Candide Verbruggen

Maatschappij

Artikel

Hoe overleef ik de quarantaine tijd?

Er zit niets anders op. We werken voorlopig nog wel even thuis: spreken vrienden via Houseparty, plannen een Skype meeting in met klanten, borrelen via Zoom en volgen college via Teams. Maar hoeveel technische oplossingen er ook zijn, na een tijdje wordt het toch wel saai en heb je het gevoel dat je zelfs Netflix hebt uitgespeeld. Dus daarom…

7 tips om de quarantaine door te komen

  1. Zorg voor routine

Het is misschien wel de meest gegeven tip in krantartikelen en nieuwsbrieven, maar het is echt waar: zorg voor een duidelijke structuur en routine op een dag. Dit begint bij het aantrekken van normale kleding. Werken in je pyjama lijkt misschien knus maar je komt daardoor niet in de werkmodus. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid dat je webcam wél aanstaat in die vergadering…

Probeer daarnaast de routine aan te houden die je had voor de coronatijd (voor zover mogelijk natuurlijk). Als je bijvoorbeeld normaal gesproken elke vrijdagavond borrelt met vrienden, probeer dit dan te blijven doen maar maak er een videogesprek van. Sportte je elke dinsdagavond? Houd dit vast! Dit brengt mij meteen tot de volgende tip.

  1. Blijf in beweging

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: blijf in beweging! Tuurlijk rol je twee keer met je ogen als je hoort “zitten is het nieuwe roken”. Maar het is een cliché omdat er een kern van waarheid in zit. Probeer dus te blijven bewegen om je brein actief te houden. Op youtube zijn tal van video’s waarin oefeningen worden uitgelegd of waarin je kan meedoen met groepslessen.

Ik bied alvast alle onderburen van Accountancy studenten in Nederland mijn excuses aan.

  1. Daag jezelf uit!

Het gevaar van elke dag op dezelfde plek, dezelfde laptop, dezelfde werkzaamheden uitvoeren is natuurlijk dat je niets nieuws leert. Maar voor het opdoen van nieuwe vaardigheden hoef je helemaal niet je huis uit. Bedenk iets wat je thuis kunt doen en wat totaal uit je comfort zone is. Neem bijvoorbeeld een podcast op, zing een lied of schrijf een opinie op The Accountables. Een andere simpele truc: bedenk iets nieuws wat je wil leren en typ dat in op google met ‘webinar’ er achter. Het zal je verbazen hoeveel online cursussen er zijn die je vanaf de bank kan volgen! Altijd al sommelier willen worden? Een ehbo cursus volgen? Of een webinar speed reading volgen om eindelijk eens die boekenkast te verslinden? De mogelijkheden op het web zijn eindeloos.

  1. Help anderen

Op veel kantoren lopen op dit moment initiatieven om de samenleving te helpen de corona tijd door te nemen. Ook kun je bij veel kantoren zelf ideeën aandragen. Door anderen te helpen doe je iets positiefs voor de samenleving en krijg je een voldaan gevoel.

Heeft jouw kantoor geen initiatieven lopen waar je aan kan bijdragen? Geef je op als vrijwilliger bij een hulporganisatie (bijvoorbeeld: Het Rode Kruis) of doe een briefje in de bus bij je buren. Houd je het liever wat dichter bij jezelf? Schrijf een brief aan je oma! Ook kleine gebaren kunnen helpen.

  1. Zoek een hobby

Over welke dingen zeg jij altijd: dat zou ik echt graag willen doen maar heb ik geen tijd voor? Now’s the time! Wellicht show jij na corona je nieuwe skills aan je vrienden. En verschijn je op een borrel als volleerd jongleur, dans je de salsa of weet je ineens alles over beleggen.

  1. Keep your friends close

Wat een troost kan zijn in deze periode, is dat je er niet alleen voor staat. Besef je dat wanneer jij een somber gevoel hebt of je eenzaam voelt, de kans heel groot is dat anderen dit ook zo ervaren. Houd dus contact met je vrienden en deel met hen hoe jij deze tijd beleeft. In deze tijd is het extra belangrijk om een oogje te houden op mensen die eenzaam dreigen te worden.

  1. Spik & Span

Dat klinkt natuurlijk onwijs gezellig maar het betekent gewoon: houd je huis schoon. Als je veel thuis bent, erger je je sneller aan rommel van jezelf of van je huisgenoot. Daarnaast hoef ik je niet uit te leggen dat hygiëne in deze tijd erg belangrijk is. Dus hop hop, handjes uit de mouwen en poetsen maar!

In een workshop speed reading heb ik geleerd dat je maximaal 7 nieuwe dingen kan onthouden bij het lezen van één stuk tekst. Ik houd het dus even hierbij. Heb je goede aanvullingen op deze column? Dan lees ik jouw reactie graag op de Linkedin pagina van The Accountables!

Okee, misschien toch nog een laatste tip:

  1. Neem de regels serieus

Nee, The Accountables is niet gesponsord door het RIVM. Maar toch vind ik het belangrijk om dit te vermelden. Het lijkt soms onmogelijk om dagen thuis te zitten en niet af te spreken met vrienden. Maar houd je hier echt aan. De regels zijn er niet voor niets.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *