Johan Baalbaki

Opinie

Groeien als professional in de financial services, is er maar één weg naar Rome?

Accounting, strategie of toch finance? Voor veel bedrijfskunde bachelorstudenten zijn dit toch vaak de meest populaire vakken. Maar dan komt de vraag in welk vakgebied je wilt beginnen? En vraag je jezelf af of er een juiste keuze is en of er een echte goede basis is om juist die impactvolle baan te vinden binnen het bedrijfsleven.  

Oké, ik weet het, dit is een vakblad voor accountancy studenten. Maar graag neem ik je mee in mijn gekozen pad, hoe mijn eerste stappen binnen de accountancy waren en waarom ik er voor gekozen heb om niet de RA studie te volgen, maar wel anderzijds de meerwaarde van de ervaring in de audit ervaar.  

Start in de accountancy 

In het najaar van 2020 begon ik aan mijn derde jaar van de bedrijfskunde bachelor op Nyenrode. In plaats van een spannende exchange in Rome zat ik thuis, door corona, na te denken over hoe ik toch iets extra’s kon doen tijdens mijn bachelor. Ik kwam ingesprek met een oud MSc student die aan de post-master Accountancy was begonnen en daarnaast werkzaam was bij EY. Mijn interesse in audit werd gewekt, en al snel zag ik de voordelen om naast mijn bachelor een meeloopstage te volgen in de audit. Dit wilde ik graag doen bij een grote organisatie zoals EY, en zo doende begon ik in februari bij EY. Dat half jaar vloog voorbij en tegen het einde van mijn stage vond ik het lastig te beoordelen of de audit het echt voor mij was. Ik vond de vele verschillende aspecten van een audit interessant, maar zag ook dat het echt een “vak apart” is waarin ik nog een lange weg te gaan had. Ook kwam ik in contact met een partner die vooral betrokken was bij capital markets transacties, en kon tijdens mijn master in accounting en financial management als werkstudent blijven binnen zijn team.  

Mijn zoektocht 

Tijdens mijn master opleiding vroeg ik me af wat mijn volgende stap moest worden. Aan de ene kant zag ik dat de vele facetten van een audit en de vaardigheden die je ontwikkelt een goede basis zijn voor een carrière in de financiële sector. Maar aan de andere kant vond ik de opleiding tot register accountant erg specifiek en veel. Een groot voordeel van mijn werkstudentschap was de mogelijkheid om binnen de verschillende service lines bij EY te kijken. Zo ontdenkte ik dat een combinatie tussen consulting en audit mij aansprak. Helaas is dat vrijwel onmogelijk door de strikte onafhankelijkheidsregels voor een accountant. Uiteindelijk moest ik een keuze gaan maken. 

Mijn keuze en boodschap 

Na mijn afstuderen heb ik besloten de audit te verlaten en ben ik gaan werken als Associate binnen de Transacties en Turnaround praktijk bij FTI Consulting, een Amerikaans management consultant die gespecialiseerd is in Corporate Finance en Restructering. De voornaamste reden achter mijn keuze was de duur van de opleiding en de hoeveelheid regelgeving waar een accountant mee te maken heeft. Ik zag dit als een te grote belemmering in mijn ontwikkeling. Maar ondanks dat ik een andere stap heb gemaakt, heb ik nog elke dag veel profijt van mijn jaren in de audit. De kritische blik en professionele sceptische houding die je als auditor dient te hebben, zorgen ervoor dat ik altijd ongeacht de context goed wil begrijpen hoe dat specifieke cijfer of resultaat tot stand komt.  

Regelmatig komt het lange traject om RA te worden ter sprake. Met name het feit dat het lastig is om als starter het werk als accountant te combineren met financieel gerelateerde advieswerkzaamheden zoals transactie services of restructuring door de strenge onafhankelijkheidsregels. Nu we vaak lezen over de grote tekorten in accountancysector wil ik graag een pleidooi houden om met name jonge starters de kans te geven om accountantswerk te combineren met advieswerk. En ook al begrijp ik dat het van essentieel belang is dat een accountant onafhankelijk is, vraag ik mij wel hardop af of we er niet in doorslaan om een beginnend accountant als risico te zien als deze ook op een adviesopdracht zit. Hij of zij heeft immers bij beide opdrachten geen daadwerkelijke beslisbevoegdheid en zal geen advieswerkzaamheden doen bij een controleklant.  

Naar mijn mening zullen starters in dit geval eerder keizen voor de opleiding tot register accountant en het dan ook als grote verrijking zien in plaats van een belemmering voor een latere carriere keuze. Tot slot zal de accountancy hierdoor veel meer nieuwe potentiele accountants aanspreken en werven en kunnen andere vakgebieden ook profiteren van de waardevolle vaardigheden die een accountant opdoet in zijn of haar eerste jaren en opleiding tot RA. Hoe zou Stephen Covey dit noemen? Synergie…. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *