Fabienne van der Moolen
Opinie
Hoe overleef ik 7,5 jaar studie?
Het is een mooie zomer en je begint aan het laatste jaar van de middelbare school. Nu wordt het belangrijk welke studie je gaat kiezen. Na lang nadenken kom je tot de conclusie dat je toch echt goed bent met cijfertjes en dat accountancy wel wat voor je is en dan specifiek de deeltijd studie. Vanaf het begin gelijk werken en daarnaast ook nog leren. Halverwege het laatste jaar van de middelbare school is het al belangrijk om te gaan solliciteren, zodat je 1 september goed kan beginnen bij studie en werk. Maar dan begint het lange traject, de 7,5 jaar studie. Hoe ga je die ooit overleven?
Inmiddels ben ik na 8,5 jaar klaar met de theoretische opleiding. In het begin lijkt het alsof er geen einde aan komt, maar als je eenmaal klaar bent, valt het allemaal wel mee.
Bachelor (4,5 jaar)
De standaard tijd die voor de bachelor staat is 4,5 jaar. Zelf heb ik er 4 jaar en 8 maanden over gedaan. Dit kwam omdat ik nog een tentamen moest halen om aan de master te kunnen beginnen.
Het is belangrijk om van te voren te weten dat de eerste weken tot maanden wel zwaar worden. Je begint met een nieuwe studie, maar ook gelijk met een nieuwe baan. In het begin was ik zo moe dat ik in de avond nergens kracht meer voor had. Gelukkig ging dit ook al wel redelijk snel weer weg en ging ik in de avond weer sporten. Dit hielp mij heel erg om studie en werk te combineren. Ik ging echt weer wat voor mezelf doen en hier kreeg ik energie van.
Met vrienden was het ook even puzzelen wanneer we elkaar konden zien. Ik was in het weekend vrij en zij werkten vaak bij hun bijbaantje. Door bepaalde data gewoon vast te zetten, konden we elkaar toch zien.
Bij de bachelor krijg je veel verschillende soorten vakken. Niet alles heeft met cijfers te maken en ook bij niet alles kon ik perse de relevantie zien voor accountancy. De vakken zijn nog redelijk algemeen aan het begin en pas tegen het einde van de bachelor kon ik het iets meer relateren aan mijn werk.
Een belangrijk punt om te weten is dat de voorbereidingstijd voor tentamens en vakken soms best veel is. Op de middelbare school leerde ik proefwerken vaak een of twee dagen van te voren. Dit kan bij de meeste tentamens in de bachelor niet. Toch stelde ik het vaak uit en hierdoor heb ik veel herkansingen gehad. Ik heb er toen voor gekozen om me eerst te focussen op de herkansingen en daarna de reguliere tentamens weer te maken.
Na 4,5 jaar bachelor zijn dit mijn tips:
- Stel prioriteiten op studie en werk, maar ook privé. Studie en werk zijn belangrijk, maar soms gaan privé dingen voor.
- Een onvoldoende halen is niet erg, je kan het altijd herkansen. Als zelf leren echt niet lukt, zijn er ook nog repetitiecursussen
- Vraag hulp bij collega’s. Veel collega’s hebben dezelfde route gevolgd en hebben misschien nog goede tips (of samenvattingen die je kunnen helpen 😉 )
Master (2 jaar)
Nadat ik mijn bachelor had afgerond, had ik het idee dat ik al bijna klaar was. Het grootste gedeelte van je studie heb je al gehad.
Zelf heb ik mijn master in 1,5 jaar tijd gedaan door een vak te volgen in de zomer. Ik zou dit niet perse aanraden, maar bij mij was COVID en was toch alles dicht. Doordat ik dat vak in de zomer had gevolgd, kon ik wel mijn scriptie in het najaar schrijven. Dit wilde ik zelf graag, want dan is het minder druk op werk.
De vakken in de master sluiten een stuk meer aan bij het werk wat je dagelijks doet. Hierdoor kan je kennis gebruiken vanuit je werk.
Voor de master zijn dezelfde tips van toepassing als voor de bachelor, maar hier nog een paar extra:
- De vakken in de master zijn wat flexibeler, volg ze in de volgorde die jij jou uitkomt. Let er wel op dat sommige vakken wel achter elkaar gevolgd moeten worden aansluitend op de scriptie
- Kies voor busy season proof als je in busy season geen studie wilt
- Plan ruim de tijd in voor je scriptie, vooral het zoeken van bronnen kost veel tijd
Post-master (1 jaar)
Eenmaal aangekomen bij de post-master, is het theoretische deel van de opleiding echt bijna afgerond. In de post-master volg je nog enkele vakken die belangrijk zijn voor de praktijkstage, maar je schrijft geen scriptie meer.
Zelf heb ik over de post-master wat langer gedaan, ongeveer 1,5 jaar a 2 jaar, omdat ik geen studie in het voorjaar wilde. Zo kon ik vijf dagen per week werken in busy season.
Bij de post-master kwam ik er ook achter waarom we dingen die we in ons werk doen op een bepaalde manier doen. De vakken sluiten echt goed aan bij het werk.
Qua tips is het niet heel anders dan bij de master, maar er zijn nog wel wat extra aandachtspunten:
- De tentamens in de post-master zijn vaak wat grotere tentamens, neem dus echt van te voren tijd om te beginnen met leren
- Bij de vakken is vaak geen aanwezigheidsplicht, maar door aanwezig te zijn leer je wel het meest. Een vak (FAU) bestaat uit twee tentamens, door het aanwezig zijn in de lessen is dit een van mijn weinige tentamens die ik wel in een keer heb gehaald.
Praktijkstage (3 jaar)
Naast het theoretische deel bestaat er ook nog de praktijkstage. Op dit moment ben ik hier mee bezig, dus alle tips heb ik nog niet. Wel kan ik het volgende meegeven:
- Vraag verkorting aan als je hier recht op hebt. Bij vijf jaar werkervaring kan je één jaar verkorting aanvragen, bij acht jaar kan je twee jaar aanvragen.
- De praktijkstage is volledig vernieuwd, dus voorbeelden van anderen zijn lastiger te gebruiken
- Stel niet alles uit tot het laatste moment. Het is niet veel werk, maar wel meer dan je denkt. Daarnaast moet je ook alles bespreken met je praktijkbegeleider en die moet op het laatste moment ook maar net tijd hebben.
Zoals ik in het begin als zei, lijkt het van te voren een heel lang traject. Dit is het ook echt wel, maar achteraf vond ik de tijd echt snel gaan. Onthoud vooral dat je niet de enige bent die dit traject volgt en vraag advies bij collega’s of vrienden van studie als het even lastig wordt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!