Fabienne van der Moolen

Cultuur

Hoe overleef ik mijn herkansing?

Hoe overleef ik mijn herkansing

Bijna iedereen maakt het wel eens mee. Je hebt goed geleerd (of niet), maakt het tentamen en krijgt te horen dat het cijfer een onvoldoende is. Dit is natuurlijk nooit leuk. Je kan nog in beroep gaan tegen je cijfer, maar vaak zit er niks anders op dan het tentamen te herkansen. Hoe pak je dit aan en hoe zorg je ervoor dat je het tentamen de volgende keer wel haalt? In dit artikel geven we hier wat tips voor.

Bekijk je uitwerkingen

De eerste stap is je gemaakte tentamen door te lezen en kijken waar het fout ging. De antwoorden van de tentamens staan online. Deze antwoorden kan je vergelijken met je eigen antwoorden. Zat je in de buurt of had je hele andere antwoorden? Hieruit kan je opmaken welke onderwerpen je wel al snapt en welke je nog meer moet leren. Door dit in kaart te brengen, kan je de stof die je nog moet leren iets minder maken.

Volg de repetitiecursus

Op Nyenrode worden voor alle vakken repetitiecursussen aangeboden. Hiervoor kan je je inschrijven als je bij het tentamen aanwezig bent geweest. Wil je hulp bij het leren van het tentamen, dan is het handig om je voor deze cursussen aan te melden. Hierin ga je in drie avonden, verdeeld over drie weken, nog een keer door alle stof heen. De belangrijkste dingen worden verteld, zo weet jij ook wat belangrijk is voor het tentamen.

Heb je echt moeite met het tentamen, dan kan je ook nog individuele begeleiding volgen bij Nyenrode. Een van de docenten van het vak geeft jou dan individuele begeleiding en leert je de belangrijkste dingen van het vak.

Maak een planning

Bij mij ging het vaak fout bij de planning. Ik maakte er eentje en hield me er uiteindelijk niet aan. Hiervan heb ik wel geleerd. Een planning moet niet te uitdagend zijn. Ik plande voor de herkansing ik kleine stukjes, zodat ik niet hele dagen hoefde te leren. Voor de planning keek ik ook naar de repetitiecursus. De hoofdstukken die we in het college bespraken, leerde ik ervoor. Daarna ging ik door daar de volgende hoofdstukken. Zorg ervoor dat je planning realistisch is en dat je je eraan kunt houden.

Oefenen

Op de canvas pagina staan oefenen tentamens. Deze tentamens zijn goed om mee te oefenen. Ze lijken op de tentamens die nog komen. Heel soms zitten er zelfs soort gelijke vragen in. Tijdens het echte tentamen herken je de vraag dan al. Dit geeft een voordeel als je de vraag nog een beetje weet.

Daarnaast kan je ook met collega’s, vrienden of ouders oefenen. Zij kunnen je overhoren. Zeker bij mondelinge tentamens is het aan te raden om met collega’s/klasgenoten te oefenen. Zij weten vaak al hoe dit gaat en waar je op moet letten. Mij heeft dit heel erg geholpen bij mondelinge tentamens.

Stel prioriteiten

De herkansingen lopen door het reguliere studie schema heen. Soms kan het dus voorkomen dat een herkansing vlakbij een regulier tentamen is. Je kan er dan voor kiezen om een van de tentamens niet te maken. Let wel op dat je dan niet de repetitiecursus kan volgen. Hiermee zorg je er alleen wel voor dat je een van de tentamens een andere keer moet herkansen en verschuif je dus het probleem. Soms kan het echter wel helpen om je niet op alle tentamens te focussen. Het is zonde als je voor alle tentamens een beetje leert en ze allemaal niet haalt. Dan kan je beter voor de helft goed leren en die wel halen.

Natuurlijk kan je er ook altijd voor kiezen om een tijdje geen vakken te volgen en alleen op je herkansingen te focussen. Dit kan je zelf doen, maar je kan dit ook overleggen met een van de studiecoaches op Nyenrode. Zij zijn er om jou te helpen.

Blijf leuke dingen doen

Zelf word ik niet gelukkig van dagen achter elkaar leren voor een tentamen. Werkt dit voor jou, dan moet je dat vooral doen! Voor mij werkte het niet. Ik vond het beter om af te wisselen tussen leuke dingen doen en leren. Daarom vond ik het ook niet erg om een 6 te halen voor mijn tentamen. Het is niet het beste advies, maar zo bleef het voor mij wel leuk. Uiteindelijk maakt het niet veel mensen uit of je een 6 of een 9 haalt voor je tentamen. Word jij blij van een 6, doe dit dan vooral!

Geef niet op

Als laatste is het belangrijk dat je niet opgeeft. Herkansingen horen erbij en soms moet je een tentamen vaker herkansen. In de afgelopen jaren heb ik bijna alle tentamens wel een keer moeten herkansen, op beginselen accountancy en belastingrecht na. Uiteindelijk is het toch goed gekomen. Inmiddels heb ik mijn master afgerond, er is dus nog hoop ook al heb je veel herkansingen. Bovenstaande tips heb ik bijna allemaal zelf toegepast en hebben echt geholpen. Blijf vertrouwen hebben in jezelf en accepteer het ook als je een stukje achterloopt. Het is niet erg om langer over je studie te doen als dit nodig is en doe vooral waar jij je goed bij voelt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *