Seren Güven

Zelfontwikkeling

Artikel

Hoe overleef ik … mijn eerste baan in de accountancy

September is de maand dat veel studenten met hun veelbelovende baan in de accountancy starten. Welkom in de accountancy! Deze baan gaat vaak gepaard met een opleiding tot geregistreerd accountant. Vanuit voltijd in de schoolbanken naar een (minstens) 32-urige werkweek en minimale vereiste studiebelasting van 20 uur is een enorme verandering in je leven. Maar, net als duizenden andere starters, heb ik destijds ook mijn eerste dagen overleefd. Dat is voor mij nu alweer drie jaar geleden. Zelfs jouw managers en partners hebben deze dagen moeten doorkomen en doorbijten. Ik geef je graag een paar handvaten mee om ook je eerste maanden te overleven.

Mijn eerste werkdag

Je overhemd is gladgestreken, je tas is goedgevuld met een laptop en portie fruit en je gepoetste schoenen stappen in je flitsende (lease)auto. De eerste maand zal in het teken staan van al je nieuwe collega’s en de organisatie leren kennen. Alle namen onthouden is uiteraard een topsport en niet per definitie een vereiste, maar het is wel belangrijk om de naam van je mentor en eventueel de seniors met wie je direct samenwerkt te herinneren. Daarnaast zal je ook snel genoeg aan start gaan met het werk, als starter is het niet erg om fouten te maken. Van jou als beginner wordt verwacht dat je nog niet alle kennis hebt en vragen stellen is belangrijk om deze kennis op te bouwen. In het begin zal je het gevoel hebben dat alles ontzettend lastig is en misschien zelfs onbereikbaar, maar dat hoort bij het leerproces. Je bent aangewezen voor deze baan, omdat je baas jou de ruimte geeft om hierin te groeien. Neem deze tijd om al je vragen te stellen en ook daadwerkelijk te groeien in je werk.

Mijn eerste college

Dit kopje zou je wellicht willen overslaan, want wat zou je nou kunnen opsteken over ‘Mijn eerste college’ als je zojuist vanuit de voltijd schoolbanken bent gearriveerd? Colleges naast je baan in de accountancy zijn toch een beetje anders. Vaak volg je alleen op vrijdag de hele dag colleges en dat is best een verschil met een paar over een hele week. Gezien je bij de deeltijdopleiding tot accountant beperkte contacturen hebt, wordt een minimum aantal uren aan zelfstudie verwacht. Om het uiterste uit de colleges te halen, is het ontzettend belangrijk om je colleges voor te bereiden. Ik hoor je al denken: ‘Ik werk doordeweeks al acht uur per dag, moet ik nu ook mijn weekend inleveren?’. Ik beloof je, als je je avonduren doordeweeks of een dag in het weekend volledig investeert in je studie, zal je aan het einde van de collegereeks tijdens het studeren voor je tentamen de vruchten hiervan plukken.

Mijn eerste weekend

We hebben het gehad over studeren tijdens het weekend of avonduren. Er is een andere belangrijk aspect dat ik graag wil highlighten, namelijk je privéleven. Om helder en scherp te blijven tijdens je werk en studie, is het belangrijk om je hersenen afwisseling te geven. Maak tijd voor je vrienden, familie, huisdieren, sportverenigingen en andere hobby’s en plan deze ook daadwerkelijk in. Naast je werk- en studieverplichtingen gaat het je enorm helpen om ook de leuke dingen te plannen in je agenda. Iedereen heeft de ambitie om het beste uit zijn werk en studie te halen, maar het is ontzettend belangrijk om je gezondheid en je familie voorop te stellen. Zorg voor jezelf met een evenwichtige werk-privébalans. 

Mijn eerste tentamen

Uiteraard heb je weleens een college net niet kunnen voorbereiden, dat komt waarschijnlijk omdat je dit artikel nog niet had gelezen ;). Als je de meeste colleges wel hebt kunnen voorbereiden, zal je sneller door de stof komen. Het is vanzelfsprekend dat het verschilt per vak wat de beste manier is van studeren, maar vaak hebben je collega’s dezelfde vakken gehad en nog een samenvatting liggen. Vaak zijn ook oude tentamens beschikbaar; probeer je te concentreren op de tentamenopbouw en de belangrijke aspecten. Bijna alle kantoren stimuleren ook om één dag voor je tentamen verlof op te nemen om te leren. Maak gebruik van deze dag, maar stel niet alles uit tot op de laatste dag voor je tentamen.

Mijn eerste klant

Op deze dag zal je je schoenen nog een keer extra poetsen. Als auditor ben je vaker bij de klant dan op kantoor en dat maakt ons werk ook extra leuk, vind ik. Zodra je kennis maakt met de klant, mag je ook aangeven dat je nieuw bent in het team. Je zal nooit alleen naar een klant gestuurd worden en kan altijd je vragen stellen aan je senior. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat je aan het doen bent en waarom je sommige vragen aan de klant mag stellen. Het is belangrijk om dat goed uit te kunnen leggen, want de klant is vaak ook nieuwsgierig naar ons werk. Je staat er nooit alleen voor, als je vastloopt stel altijd je vragen aan je senior.

Mijn eerste beoordeling

Het is ongetwijfeld van belang dat je altijd je beste beentje voor zet. Denk hierbij aan op tijd komen op kantoor, bij de klant en op afspraken, aantekeningen maken als je uitleg krijgt, je gezicht laten zien op borrels en je best doen voor je studie. Het wordt niet verwacht dat al je werk foutloos is, want fouten maken is een onderdeel van het proces. Je beoordelingsgesprek zal een tweezijdig gesprek zijn en gaan over je ontwikkeling en huidige ervaringen bij het kantoor. Als er punten zijn die je graag ter sprake wilt brengen, bijvoorbeeld het type klanten waarvoor je graag zou willen werken of een cursus/opleiding die je graag zou willen volgen, is dit het moment. Je bent jong en nieuw in de organisatie en je baas zal je wellicht vragen naar punten die jou opvallen en beter kunnen op kantoor. Neem voor de voorbereiding van je gesprek even een moment om hierover na te denken.

Mijn eerste VAS-activiteit

De Vereniging van Accountancy Studenten (VAS) is de studievereniging van Nyenrode en brengt (nieuwe) accountancystudenten bij elkaar. Je bent van harte welkom bij de VAS citytrips, borrels, studieavonden en het zeilweekend. De geplande activiteiten worden gepubliceerd op Facebook, zie hier en op Instagram, zie hier.

Al met al wens ik alle nieuwe starters veel succes en plezier met jullie uitdaging! Dit is een traject dat veel van jullie vraagt, maar het zal je vormen tot de professional die de financiële wereld nodig heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *