Erwin Haasnoot

Zelfontwikkeling

Opinie

Een niet te weigeren voorstel

Beste aankomend student. Sta jij voor de belangrijke keuze welke opleiding of beroep je moet kiezen, en blijf je maar twijfelen wat de beste keuze is? Graag wil ik je helpen bij deze belangrijke keuze, want ik heb een voorstel dat je eigenlijk niet kan weigeren.

Ik verwacht dat dit voorstel een verrassing voor je zal zijn. Want dit beroep bestaat toch niet meer over 20 jaar omdat robots en computers al het werk doen? Waarom zou je daar nu voor kiezen? En waarom zou ik voor een beroep kiezen waar de werkdruk zo hoog ligt? De hele dag maar achter de computer zitten en cijfers controleren, wat is daar nu leuk aan?

En toch kom ik, ondanks al deze vragen, met het volgende voorstel: Kies voor het accountantsberoep, want het is juist nú de beste keuze voor je persoonlijke ontwikkeling, je verdere carrière en voor het beroep als geheel. Waarom? Dat zal ik hieronder verder uitleggen.

Het beroep zal niet verdwijnen, het wordt uitdagender en dynamischer
Allereerst wil ik ingaan op het misverstand dat het beroep in de toekomst zal gaan verdwijnen. De huidige technologische ontwikkelingen, waaronder blockchain en Artificial Intelligence, zullen weldegelijk tot gevolg hebben dat het beroep de komende jaren gaat veranderen. Deze technologische ontwikkelingen zullen ervoor zorgen dat de accountant veel minder tijd kwijt is aan het routinematige werk. Dit is juist zeer positief voor het accountantsberoep, want hierdoor kan de accountant zich focussen op het uitvoeren van het leuke werk zoals het controleren van relevante informatie. Dit is informatie die specifiek gericht is op een organisatie, en is veelal toekomstgericht. Het management van een organisatie moet bij het opstellen van deze relevante informatie schattingen maken van toekomstige gebeurtenissen. Hierbij kan worden gedacht aan het schatten van koersontwikkelingen van aandelen of het schatten van toekomstige ingaande kasstromen. Hierdoor wordt de controle van de jaarrekening uitdagender en dynamischer. Al met al verdwijnt het beroep dus niet, maar wordt juist alleen maar leuker!

Werkdruk – is het gras wel groener aan de overkant?
Ten tweede wil ik ingaan op de toenemende kritiek op de hoge werkdruk waarmee jonge accountants te maken hebben. Zo blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en NBA Young Profs dat jonge accountants in het drukke seizoen gemiddeld 60 uur per week werken en studeren. Zelf ben ik werkzaam bij één van de big four kantoren, waarvan het beeld heerst dat de werkdruk hoger is dan gemiddeld. Echter, vanuit mijn eigen ervaring is de genoemde 60 uur per week slechts een uitzonderingsgeval in weken waarbij zowel op werk als op school een deadline nadert. Over het algemeen is mijn werkweek een stuk korter. Ik heb hierbij wel gemerkt dat het van belang is om jouw eigen grenzen aan te geven en je leven niet te laten beheersen door werk en studie.

Ik zal niet ontkennen dat er binnen het beroep sprake is van een hoger dan gemiddelde werkdruk, maar ik wil wel benadrukken dat dit niet de reden moet zijn om niet voor het accountantsberoep te kiezen. Dit omdat je veel terug krijgt voor de tijd die je in je werk en studie stopt: Je bent werkzaam in een beroep dat erg afwisselend is, je hebt collega’s met veel kennis en ervaring en levert als team mooie prestaties. De tijd vliegt voorbij! Daarnaast  ben ik van mening dat de werkdruk de komende jaren gaat afnemen als gevolg van de technologische ontwikkelingen zoals blockchain en Artificial Intelligence die het routinematige werk van de accountant gaan overnemen.

Ja, er zijn ook banen waar de werkdruk lager is. De vraag is of deze banen ook zo uitdagend en dynamisch zijn als het accountantsberoep. Laat de discussies over de hoge werkdruk dus niet de reden zijn om niet voor het beroep te kiezen, maar kom het vooral eerst zelf ervaren.

Het accountantsberoep heeft jou nodig
Aangezien het accountantsberoep de komende jaren een sterke verandering zal ondergaan, is juist nu een instroom van nieuw talent noodzakelijk. Als startende accountant ben je nog open minded  en heb je niet ervaren hoe het beroep in het verleden werd uitgevoerd. Hierdoor ben je in staat om sneller en makkelijker te reageren op veranderingen. Wij hebben jou meer dan ooit nodig.

Voor het geval je nog twijfelt
Tot slot wil ik nog ingaan op een aantal andere pluspunten van het beroep, voor het geval je nog steeds twijfelt over mijn voorstel om te kiezen voor het accountantsberoep:

  • Het beroep levert een grote bijdrage aan je ontwikkeling op sociaal gebied. Als accountant werk je altijd in teamverband, en er is sprake van veelvuldig klantcontact. Hierdoor worden je sociale vaardigheden sterk ontwikkeld.
  • Je bent werkzaam in een organisatie met mensen die veel kennis en ervaring bezitten, en dit ook aan jou willen overdragen.
  • Je bent werkzaam in een organisatie met veel jonge mensen, die veelal hetzelfde traject hebben doorlopen waar jij nu aan gaat beginnen. Hierdoor kunnen ze jou altijd helpen bij vragen, en heb je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Kortom, accepteer mijn niet te weigeren voorstel om juist nu voor het accountantsberoep te kiezen want het is juist nú de beste keuze voor je persoonlijke ontwikkeling, je verdere carrière en voor het beroep als geheel.

Erwin Haasnoot dingt met deze opinie mee naar de eerste Brenda Westra Opinieprijs. Deze wordt op 5 oktober uitgereikt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *