Hasan Gürkan

Cultuur

Artikel

Een secondment is werkelijk uit je comfortzone treden

Wie: Hasan Gürkan

Functie: Senior manager – KPMG Nederland N.V.

Waar: Londen, Verenigd Koninkrijk (UK)

Na het afronden van mijn master aan de Rijksuniversiteit Groningen ben ik op 2 september 2013 gestart als trainee in de Financial Services controlepraktijk. Vanaf het begin wist ik het: ik wil mij specialiseren in de controle van banken en de verslaggeving van complexe financiële instrumenten.

Na een aantal jaren realiseerde ik mij dat een goede accountant meer is dan alleen de inhoud. Mijn directe collega’s kwamen meer en meer uit het buitenland en de afdeling internationaler. Engels werd de voertaal. Collega’s spraken over hele andere onderwerpen. Het vinden van een huis, maken van vrienden en het aanvragen van een bankrekening. Het idee om in het buitenland te werken en het leven als ‘expat’ te ervaren ontstond. Na gesprekken met collega’s die een secondment hebben gedaan was ik over. Het liefst niet heel ver van huis maar toch een internationale omgeving met een sterke financiële sector.

Zes jaar na mijn start bij KPMG begon mijn volgende avontuur in Londen. Werken in ‘the City’ was een droom die uitkwam. Een kosmopolitische stad! De Premier League en theaters, tsja.. eerlijkheid gebiedt mij te zeggen; dat was ook fijn :-).

Mijn leven als ‘expat’ begon. Eenmaal geland worden opgehaald met een taxi was mooi. De volgende dag op huizenjacht en een bankrekening aanvragen. Allemaal zaken die je doen beseffen dat je ‘opnieuw’ moet beginnen. Het voelde een beetje als Hakim Ziyech die een transfer maakt naar Chelsea.

Ik was onderdeel van een team die de controle uitvoerde bij de grootste bank van het Verenigd Koninkrijk. Dit team was divers. Mijn directe collega’s kwamen uit de VS, Australië, Pakistan, Zuid-Afrika, Nigeria, China en India. Ze hadden te maken met dezelfde uitdagingen. Kwamen naar Londen om te werken, deels uit andere Britse steden en deels uit andere landen. Mijn collega’s werden mijn vrienden. Het hielp dat we elkaar bijna elke dag zagen en ook na werk bleven zien. Na het werken en in het weekend gingen wij samen naar de pub, het theater of voetbal. Ook maakten wij samen een trip naar Polen. Helaas werd dit allemaal minder door Covid-19. Reizen, voetbal en de pub bezoeken was niet meer mogelijk maar thuis of in een park afspreken wel. Meest bijzondere ervaring was de trip naar Polen naar afronden van de controle. Britten weten wat feesten is!

Werken in Londen heeft mij ook veel gebracht als accountant. Ik heb mogen werken aan complexe derivaten voor de grootste bank in het Verenigd Koninkrijk. Deze bank heeft allerlei soorten derivaten en voor een groot aantal derivaten zijn ze ook Market Maker. Mijn doel was om ervaring op te doen bij de controle van complexe derivaten bij een bank die behoort tot de top van de Champions League. Dit doel heb ik bereikt en deze ervaring neem ik mee in mijn loopbaan.

Mijn secondment heeft mij – hoe gek het ook mag klinken – een veelzijdiger mens gemaakt. Je leert opnieuw vrienden maken en omgaan met mensen uit verschillende culturen. Het mooiste van mijn secondment is dat ik vrienden ben geworden en gebleven. Mijn oud-collega’s spreek ik wekelijks. Ondanks Covid-19 beperkingen zijn collega’s in Amsterdam geweest en ik in Londen. Nederland is divers en voor sommige is verhuizen van Groningen naar Amsterdam een ervaring. Ik kan een secondment alleen maar aanbevelen. Door zelf in het buitenland te wonen en werken zal je beleven hoe het is om uit je comfort zone te stappen. Als ik dan toch een tip mag geven, combineer uit je comfortzone treden met een secondment!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *