. Daarnaast deed ik mijn opleiding aan Nyenrode. Een universiteit die voor mij gelijk staat aan gestructureerdheid. De universiteit denkt mee en er is veel mogelijk op het gebied van maatwerk.

Hoe heb je het werken in de accountancy ervaren?
Als ik terugdenk aan mijn tijd bij KPMG dan is het eerste wat in me opkomt: veel werken en erg druk. Ik denk dat iedereen die bij de Big4 werkt dit zal zeggen. Het teamwork was voor mij erg belangrijk in de accountancy, een sterke band met collega’s. Samen eten, samen werken.

Wat ik wel een beetje miste was het sociale privé aspect. De meeste vrienden studeren fulltime, die hebben er minder begrip voor dat je zo vaak werkt. Grappig eigenlijk, want nu werk ik meer dan ooit tevoren, maar toch is deze druk niet het eerste waar ik aan denk als ik over mijn werk nadenk!

Welk advies heb je voor accountancystudenten?
Ik heb altijd veel plezier gehad in mijn werk, groeide hard en maakte promoties. Door de toegenomen verantwoordelijkheid raakte mijn studie steeds meer op de achtergrond. Op een gegeven moment was de maat vol en moest ik van mezelf toch echt mijn studie gaan afmaken. Binnen de Big4 lukte het mij niet daar ruimte voor te maken, dus ben ik een andere uitdaging aangegaan. Achteraf had ik dat misschien eerder aan moeten kaarten bij mijn coach of iemand anders uit de organisatie.

Dit wil ik graag meegeven aan studenten die nu in de audit werken: zoek een goede coach op je werk. Een ervaren persoon die aanvoelt wat er speelt en de weg weet binnen de organisatie. Iemand die je in de gaten houdt, ook als privé iets bijvoorbeeld niet goed gaat. En ga ook af en toe om een leuke reden bij diegene langs! Even de uitslagen van het voetbal bespreken met een kop koffie; zo bouw je een vertrouwensband op en zal je eerder langs gaan als er echt wat is.

Wat ben je na de accountancy gaan doen ?
Na mijn werk bij KPMG heb ik ervoor gekozen bij het bedrijf Cygnus Atratus van Tom Koning te gaan werken en mijn studie in versnelde vorm op het hbo voort te zetten. Bij Cygnus Atratus ben ik Audit Risk Modellen gaan vormgeven. Toen ik een financiële administratie moest opzetten kwam ik er, met mijn vier jaar werkervaring, achter dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Juniors krijgen één vak boekhouden en daar blijft het dan ook bij. Daar zouden we eigenlijk meer tijd aan moeten besteden.

Wat is je vooral bijgebleven uit die periode?
Een ervaring die me sterk is bijgebleven is de keer dat ik een opdracht van Tom had gekregen waar ik eigenlijk te weinig van begreep. Ik heb een heel weekend zitten zwoegen en zweten, omdat ik de opdracht echt niet wilde verprutsen. Het lukte me niet om alles naar mijn tevredenheid af te krijgen. Op maandag moest ik dus aangeven dat het me niet helemaal gelukt was. Het bleek een test te zijn; of ik wel nee durfde te zeggen of om hulp durfde te vragen. Voor die test ben ik zwaar gezakt.

En wat heb je ervan geleerd?
Dit heeft mij wel de ogen geopend: dat je nee moet durven zeggen en moet durven falen. Meer vragen stellen en dan misschien maar eens op je bek gaan. Dit had ik meer moeten doen. Dan zit je bij de CFO en denk je ‘kan ik wel deze vraag stellen?’, en vervolgens stelt de supervisor dezelfde vraag. Wat maakt het uit als je een foute vraag stelt? Als iemand supervisor is betekent dat niet automatisch dat wat hij zegt klopt. Je moet scherp blijven op elkaar. En als je je argument kan onderbouwen, vindt niemand het erg dat je het misschien mis had.

Wat mist de accountancy nog volgens jou?
Buiten het hebben van een coach, durven te falen en nee zeggen lijkt het mij goed voor accountants om eens aan de andere kant van de tafel te zitten. De serie ‘Meet the CFO’ is bijvoorbeeld interessant: hoe ervaart de klant de accountant? Dat zou zeker onderdeel moeten zijn van de lesstof of de praktijkstage: een vak internal audit of controllerpositie bijvoorbeeld zou heel leerzaam zijn voor accountancystudenten!

Je hebt alsnog de Master afgerond op Nyenrode. Hoe was het om terug te gaan?
Nadat ik mijn bachelor had behaald, besloot ik weer de audit in te gaan, maar niet meer bij een accountantskantoor. Ik wilde de audit combineren met een fiscale kant. Hierdoor kwam ik als auditor bij de Belastingdienst terecht. Naast mijn werk kreeg ik een interne opleiding in fiscaliteit en kon ik mijn Master Accountancy aan Nyenrode afronden. Ik vond de Master het leukste deel van mijn studie. Alles is mondeling waardoor er veel meer op de inhoud van het werk wordt ingegaan. Ineens kreeg je veel meer inhoudelijke gesprekken tijdens colleges en met medestudenten. Dat lag me beter dan op een blad schrijven wat je uit je hoofd hebt geleerd.

Een tip: ga met medestudenten mondelingen oefenen. Elkaar uitdagen en lekker doorzagen! Maak het elkaar zo moeilijk mogelijk want dat doet je docent ook! Het vak waar ik het meest van geleerd heb is toch Advanced Auditing: de risico-mindset, de stappen die je zet, regelgeving voor accountants. Daar heb ik echt veel aan gehad in mijn werk. BIV-IB vond ik ook erg leuk vanwege de theorieën, psychologie, managementstijlen en culturen.

Wat was het verschil tussen werken bij een Big 4 kantoor en bij de Belastingdienst?
Juist nu ik niet meer in de audit werk, zie ik hoeveel ik heb geleerd. Je ziet allerlei bedrijven, dat is echt goud waard. In elk bedrijf waar ik kwam voor een controle zag ik weer nieuwe dingen en leerde ik nieuwe aanpakken. Er staat wel veel druk op. Als junior heb je nog niet veel gevoel bij het budget maar het speelt wel een rol. Dat was echt een groot contrast met de Belastingdienst, waar ik meer tijd mocht nemen voor mijn projecten. Dat komt de vaktechniek echt ten goede, weten waarom je iets doet.

En nu ben je ondernemer, hoe ging dat in z’n werk?
Na vier jaar bij de Belastingdienst zocht ik een nieuwe uitdaging en ben ik een eigen bedrijf begonnen, FlexInHouse, een online platform dat freelancers in finance samenbrengt met opdrachtgevers middels een agendasysteem. Het idee voor FlexInHouse kwam erg spontaan. Ik realiseerde me dat er handjes nodig zijn in de accountancy. De avond dat ik het online concept bedacht heb ik niet geslapen. Ik ging meteen uitzoeken: bestaat dat niet al? Dat was gelukkig niet het geval en toen ben ik er vol voor gegaan.

Eerst ben ik zelf gaan flexen, naast mijn eigen job, om te kijken wat een freelancer meemaakt. Ook ben ik evenementen gaan bezoeken zoals de Accountantsdag en VCV alumni events. Daarna heb ik me volledig op mijn eigen bedrijf gestort. Bij het opstarten van een eigen onderneming komt veel kijken, maar door mijn werkervaring en opleiding in de accountancy ging dit heel soepel. Je basiskennis is zo goed, en doordat je bij zo veel ondernemingen de processen hebt doorgelicht is het opzetten een stuk gemakkelijker.

Was het moeilijk om voor jezelf te beginnen?
Het opzetten van iets nieuws geeft enorm veel energie. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het was wel spannend, je geeft je zekerheid op. Maar als het niet hoeft ga ik niet meer in loondienst. Ondernemerschap is zo kicken. Het is goed om mensen te hebben die je daarbij steunen, met wie je kunt praten en sparren.

Ik heb enorm geluk gehad met de mensen om mij heen, in het bijzonder met Joost die ons online platform ontwikkelt. Het kan eigenlijk niet misgaan want we werken hard. Met voedselvergiftiging toch werken, dat doe je niet als je in loondienst bent. Wist je dat zelfstandigen 3x zo weinig ziek zijn als werknemers? Het enige nadeel aan een eigen bedrijf is dat het lastig wordt om prestaties te vieren, het werk is nooit af en kan altijd beter!

Wat doe jij over 5 à 10 jaar?
Als ik aan de toekomst denk, dan zie ik mezelf aan de leiding staan van een groot platform. Dat mensen aan mijn bedrijf denken als ze accountants en controllers nodig hebben. Ik wil flexibiliteit brengen in de wereld van werk, met heel goede mensen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *