Rick Voogd

Zelfontwikkeling

Het nut van een brede praktijkervaring

Op mijn 18e, in het laatste jaar van VWO6, heb ik net als velen anderen een aantal belangrijke levensvragen moeten beantwoorden. “Wat wil je later worden?” en “welke studie moet je daarvoor volgen?” Na lang oriënteren en het bezoeken van diverse open dagen is de keuze uiteindelijk gevallen op Nyenrode, want ik wilde accountant worden. Met slechts een beperkt begrip van wat een accountant precies doet heb ik na een geslaagde open dag en matchingsdag toch de knoop doorgehakt. Want zoals ik al zei, ik wilde accountant worden. Registeraccountant (RA) welteverstaan.

Vanwege de studieroute richting RA is het vanzelfsprekend om grotendeels, al dan niet volledig, controleopdrachten uit te voeren. De studie is hier namelijk ook op ingericht. Zelf ben ik echter mijn carrière begonnen bij een relatief klein accountantskantoor, waardoor ik werd ingepland voor zowel controle- als samenstel opdrachten. De variatie vond ik fijn. In de praktijk kon ik namelijk goed ontdekken wat de verschillen zijn tussen beide opdrachten, welke aspecten mij hierbij bevielen en welke juist niet. Zo kwam ik erachter dat ik het in de controle leuk vind om kritisch andermans werk te beoordelen, maar dat ik het bij het samenstellen juist leuk vind om zelf iets te kunnen creëren wat er nog niet is, zoals balansspecificaties en natuurlijk de jaarrekening zelf.

Ook ken ik medestudenten die zich volledig met controle opdrachten bezighouden. Daar is niks mis mee, als je zeker weet dat audit je leven is. Ik heb zelf echter veel baat gehad bij het feit dat ik mij vanaf het begin af aan breed heb kunnen ontwikkelen. Net als in de Bachelor Accountancy aan Nyenrode, waarbij we niet alleen leren over de NV COS en de RJ, maar ook onderwerpen als Belastingrecht, Financiering en BIV de revue passeren. Deze diversiteit aan onderwerpen draagt bij aan een brede theoretische basis. Als deze diversiteit in het begin van je studie gebruikelijk is, waarom zou je dit dan ook niet in het begin van je carrière doen?

Zelf heb ik in de eerste jaren van mijn carrière een grote diversiteit aan werkzaamheden verricht, wat mij persoonlijk veel heeft opgeleverd. De samenstelervaring waar ik het eerder over had heeft bijgedragen aan een brede praktijkkennis met betrekking tot externe verslaggeving. Hier heb ik bijvoorbeeld tijdens het mondeling EV veel profijt van gehad. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan met het indienen van aangiftes omzetbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Deze praktijkkennis komt weer goed van pas bij mijn huidige nevenfunctie als penningmeester bij de VAS (Vereniging van Accountancy Studenten). Los van het feit dat deze in het verleden opgedane praktijkervaringen handig zijn, hecht ik überhaupt veel waarde aan praktijkervaring. Ik moet namelijk eerst een aantal keer iets hebben gedaan voordat ik weet of ik iets leuk vind of niet. Gelukkig heb ik door de variatie aan werkzaamheden in de afgelopen jaren goed kunnen ontdekken waar mijn interesses liggen.

Nu je hebt kunnen lezen over mijn ervaring en ideeën over een brede ontwikkeling, wil ik jou als lezer nog even meenemen in enkele inzichten die mij de afgelopen jaren hebben geholpen om bepaalde keuzes in mijn carrière te maken:

 • Blijf ontdekken
  Er is meer in de wereld dan jaarrekeningcontroles uitvoeren. Focus je dus niet 100% op de controle, maar sta ook open om andere werkzaamheden uit te voeren. Wellicht ontdek je andere interesses waar je later iets mee kan doen. Denk naast de door mij genoemde werkzaamheden bijvoorbeeld ook aan de ontwikkelingen omtrent data analyse en ESG-reporting.
 • Wees nieuwsgierig en leergierig
  Alleen als je nieuwsgierig en leergierig bent kan je jezelf blijven ontwikkelen. Dat is niet alleen belangrijk om verder te komen in je werk, maar helpt je ook om te groeien op persoonlijk vlak.
 • Wees bewust tijdens je werk
  Welke werkzaamheden vind je het meest interessant en waar haal je de meeste energie uit? Als je je hier bewust van bent, kan je gericht kiezen voor werkzaamheden waar je het meeste plezier uit haalt. Dit is uiteraard weer positief voor je werkplezier.
 • Vertrouw op je gevoel
  Je gedachten en je gevoelens kunnen wel eens botsen. Als je voor een keuze staat waar je niet uit komt, durf dan op je gevoel te vertrouwen. Grote kans dat het dan uiteindelijk allemaal goed komt.

Tot slot hoop ik uiteraard dat je een succesvolle carrière in de accountancy voor de boeg hebt. Maar onthoud: jij, en alleen jij, bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Dus doe de juiste dingen en maak de juiste keuzes die jou verder zullen brengen in je carrière.

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.