Mariëlle Pronk

Vaktechniek

Artikel

Hoe overleef ik mijn mondeling tentamen?

De mondelinge tentamens in de master zijn weer bezig, daarom hebben wij de beste tips op een rijtje gezet om je zo optimaal mogelijk te kunnen voorbereiden op een mondeling tentamen.

Voorbereiding

Het klinkt achterhaald maar net als bij je schriftelijke tentamens staat of valt het mondeling tentamen met jouw voorbereiding. De beste voorbereiding bestaat uit verschillende elementen:

 1. Gebruik de colleges om zoveel mogelijk te oefenen. Tijdens de colleges geeft de docent niet enkel inhoudelijke informatie, hij of zij geeft ook de mogelijkheid om te oefenen. Gebruik deze gelegenheid dan ook. In de colleges kan de docent je nuttige tips geven waar je op kan letten tijdens je mondeling en kom je er achter welke onderwerpen jij moeilijker vindt.
 2. Tijdens de colleges benadrukken de docenten vaak de belangrijkste onderwerpen in het vak. Besteed in je voorbereiding aan deze onderwerpen extra aandacht.
 3. Bij de meeste mondelinge tentamens mag je zelf aangeven met welk onderwerp je wilt beginnen. Bereid dit onderwerp goed voor en zorg ervoor dat je van dit onderwerp alle zijstappen hebt voorbereid. Dit kun je doen door van te voren een mindmap te maken van de verschillende onderwerpen, waardoor je sneller de verbanden ziet.
 4. Probeer in je voorbereiding hardop te oefenen. Met hardop oefenen kom je erachter welke onderwerpen iets meer aandacht nodig hebben, je gaat immers ‘’hakkelen’’ in je spraak als je iets niet weet.
 5. Ieder vakgebied heeft een vaste structuur waarin de verschillende onderwerpen worden behandeld. Zorg ervoor dat jij van de onderwerpen van je mondeling deze structuur kent. Door deze structuur te kennen kun jij die aanhouden bij het beantwoorden van de vragen tijdens je mondeling.

Tijdens het tentamen

Daar ben je dan. Na je goede voorbereiding zit jij te wachten in de gang om opgehaald te worden voor je tentamen. Wij  geven je de beste tips om tijdens het tentamen zo optimaal mogelijk te presteren:

 1. Zorg ervoor dat je naar een mondeling tentamen toe gaat zoals jij gekleed gaat naar de klant. Dan word je al snel serieuzer genomen door de docenten die het tentamen bij je afnemen.
 2. Tijdens het tentamen is pen en papier aanwezig. Pak deze stapel papier en schrijf mee terwijl de docenten praten, tijdens een interview met de klant maak je immers ook aantekeningen (ga niet priegelen op één vel, houd per onderwerp/casus overzicht). Dit geeft je de gelegenheid om na te denken over wat de docenten zeggen en alle elementen uit hun voorbeeld vervolgens te raken.
 3. Door mee te schrijven tijdens het tentamen kun je ook het overzicht behouden. Je weet dan namelijk al welke onderwerpen je hebt behandeld en of je iets vergeten bent wat toch een onderdeel van de vraag was.
 4. Er zijn altijd vragen waar je niet direct antwoord op kan geven, het is niet erg om dit toe te geven bij de docenten. Ze kunnen jou dan helpen om op een andere manier tot het antwoord te komen of ze komen later op deze vraag terug.
 5. Bij een bezoek aan een klant kom je voorbereid aan, doe dit ook voor een tentamen. Niets is voor jou en de examinatoren zo frustrerend als het krijgen of geven van een onvoldoende. Gokken doe je in het casino. Je kunt die examinator nog een keer tegenkomen. Niet voorbereid? Meld je tijdig af.

Na het tentamen

 1. Geslaagd? Ook dan kun je nog tips krijgen voor een volgend (ander) mondeling. Neem deze ‘’cadeautjes’’ in ontvangst naast de felicitaties.
 2. Gezakt? Verbijt even de teleurstelling en luister naar de tips en adviezen voor een volgend tentamen. Ze zijn gemeend en richtinggevend.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met drs. J. van Luttikhuizen RE RA, docent op Nyenrode, Praktijkstage-beoordelaar bij de SRA en werkzaam als compliance officer bij Verstegen accountants en adviseurs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *