Mathijs Remijn

Zelfontwikkeling

Interview

In de natuurlijke adviesfunctie kun je nog steeds veel oplossen.

Mathijs Remijn behaalde 1 maart zijn diploma van de Bachelor of Science in Accountancy op Nyenrode. Naast zijn studie en werk is hij ook actief in de lokale politiek. Tijdens de diploma-uitreiking citeerde hij deze bekende quote: ‘I’m an auditor. I solve problems you didn’t know you have, in ways you don’t understand.’ Dat is een grap natuurlijk, maar er zit ook een kern van waarheid in volgens Mathijs.

Natuurlijke adviesfunctie
Hij licht die quote toe: “Je leest vaak dat accountants schijnzekerheid creëren. In de MKB-praktijk, waar ik werkzaam ben, is het echter vaak echt zo dat een klant kennis mist en dat ik hem kan helpen problemen op te lossen, waardoor bijvoorbeeld een fiscaal risico wordt vermeden. Toen ik begon met werken in de accountancy viel het me tegen in hoeverre ik er voor de klant kon zijn. Later leer je over de onafhankelijkheid van de accountant, dan wordt het logischer dat er grenzen zijn. In de natuurlijke adviesfunctie kun je nog steeds veel oplossen.”

Vastleggen
Tijdens de diploma-uitreiking vertelde Mathijs ook hoe hij het beroep heeft zien veranderen: “Vooral dat je veel meer moet vastleggen. Het is wel goed dat er meer eisen zijn gekomen, er zijn reële problemen en schandalen geweest. Maar ik denk wel eens dat we zijn doorgeslagen. Ik werk bij Lansigt Accountants en Belastingadviseurs. Dat is een klein kantoor met een vergunning voor wettelijke controles, dus ik moet net zoveel vastleggen als bij een groot kantoor. Je hebt daardoor minder tijd om er voor je klant te zijn. Maar toch sta ik nu, vergeleken met het grote kantoor waar ik ook heb gewerkt, veel dichterbij de klant.”

Van groot naar klein
De reden voor Mathijs om bij een klein kantoor te gaan werken was vooral de studie-werk-privé balans: “Ik ben ook vicevoorzitter van het lokale CDA. Daardoor kwam ik in de knoop met mijn tijd. Ik moest in mijn werk zo flexibel zijn dat ik privé helemaal niet meer flexibel kon zijn. Dat is nu flink veranderd. Bij het kleine kantoor kreeg ik ook meer verantwoordelijkheid in het contact met de klant, ik heb me er op dat gebied sneller kunnen ontwikkelen.”

Politiek en accountancy
Mathijs zit in de politiek omdat hij vindt dat we op een respectvolle manier met elkaar om moeten gaan, er voor elkaar moeten zijn. Dat vindt hij terug bij het CDA. Gevraagd naar overeenkomsten tussen accountancy en politiek zegt hij: “In het accountantsvak moet je ook af en toe wel politiek bedrijven, omdat het per klant verschilt hoe de omgang is. En als accountant zijn waarden en normen belangrijk en in de politiek ook. Hoewel dat niet voor alle politici lijkt te gelden.” Hij ziet vooral overeenkomsten in het samenwerken in een team: “Samen dingen oplossen, ieder vanuit zijn eigen kracht. Zoals je in de accountancy degene die het beste is in IT de IT-klussen laat doen, zo zet je in de politiek iemand op financiën die daar verstand van heeft.”

Blijf kritisch nadenken
Hoe ziet hij zijn toekomst? “Ik wil mijn RA-titel halen en daarna graag bij mijn huidige kantoor doorgroeien. Mijn interesse ligt in de IT-audit, daar wil ik me verder in ontwikkelen. Door IT verandert er veel bij onze klanten. De interne beheersing was er voorheen op papier. Dat is allemaal weg, maar in de IT is het nog niet goed ingeregeld. Daar kan ik klanten in adviseren. Wat natuurlijk niet betekent dat ik hun hele IT-huishouding ga inregelen.” En hoe gaat het met de studie? “Ik ben geen ideale student, ik ben de bachelorfase doorgekomen met cijfers die geregeld rond de 5,5 lagen. Dat heeft ook te maken met alle dingen die ik ernaast doe. Ik merk wel dat de Master echt een hoger niveau heeft. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *